Schade door aanrijding met een dier. Wie draait op voor de kosten?

In dit artikel leest u wie aansprakelijk is als u schade aan uw auto oploopt door een aanrijding met een dier.

Voorbeeld

U bent met de auto onderweg naar huis als er plotseling een hond de straat op rent. U kunt de hond helaas niet meer ontwijken en u rijdt de hond aan. De hond overleeft de botsing gelukkig, maar uw auto heeft een flinke deuk. Kunt u de schade verhalen op de eigenaar van de hond?

U moet aantonen dat het dier de schade veroorzaakte

Vul daarom altijd een (digitaal) aanrijdingsformulier in met de eigenaar van het dier. Ook is het belangrijk, als er getuigen zijn, om de gegevens van de getuigen te noteren. Daarnaast is het verstandig om foto’s van de situatie te maken.

De eigenaar van een dier is bijna altijd aansprakelijk

Volgens de Nederlandse wet is de eigenaar van een dier aansprakelijk voor een eigen gedraging van het dier. Iemand is alleen aansprakelijk voor de dieren die in zijn of haar bezit zijn. Dat geldt niet alleen voor veel voorkomende huisdieren, zoals een kat of hond. Ook een paard, koe of schaap zijn volgens de wet huisdieren.

Soms is de bezitter van een dier niet aansprakelijk

Als de schade ontstaat door iets anders dan een eigen natuurlijke gedraging is er geen aansprakelijkheid voor de bezitter. Als een hond ergens op de stoep zit, is de bezitter niet aansprakelijk voor schade van de fietser die er tegenaan rijdt. Rent diezelfde hond daarentegen de straat op waardoor een botsing met een fietser ontstaat? Dan is de bezitter van de hond wel aansprakelijk.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding met een wild dier

Wilde dieren zoals vogels, zwijnen en herten hebben geen eigenaar. Veroorzaakt een wild dier schade aan uw auto? Dan is er geen eigenaar die u aansprakelijk kunt stellen. Alleen als u zelf een autoverzekering met een zogenaamde casco- of beperkt cascodekking heeft, bestaat er kans op schadevergoeding. Heeft u een casco- of beperkt cascodekking? Vraag het uw verzekeraar.

Schadevergoeding bij een aanrijding met een wild dier

In principe is niemand verantwoordelijk voor in het wild levende dieren. Het verhalen van schade is dus moeilijk. Is het leefgebied van een wild dier van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer? En zijn de hekwerken of wildroosters om en in het gebied slecht of niet goed onderhouden? Dan is in sommige gevallen de beheerder of eigenaar van het terrein aansprakelijk. Ook als de beheerder geen waarschuwingsborden plaatst, heeft u kans op schadevergoeding.