Wat kan ik doen bij een ongeluk door glad wegdek?

In dit artikel leest u wat u moet doen als u een ongeval krijgt door gladheid op de weg.

Voorbeeld

Op een winterse dag rijdt u naar huis en moet u plotseling remmen. Het wegdek is op daar glad en u glijdt een aantal meter door, recht op de auto voor u af. Gelukkig reed u niet hard, maar u en de auto voor u hebben wel schade. U vraagt zich af of u de wegbeheerder aansprakelijk kunt stellen. Had de wegbeheerder goed moeten strooien?

Wegbeheerder aansprakelijk stellen voor uw ongeval

Als u een ongeluk krijgt door gladheid en dit wordt niet verzekerd door uw verzekeraar kunt u de wegbeheerder aansprakelijk stellen. Het is wel moeilijk om te bewijzen dat de wegbeheerder aansprakelijk is. De kans om uw schade te verhalen is daardoor minimaal.

Gladheid is geen gebrek

Gladheid wordt niet gezien als een gebrek en de wegbeheerder hoeft niet te garanderen dat er geen gladde delen zijn. De beheerder kan immers niet altijd overal strooien. En in het strooibeleid hebben stadswegen met busbanen vaak voorrang. Ook als er gestrooid wordt, kunnen sommige delen van de weg glad blijven. Daarom wordt van weggebruikers verwacht dat ze daar rekening mee houden en hun rijstijl aanpassen.

Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal

Als u een ongeval krijgt, dan is het belangrijk dat u op de plaats van het ongeval zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzameld. Zijn er getuigen, vraag hen dan om hun gegevens. Maak foto’s van de schade en de situatie op de weg. En neem ook foto’s van lange remsporen, als die er zijn.

Wilt u de wegbeheerder aansprakelijk stellen, dan vindt u hier een voorbeeldbrief van een aansprakelijkstelling.

Download onze voorbeeldbrief

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens. 

Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling wegbeheerder DOCX, 20 kB Download