Het is fijn om te weten dat je als consument een beroep kunt doen op het consumentenrecht. Toch zijn niet alle regels even duidelijk en is het soms nog steeds te moeilijk om ook gelijk te krijgen. Het is dan ook goed dat er vanaf 27 april 2022 een aantal veranderingen zijn gemaakt in het consumentenrecht. In dit artikel leest u wat deze veranderingen zijn.
U kocht een mooie LED-televisie. Na 9 maanden stopt de televisie er zomaar mee. In het oude consumentenrecht zou u nu zelf moeten bewijzen dat de TV al gebreken had op het moment dat u deze kocht. De veranderingen in het consumentenrecht zorgen ervoor dat u dit nu pas na een jaar hoeft te doen. Gaat een product binnen dat jaar kapot, dan moet de verkoper het voor u oplossen door het product te repareren of te vervangen.
Kocht u vóór 27 april 2022 een product en dat ging na een half jaar kapot? Dan moest u tot die datum zelf kunnen bewijzen dat het product al problemen had bij aanschaf. Dat is vaak lastig te bewijzen. Consumenten hadden daarom soms moeite om hun recht te halen.
De periode van een half jaar is vanaf 27 april 2022 verlengd naar 1 jaar. Dit betekent dat als uw product binnen een jaar kapot gaat, u recht heeft op herstel of vervanging van het product. U hoeft niet meer te bewijzen of het product al kapot was bij aankoop. Dat geldt niet als een verkoper kan aantonen dat u het product verkeerd heeft gebruikt of bijvoorbeeld heeft laten vallen.
Steeds meer producten die we kopen zijn ‘smart’. Dat wil zeggen dat het product extra digitale functies heeft. Denk maar aan de smart TV's, smart telefoons en zelfs koelkasten zijn er in een smart variant. De wet bepaalt nu dat u voor dit soort producten recht heeft op updates. Met name updates om de beveiliging van de (online) functies op orde te houden, maar ook de updates die nodig zijn om het product tijdens een redelijke periode te laten werken zoals in de overeenkomst is afgesproken. De verkoper moet u hier goed over informeren. Er is geen verplichting updates te geven die het apparaat meer functies en opties geven. U heeft daar wél recht op als dit vooraf is afgesproken.
Onze juristen staan altijd voor u klaar bij een juridische hulpvraag. Maar soms wilt u gewoon meteen weten waar u aan toe bent. Onze gratis adviestools geven u direct informatie en advies over verschillende juridische onderwerpen.
Zo moet een adverteerder de beloofde eigenschappen ook kunnen garanderen. Hierdoor hoopt de overheid eerlijkere (product)informatie af te dwingen. Zo kunt u als koper een betere keuze maken tussen verschillende aanbieders.
Heeft u een probleem met een (online) aankoop? Bekijk dan onze speciale adviestools over dit onderwerp. In veel gevallen is dit voldoende om een oplossing voor uw juridische hulpvraag te krijgen. Toch liever contact met een jurist? Ons team van juristen staat voor u klaar