Boete voor het vasthouden van je mobiel op de fiets

In dit artikel leest je meer over de regels voor het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets.

Als de politie ziet dat je tijdens het fietsen je telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan kun je een boete krijgen. De wet die die dit regelt is ingegaan op 1 juli 2019 en de boete in 2023 bedraagt € 159,00 inclusief administratiekosten. Als je stilstaat mag je je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken.

Mag ik fietsen met een koptelefoon of 'oortjes' met muziek op?

Fietsen met muziek in je oren is niet verboden. Maar het kan wel gevaarlijke situaties opleveren, omdat het afleidt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid op de fiets. Maar je mag het andere verkeer niet hinderen of in gevaar brengen. Als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kun je een bekeuring krijgen. Voor het luisteren van muziek op de scooter geldt hetzelfde.

Ook verboden voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig

Vanaf 1 juli 2019 mag je ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als je een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Als je deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger.

Geen smartphone in de auto

Het gebruik van de mobiele telefoon in de auto is al langer verboden. Je brengt daarmee anderen en jezelf in gevaar. De boete die je daarvoor kunt krijgen is in 2023 € 389,00 inclusief administratiekosten.