Medische behandeling uitgesteld door Corona. Wat kan ik doen?

De uitbraak van het coronavirus legt veel druk op de medische zorg. Het ziekenhuis geeft op dit moment voorrang aan patiƫnten met het coronavirus (COVID-19). Misschien wordt daarom uw operatie uitgesteld. Mogelijk heeft u daardoor meer pijn of lijdt u op een andere manier schade. Lees in dit artikel of u iemand voor deze schade aansprakelijk kunt stellen.

Voorbeeld

U stond al een tijd op de wachtlijst van het ziekenhuis voor een operatie. U heeft letsel aan uw knie en een operatie is uw enige kans op herstel. Na enkele maanden wachten zou u eindelijk aan de beurt zijn. Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus belt het ziekenhuis u met het bericht dat ze nu alleen nog acute behandelingen uitvoeren. U bent in en om het huis niet erg mobiel en heeft regelmatig hulp nodig, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Uw werk als winkelmedewerker kunt u ook niet uitvoeren door het letsel. U wilt door met uw leven en vraagt zich af wat u kunt doen.

Ziekenhuis aanspreken op vertraging door corona

Het ziekenhuis kan een beroep doen op overmacht door het coronavirus. Het ziekenhuis met succes aansprakelijk stellen heeft daarom weinig kans. Daarbij is het natuurlijk de vraag wat voor behandeling of operatie u moest ondergaan en wanneer langer uitstel gevaarlijk is voor uw gezondheid. Meestal maakt het ziekenhuis deze afweging al voordat de afspraak of operatie wordt afgezegd.

De overheid aansprakelijk houden voor vertraging door corona

De overheid kan alleen aansprakelijk worden gehouden voor uw schade als de overheid onrechtmatig heeft gehandeld. Dit kan alleen wanneer u de overheid bijvoorbeeld kunt verwijten dat zij te laat maatregelen heeft genomen rondom het coronavirus. Daarnaast moet u dan nog bewijzen dat u hierdoor schade lijdt. In de meeste gevallen is dit niet te bewijzen.

Raadpleeg uw huisarts bij zorgen

Wordt uw behandeling uitgesteld door corona en maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u vertellen in hoeverre het uitstel van uw behandeling of operatie gevolgen heeft voor uw gezondheid. Als uw gezondheid gevaar loopt, dan kan uw huisarts tijdig ingrijpen. Volgens de laatste informatie gaan de behandelingen en operaties die echt niet kunnen wachten ondanks de drukte rondom het coronavirus nog steeds door.