Wetten en regels in het verkeer

Of je nu een automobilist, fietser of voetganger bent, de wetten en regels zijn er om ons allemaal veilig te houden. Van aansprakelijkheid in het verkeer tot boetes en verzekeringen. Hier vind je alles wat je moet weten over de juridische aspecten van het verkeer.

Het CBR

Iedere bestuurder krijgt wel eens te maken met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) Het CBR is verantwoordelijk voor het afnemen van rijexamens en het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders.

Educatieve maatregelen CBR

Een van de verantwoordelijkheden van CBR is het opleggen van educatieve maatregelen. Deze maatregelen, zoals de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) en de Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA), zijn bedoeld om bestuurders bewust te maken van hun gedrag in het verkeer en de gevolgen van alcoholgebruik.

CBR: Gezondheidsverklaring en beoordeling geschiktheid

Een van de taken van het CBR is het beoordelen van de rijgeschiktheid van bestuurders. Dit gebeurt aan de hand van een gezondheidsverklaring. Het CBR kan op basis van deze verklaring oordelen dat je ongeschikt bent om een motorvoertuig te besturen. Dit betekent dat je niet mag rijden vanwege een medische aandoening of beperking. Als je het niet eens bent met dit besluit, heb je het recht om bezwaar te maken tegen deze beslissing. Lees hier meer over.

Rechten E-bikes en Pedelecs

De populariteit van e-bikes en pedelecs neemt toe in Nederland. Maar weet je wat de regels zijn voor deze electrische fietsen? Lees alle informatie over jouw rechten als je op een elektrische fiets rijdt.

Fatbikes

Elektrische fatbikes zien we steeds vaker op de weg. Deze elektrische fietsen met dikke banden zijn soms lastig te verzekeren. En als je fatbike is opgevoerd, kunnen de kosten hoog oplopen bij schade. Lees meer over de juridische risico’s bij het opvoeren van je fatbike.

Goed verzekerd bij schade in het verkeer

Een ongeluk zit in een een klein hoekje, ook in het verkeer. Een goede verzekering biedt dan gelukkig uitkomst. Je kunt je verzekeren tegen verschillende schades, met verschillende dekkingen. Lees welke verzekeringen je nodig hebt om je goed verzekerd in het verkeer te bewegen.

Verkeersboetes

Dat je een boete kunt krijgen als je door rood rijdt, mag duidelijk zijn. Maar andere verkeersovertredingen zijn minder algemeen bekend. Zo is het verboden om tijdens het fietsen je mobile vast te houden. Lees meer over de boete voor appen op de fiets.

Voorbeeldbrieven bij verkeerszaken

Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling verkeersongeval DOCX, 21 kB
Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling wegbeheerder DOCX, 20 kB

Gratis online advies bij schade door een aanrijding

vrouw met bril achter laptop

Ongeval met je eigen voertuig gehad? Doorloop onze handige adviestool en krijg direct advies over waar je het beste de schade kunt claimen.

Naar de adviestool over schade in het verkeer
vrouw met bril achter laptop