Wanneer heb ik langer dan 14 dagen het recht om een online aankoop te herroepen?

In dit artikel leest u wat de voorwaarden zijn om een online aankoop te kunnen herroepen.

Voorbeeld

U heeft een product gekocht via een webshop en u merkt na 14 dagen dat het product toch niet helemaal voldoet aan uw wensen. U zou het product graag willen retourneren naar de verkoper, maar deze geeft aan dat de wettelijke herroepingstermijn inmiddels verlopen is.

Bij de meeste producten die u online koopt, heeft u na ontvangst 14 dagen de tijd om de overeenkomst te herroepen. Hiervoor laat u de verkoper weten dat u gebruik maakt van uw herroepingsrecht en stuurt u het product terug. De verkoper is dan verplicht om binnen 14 dagen nadat hij het product weer ontvangen heeft het aankoopbedrag aan u te vergoeden. Soms heeft u wettelijk meer dan 14 dagen de tijd om een beroep te doen op uw herroepingsrecht. De wet verplicht de verkoper namelijk om u goed te informeren over het herroepingsrecht. Heeft u het recht om te herroepen maar informeert de verkoper daarover niet of niet volledig? Dan heeft u vanaf het moment dat het product is afgeleverd in totaal 12 maanden en 14 dagen de tijd om gebruik te maken van uw herroepingsrecht.

Welke informatie moet de verkoper over het herroepingsrecht geven?

De wet zegt hierover dat de verkoper u duidelijk moet informeren over het feit dat u een herroepingsrecht heeft. Hierbij moet worden verteld hoe lang uw herroepingsrecht geldt, vanaf wanneer de termijn van het herroepingsrecht gaat lopen en wat u verder moet doen om van uw herroepingsrecht gebruik te maken. Ook moet gemeld worden naar welk adres u het product kunt terugsturen. Bovendien moet de verkoper u een zogenoemd modelformulier voor herroeping ter beschikking stellen. Heeft de verkoper aan 1 of meerdere van deze verplichtingen niet voldaan? Dan heeft u dus langer de mogelijkheid om gebruik te maken van uw herroepingsrecht.

Download onze voorbeeldbrief over: Herroepen online aankoop

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.

Meer brieven
Voorbeeldbrief: herroepen online aankoop DOCX, 23 kB Download

Geen waardevermindering betalen als u niet goed geïnformeerd bent over uw herroepingsrecht

Als u het product terugstuurt, mag de verkoper u in dit geval geen bedrag in rekening brengen als het product al een beetje gebruikt is. Dit bedrag wordt ook wel een waardevermindering genoemd. Dat de verkoper u geen waardevermindering in rekening mag brengen als het product gebruikt is, is ook een gevolg van het feit dat de verkoper u niet goed geïnformeerd heeft over het herroepingsrecht.

Heeft de verkoper u wel goed geïnformeerd over het herroepingsrecht en maakt u gebruik van uw herroepingsrecht nadat u het product al gebruikt hebt? Dan mag de verkoper wel een waardevermindering in rekening brengen.

Direct online advies

vrouw met bril achter laptop

Onze gratis adviestools geven u meteen duidelijke informatie en advies over verschillende juridische onderwerpen. Ga direct zelf aan de slag en kies uw hulpvraag. 

Bekijk onze adviestool
Meld uw zaak online
vrouw met bril achter laptop