Aansprakelijkheid bij rijden voor een schoolreisje of sportvereniging

Rijdt u wel eens voor uw kind naar een sportwedstrijd of voor een schoolreisje? Dit zijn leuke activiteiten om te doen als ouder, maar hoe is het geregeld met de aansprakelijkheid wanneer u betrokken raakt bij een aanrijding?

Wettelijke regels voor vervoer van kinderen

Voor informatie over vervoer van kinderen in een auto kunt u de website van de overheid over Verkeersveiligheid raadplegen. Uiteraard bent u voorzichtig in het verkeer, zeker als u kinderen in uw auto vervoert. Een aanrijding ligt niet altijd aan uw rijgedrag. Een andere verkeersdeelnemer kan ook een aanrijding veroorzaken. Als deze verkeersdeelnemer schuldig is aan het veroorzaken van de aanrijding, dan kan hij aansprakelijk gesteld worden voor de (letsel)schade van alle inzittenden. 

Aansprakelijkheid begeleidende ouder tijdens schoolreisjes

Als u rijdt voor een schoolreisje, dan gebruikt u meestal uw eigen auto. De school is verantwoordelijk voor de activiteiten die door de school worden georganiseerd tijdens schooltijden. In een schoolveiligheidsplan legt de school vaak vast hoe de veiligheid van leerlingen is geregeld. Mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg, dan hebben de meeste scholen hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering geldt alleen voor de kinderen van de betreffende school. Dus niet voor de meerijdende ouder en zijn of haar auto.

Aansprakelijkheid van de sportvereniging bij groepsvervoer?

Heeft uw sportvereniging een aansprakelijkheidsverzekering? Het is verstandig om dit na te vragen. Vaak gaat de vereniging uit van de verzekeringen van de ouders zelf. Uw eigen verkeerspolis is dan van toepassing. Uw auto en de inzittenden vallen niet binnen de aansprakelijkheid van de sportvereniging.

Welke verzekering is van toepassing?

Heeft de sportvereniging of school geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan moet u er rekening mee houden dat de dekking van uw verkeerspolis van toepassing is. Heeft u een ongevallen inzittendenverzekering (OIV) of een schadeverzekering inzittenden (SVI) afgesloten? In dat geval kunt u letselschade van de inzittenden als gevolg van een ongeval verhalen. Als u zelf schuldig bent aan een ongeval, moet u er rekening mee houden dat inzittenden u aansprakelijk stellen voor geleden schade. Hoe u verzekerd bent met uw verkeerspolis en of u een beroep kunt doen op een inzittendenverzekering is dan bepalend.