Als je uit dienst gaat met een vaststellingsovereenkomst heeft dat mogelijk financiële gevolgen. Misschien krijg je een ontslagvergoeding of krijg je andere kosten uitbetaald. Ook als je met de vaststellingsovereenkomst geen beëindigingsvergoeding krijgt, heeft de verandering van inkomen na je ontslag misschien invloed op je financiën, zoals ww- uitkering via het UWV of toeslagen.
Als je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst sluit, heb je volgens de wet geen recht op een transitievergoeding. Vaak biedt een werkgever wel een ontslagvergoeding ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding aan. Bij een vaststellingsovereenkomst kun je echter met je werkgever onderhandelen een over een beëindigingsvergoeding die hoger is dan de wettelijke transitievergoeding. Soms is er een sociaal plan waarin staat hoe hoog de ontslagvergoeding is.
Het afspreken van een ontslagvergoeding of beëindigingsvergoeding in een vaststellingsovereenkomst kan het recht op persoonlijke en inkomstenafhankelijke toeslag veranderen. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, of nabestaanden- en wezen uitkering. Vraag als je een vaststellingsovereenkomst krijgt daarom advies van een financieel adviseur of een belastingadviseur.
Met een vaststellingsovereenkomst kun je een WW-uitkering bij het UWV aanvragen. Wat er in de vaststellingsovereenkomst staat is heel belangrijk. Deze punten moeten in de vaststellingsovereenkomst staan als je een WW-uitkering wilt.
De punten over de WW-uitkering staan meestal op de eerste en tweede pagina van de vaststellingsovereenkomst. Twijfel je of jouw vaststellingsovereenkomst voldoet aan deze 4 belangrijke voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Als je arbeidsovereenkomst eindigt, bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst, dan stopt ook de opbouw van pensioen. Vraag je pensioenfonds of pensioenverzekeraar naar de gevolgen van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst voor je pensioen.