Het is altijd vervelend als je vakantieaanvraag wordt geweigerd, zeker als je je erop had verheugd en misschien al wel een reis had geboekt. In dit artikel geven we je heldere informatie en praktisch advies over geweigerde vakantieaanvragen. Ook vertellen we wat je rechten en mogelijke vervolgstappen zijn als je vakantieaanvraag niet wordt goedgekeurd.
Je werkt in een kledingwinkel. Rondom de feestdagen is het altijd extra druk. Je wilt graag met familie op wintersport en hebt daarom vrij gevraagd in deze periode. Normaal heeft je werkgever voldoende personeel in dienst om de drukte op te vangen. Helaas worden er 2 collega's ziek en wil je leidinggevende dat je toch komt werken. Jij hebt al geboekt voor de wintersport en weigert. Je leidinggevende dreigt je daarom te ontslaan. Mag dat zomaar?
Ja, je werkgever mag je vakantieaanvraag in sommige gevallen weigeren. Maar dit mag alléén als er een goede reden voor is. De overheid heeft hiervoor regels opgesteld. In de wet staat dat er sprake moet zijn van een zogenaamde “gewichtige reden”. Dit betekent dat een werkgever jouw aanvraag alleen mag afwijzen als dit zorgt voor een “ernstige verstoring van de bedrijfsvoering”. Met andere woorden: jouw vakantie mag er niet toe leiden dat het bedrijf in grote problemen komt.
Jouw werkgever moet de gevolgen voor het bedrijf afwegen tegen jouw belang om op vakantie te gaan. Dit is in elke situatie weer anders.
Je werkgever mag je vakantie alleen weigeren met een gegronde reden. Enkele voorbeelden van legitieme redenen zijn:
Ook dit mag alleen in uitzonderlijke gevallen waarbij sprake is van een ‘gewichtige reden’ aan de kant van werkgever. Bijvoorbeeld als er een onverwachte noodsituatie op het werk is, zoals:
Als dit gebeurt, moet je werkgever jou de schade vergoeden voor bijvoorbeeld je gemaakte reiskosten of annuleringskosten.
Nee, dat klopt niet. Er is geen vaste regel in de wet die zegt dat je niet langer dan twee weken op vakantie mag. Wel moet je afspreken met je werkgever hoe lang je vakantie mag duren en wanneer dit uitkomt voor het bedrijf. Zo kunnen er voor de werkgever gewichtige redenen zijn om in een bepaalde periode niet meer dan twee weken vakantie toe te kennen.
Je werkgever mag aan werknemers vragen zelf vakanties te plannen, zolang de werkgever:
Als de planning op deze manier niet rond komt, mag jij als werknemer een eigen vakantieverzoek indienen en moet jouw werkgever deze op basis van de wet individueel beoordelen.
Je werkgever mag je niet verbieden om op vakantie te gaan naar een risicogebied. Dit is namelijk je eigen verantwoordelijkheid. Wel mag een werkgever afspreken dat de eventuele gevolgen voor jou zijn als werknemer. Bijvoorbeeld wanneer je niet op tijd kunt terugkomen uit een risicogebied vanwege quarantaineregels. De werkgever betaalt je over de periode dat je niet kunt werken mogelijk geen loon.
Een werkgever moet binnen twee weken reageren op jouw vakantieaanvraag. Reageert je werkgever niet binnen die termijn? Dan is je vakantieaanvraag automatisch goedgekeurd.
Als werknemer moet je de vakantieaanvraag schriftelijk indienen bij je werkgever. Doe dit via het interne verlofsysteem of – als dat er niet is - via e-mail of een berichtje aan je werkgever.
Ja, in sommige gevallen kan je werkgever je verplichten om vakantiedagen op te nemen in een bepaalde periode. Dit moet wel schriftelijk zijn overeengekomen met jou als werknemer, bijvoorbeeld in je arbeidscontract. Of de vaste vakantieperiode staat in de cao, zoals in sectoren als de bouw of het onderwijs.
Soms staat in de cao dat de werkgever pas na overleg met de Personeelsvertegenwoordiging of Ondernemingsraad een verplichte vakantieperiode mag aanwijzen.
Vaak gaat het om specifieke periodes, zoals de reguliere zomervakantie, de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw, of de vrijdag na Hemelvaart.
Of je ziek bent of niet, de werkgever mag je vakantieaanvraag alleen weigeren bij een goede (gegronde of gewichtige) reden. Je werkgever kan vragen om advies van de arbo- of bedrijfsarts. Als de bedrijfsarts vindt dat vakantie je herstel belemmert, vertraagt of schaadt, kan je werkgever je aanvraag afwijzen.
Ja, het is verstandig om het advies van de bedrijfs- of arbodienst op te volgen. Zo kan een bedrijfsarts oordelen dat de vakantie jouw gezondheid schaadt of je re-integratie vertraagt of belemmert. Ga je in dat geval toch zonder toestemming van werkgever op vakantie? Dan heeft jouw werkgever het recht om loon in te houden.
Heb je re-integratieverplichtingen tijdens je ziekmelding/ziekteperiode en wil je vakantie aanvragen? Dan moet je vakantiedagen opnemen als je een periode met vakantie wilt gaan. Deze dagen ben je namelijk niet beschikbaar om te re-integreren of (deels) te werken.
Dit is per situatie verschillend. Hieronder zetten we ze voor je uiteen:
Let op: Alleen extra vakantiedagen bovenop de minimale hoeveelheid vakantiedagen (ook wel bovenwettelijk verlof) kunnen worden afgeschreven wanneer je alsnog ziek word. Maar alléén als dit is overeengekomen in je contract of cao.
De 'wettelijke' vakantiedagen bedragen 4 x je wekelijkse arbeidsduur. Alles wat je nog meer krijgt aan vakantiedagen wordt ‘bovenwettelijk’ genoemd.
Hopelijk heeft dit artikel je heeft geholpen bij het beantwoorden van vragen rondom het aanvragen van vakantie/verlof! Kom je er niet uit met je werkgever? En ben je verzekerd voor rechtsbijstand bij Interpolis, FBTO, Centraal Beheer, Inshared of Avéro Achmea? Neem dan contact op met een van onze juristen. Wij helpen je graag verder.
Dan kan het soms helpen om een brief te versturen. Op onze site vind je verschillende gratis voorbeeldbrieven die je hierbij kunt gebruiken. Over Werk, maar ook verschillende andere onderwerpen.