Aansprakelijkheid in het verkeer

Verkeerssituaties kunnen onvoorspelbaar zijn. Stel je voor: een plotselinge botsing met een fietser. Een aanrijding met een dier. Of schade aan je auto door een gat in de weg. Op dit soort momenten speelt aansprakelijkheid een belangrijke rol.

Wat is verkeersaansprakelijkheid?

Verkeersaansprakelijkheid is de wettelijke verantwoordelijkheid voor schade of die ontstaat in het verkeer. We spreken dan over situaties waarin iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor letsel of schade aan eigendommen tijdens verkeersincidenten. Denk hierbij aan eenvoudige parkeerschade tot complexe letselschadezaken Aansprakelijkheid in het verkeer is afhankelijk van factoren zoals verkeersregels, de omstandigheden en de verantwoordelijkheid van de betrokken partijen.

Aansprakelijkheid bij aanrijding met een fietser

Bij aanrijdingen kan een juridisch conflict ontstaan, Bijvoorbeeld als 1 van de partijen niet wil meewerken aan de afhandeling van de schade. Lees hoe dit werkt in de situatie waarin een automobilist niet meewerkt na een aanrijding met een fietser.

Aansprakelijkheid bij aanrijding met een dier

Als een dier onverwachts opduikt op de weg en schade veroorzaakt, wil je weten wie aansprakelijk is voor de schade. Lees meer over de stappen die je kunt nemen als dieren schade veroorzaken in het verkeer.

Aansprakelijkheid bij rijden voor school of sportvereniging

Als ouder help je natuurlijk graag mee aan activiteiten op de school of sportvereniging van je kinderen. Bijvoorbeeld door te rijden naar schoolreisjes of uitwedstrijden. Ook als je rijdt voor een school of sportvereniging, gelden er regels rondom aansprakelijkheid bij ongelukken onderweg. Lees meer over aansprakelijkheid bij rijden voor school of sportclub.

Schade zonder aansprakelijke tegenpartij en het Waarborgfonds

Soms overkomt je schade in het verkeer zonder dat er een duidelijk aansprakelijke tegenpartij is. Bijvoorbeeld als iemand tegen je auto is gebotst en daarna is doorgereden. Het Waarborgfonds Motorverkeer is er om in dit soort gevallen hulp te bieden. Ontdek hoe het Waarborgfonds kan helpen bij schade door een onbekende tegenpartij.

Stormschade aan je auto

Door het veranderende klimaat hebben we vaker te maken met storm. Stormschade aan de auto komt daardoor regelmatig voor. Is hier een aansprakelijke voor aan te wijzen en kun je deze schade verhalen? Lees meer over aansprakelijkheid bij stormschade aan je auto.

Schade door een gat in de weg

Een gat in de weg of andere obstakels kunnen schade aan je auto veroorzaken. De wegbeheerder is verantwoordelijk voor een goede weg. Lees in welke gevallen je schade aan je auto kunt verhalen op de wegbeheerder.

Meer weten over aansprakelijkheid in het verkeer?

Lees onze artikelen over verkeersaansprakelijkheid. Heb je een rechtsbijstandverzekering en een juridisch probleem in het verkeer? Dan helpen onze juristen je graag.

Voorbeeldbrieven bij verkeersaansprakelijkheid

Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling verkeersongeval DOCX, 21 kB
Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling wegbeheerder DOCX, 20 kB

Gratis online advies bij schade door een aanrijding

vrouw met bril achter laptop

Ongeval met je eigen voertuig gehad? Doorloop onze handige adviestool en krijg direct advies over waar je het beste de schade kunt claimen.

Naar de adviestool over schade in het verkeer
vrouw met bril achter laptop