Mijn product voldoet niet aan de verwachtingen

vrouw houdt een kledingstuk vast

Kopen op afstand (zoals het geval is bij een online aankoop) maakt dat je vaak een aankoopbeslissing neemt op basis van een foto en tekstbeschrijving. Bij ontvangst van het product kan deze nogal afwijken van uw eerdere verwachtingen. De moeilijkheid zit hem in de vraag in welke mate een product mag afwijken van de (online) presentatie.

Voorbeeld

U koopt een PU-lederen jas bij een online kledingwinkel. Op de foto's ziet de namaak lederen jas eruit alsof deze van natuurlijk leder is gemaakt. Normaal bent u niet zo van namaak leder, maar omdat dit product er zo realistisch uitziet, besluit u deze toch te bestellen. Eenmaal geleverd oogt de jas totaal niet zoals op de foto. Het is overduidelijk kunstmatig leder dat er volgens u erg goedkoop uitziet.

De aankoop was korter dan 14 dagen geleden

Maak gebruik van uw herroepingsrecht
Hiervoor kunt u het herroepingsformulier gebruiken dat u van de verkoper heeft ontvangen, of u gebruikt ons herroepingsformulier. Het herroepingsformulier stopt u in de doos waarin u het product ook terugstuurt.
Stuur het product veilig terug
Let er op dat u het product terugstuurt op uw risico. Zorg ervoor dat u een bewijs heeft van verzending, omdat u moet kunnen aantonen dat u binnen 14 dagen na aflevering een beroep op het herroepingsrecht heeft gedaan. Dat het pakket eventueel buiten de termijn van 14 dagen bij de verkoper aankomt, is niet van belang. Ontstaan er beschadigingen tijdens het vervoer naar de verkoper of komt het product niet aan? Dan bent u daarvoor aansprakelijk. Afhankelijk van de waarde van het product kan het daarom verstandig zijn om het product aangetekend of verzekerd te verzenden. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan hier.
Wanneer krijg ik bericht?
Nadat de verkoper uw herroepingsformulier en het product heeft ontvangen, heeft hij 14 dagen de tijd om u het aankoopbedrag terug te betalen of aan u te bevestigen dat u niet hoeft te betalen.
Wanneer heb ik geen herroepingsrecht?

In sommige gevallen heeft u geen herroepingsrecht, bijvoorbeeld wanneer u het product op een openbare veiling hebt gekocht of wanneer het om een maatwerkproduct gaat. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan hier.

Download onze voorbeeldbrief over: Herroepen online aankoop

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.

Voorbeeldbrief: herroepen online aankoop DOCX, 23 kB Download

De online aankoop was langer dan 14 dagen geleden

Hoe zit het met mijn herroepingsrecht?
Omdat u niet meer binnen de termijn van 14 dagen vanaf de aflevering zit, kunt u alleen gebruik maken van uw wettelijke herroepingsrecht wanneer u niet of niet goed geïnformeerd bent over uw herroepingsrecht. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan hier.
Is er een langere retourtermijn?
Verschillende webshops geven u meer dagen de tijd om producten te retourneren en uw geld terug te krijgen. Dit kan uiteenlopen van 30 dagen tot in sommige gevallen 100 dagen of nog ruimer. Kijk hiervoor in de voorwaarden die bij uw overeenkomst horen om na te gaan of voor u ook een ruimere periode geldt. En of u nog voldoet aan de voorwaarden om het product terug te mogen sturen. Vaak bepalen deze voorwaarden bij voorbeeld dat u het product niet mag gebruiken.
Voldoet u nog aan de voorwaarden om het product terug te sturen?

Volg dan de stappen zoals deze in de voorwaarden zijn aangegeven. Let er op dat u het product terugstuurt op uw risico. Ontstaan er beschadigingen tijdens het vervoer naar de verkoper of komt het product niet aan? Dan bent u daarvoor aansprakelijk. Afhankelijk van de waarde van het product kan het daarom verstandig zijn om het product aangetekend of verzekerd te verzenden. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan hier. 

Hiervoor kunt u het herroepingsformulier gebruiken dat u van de verkoper heeft ontvangen of u kunt gebruik maken van ons herroepingsformulier.