Verlof

Als je in loondienst werkt, heb je recht op verlof. Hier vind je alles wat je moet weten over verlof en vakantie. Je leert op hoeveel vakantiedagen je recht hebt, hoe je ze kunt opnemen en wat er gebeurt als je ze niet opneemt. Ook krijg je informatie over ouderschapsverlof en andere soorten verlof.

De regels van vakantiedagen

Verlof en vakantiedagen zijn een belangrijk onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. Door regelmatig een periode vrij te nemen, kun je als werknemer ontspannen, opladen en ruimte maken voor nieuwe creatieve processen. Het zorgt voor een goede balans tussen werk en privéleven.
Verlof betekent niet alleen vrije tijd. Ook het recht op doorbetaling van salaris en vakantiegeld horen hierbij. De regelingen rondom verlof en vakantie zijn geregeld in de Nederlandse Arbeidswetgeving. Hierin staat beschreven waar je als werknemer recht op hebt.

Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

Volgens de wet heb je recht op minimaal 4 werkweken vakantie per jaar. Als je 5 dagen per week werkt, komt dit neer op 20 dagen. In je arbeidsovereenkomst of CAO kan een afwijkende afspraak staan over het aantal vakantiedagen. Zo kan je werkgever bijvoorbeeld afspreken om meer vakantiedagen te geven. Of je een bepaalde periode verplicht verlof op te laten nemen, zoals tijdens de bouwvak.

Geldigheid van vakantiedagen

Vakantiedagen vervallen na een bepaalde periode. Voor wettelijk verlof gelden andere regels dan voor bovenwettelijk verlof. Als je je vakantiedagen niet op tijd opneemt, vervallen ze. Lees meer over de geldigheid van vakantiedagen.

Vakantiedagen opnemen

De opname van vakantiedagen moet in overleg met je werkgever gebeuren. Je kunt niet zomaar vakantie nemen wanneer je maar wilt zonder de goedkeuring van je werkgever. Je moet je vakantieplannen dus tijdig aankondigen en bespreken met je werkgever. In principe mag je je vakantiedagen in overleg met je werkgever zelf bepalen, maar er kunnen beperkingen zijn om te voorkomen dat het werkproces te veel wordt verstoord. Dit kan betekenen dat je vakantiedagen niet allemaal tegelijk kunt opnemen of dat er bepaalde periodes zijn waarin vakantie moeilijker kan worden goedgekeurd, zoals tijdens drukke seizoenen.

Vakantiedagen aanvragen

De richtlijnen voor het opnemen van verlof zijn vaak beschreven in je arbeidsovereenkomst of cao. Lees deze richtlijnen daarom goed door en stel eventuele vragen over het aanvragen van vakantie aan je leidinggevende of afdeling personeelszaken.
Je moet jouw werkgever tijdig laten weten wanneer je op vakantie wilt gaan. Hoe eerder je dit doet, hoe beter. Zo heeft je werkgever voldoende tijd om de vakantieplanning te beheren. Hij kijkt dan onder andere naar de bezetting en de invloed van jouw aanwezigheid op het bedrijf. Met andere woorden: hij kijkt of er nog genoeg mensen zijn om het werk te doen. Het kan zijn dat je werkgever je vakantieplannen goedkeurt zoals voorgesteld, of dat jullie naar een alternatief moeten zoeken. Vaak heeft je werkgever een vakantieaanvraagformulier of een vergelijkbaar proces waarin je de geplande vakantiedata officieel moet indienen. Dit formulier kan digitaal zijn of op papier worden ingediend.
Zodra je vakantieaanvraag is goedgekeurd, ontvang je een schriftelijke bevestiging van je werkgever. Daarin staan de data van je vakantie en eventuele voorwaarden of regels rondom je afwezigheid.

Vakantiedagen bij ziekte

Ook als je ziek bent, bouw je vakantiedagen op. Je hebt het recht op vakantiedagen op te nemen als je ziek bent en op vakantie gaat. Als je volledig arbeidsongeschikt bent, mag de werkgever geen vakantiedagen afschrijven zonder jouw toestemming.

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een wettelijk recht voor werkende ouders in Nederland. Met ouderschapsverlof kun je tijdelijk minder werken om meer tijd door te brengen met je kinderen. Je kunt als ouder ouderschapsverlof opnemen tot het moment dat je kinderen 8 jaar oud zijn. Het biedt flexibiliteit en helpt werk en gezinsleven in balans te brengen.
Meer over ouderschapsverlof

Andere soorten verlof

Er zijn nog andere soorten verlof, zoals geboorteverlof, zorgverlof, mantelzorgverlof en onbetaald verlof. Voor deze vormen van verlof gelden andere regels.

Juridische tips bij verlof en vakantie

  • Houd altijd een kopie van je vakantieaanvraag bij.
  • Als je werkgever je vakantieaanvraag weigert, maak dan schriftelijk bezwaar.
  • Als je vakantiedagen vervallen, kun je je werkgever vragen om langer geldig te laten.
  • Als je een verlofaanvraagformulier moet invullen, zorg dan dat je alle vereiste informatie invult.
  • Als je vragen hebt over verlof en vakantie, neem dan contact op met je werkgever of met een jurist.

Schakel hulp in van een jurist bij problemen over verlof

Verlof en vakantie zijn belangrijke rechten voor werknemers. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze rechten. Ben je bij ons verzekerd voor rechtsbijstand en heb je een (dreigend) juridisch geschil over verlof? Meld je dan je zaak. Onze juristen helpen je graag!

Gratis online advies bij vragen over verlof

vrouw met bril achter laptop

Heb je juridische vragen over verlof en wil je snel weten waar je aan toe bent? Probeer dan gratis onze handige adviestools.

Krijg online advies
vrouw met bril achter laptop