De vaststellingsovereenkomst en geldzaken

Als je uit dienst gaat met een vaststellingsovereenkomst heeft dat mogelijk financiële gevolgen. Misschien krijg je een ontslagvergoeding of krijg je andere kosten uitbetaald. Ook als je met de vaststellingsovereenkomst geen beëindigingsvergoeding krijgt, heeft de verandering van inkomen na je ontslag misschien invloed op je financiën, zoals ww- uitkering via het UWV of toeslagen.

Heb ik recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding?

Als je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst sluit, heb je volgens de wet geen recht op een transitievergoeding. Vaak biedt een werkgever wel een ontslagvergoeding ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding aan. Bij een vaststellingsovereenkomst kun je echter met je werkgever onderhandelen een over een beëindigingsvergoeding die hoger is dan de wettelijke transitievergoeding. Soms is er een sociaal plan waarin staat hoe hoog de ontslagvergoeding is.

Heeft de ontslagvergoeding invloed op mijn toeslagen?

Het afspreken van een ontslagvergoeding of beëindigingsvergoeding in een vaststellingsovereenkomst kan het recht op persoonlijke en inkomstenafhankelijke toeslag veranderen. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, of nabestaanden- en wezen uitkering. Vraag als je een vaststellingsovereenkomst krijgt daarom advies van een financieel adviseur of een belastingadviseur.

WW-uitkering? Dit moet in de vaststellingsovereenkomst staan

Met een vaststellingsovereenkomst kun je een WW-uitkering bij het UWV aanvragen. Wat er in de vaststellingsovereenkomst staat is heel belangrijk. Deze punten moeten in de vaststellingsovereenkomst staan als je een WW-uitkering wilt.

  1. De beëindiging van de arbeidsovereenkomst is op initiatief van de werkgever;
  2. Er moet een ‘neutrale reden’ voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst in staan. Neutrale redenen zijn bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen of een verschil van inzicht;
  3. Er wordt jou als werknemer geen verwijt gemaakt voor de reden van de beëindiging. Er is geen dringende reden voor een ontslag op staande voet;
  4. Herplaatsing van jou als werknemer in een andere passende functie is niet mogelijk.

De punten over de WW-uitkering staan meestal op de eerste en tweede pagina van de vaststellingsovereenkomst. Twijfel je of jouw vaststellingsovereenkomst voldoet aan deze 4 belangrijke voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Bouw ik pensioen op als ik ontslagen word?

Als je arbeidsovereenkomst eindigt, bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst, dan stopt ook de opbouw van pensioen. Vraag je pensioenfonds of pensioenverzekeraar naar de gevolgen van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst voor je pensioen.