Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de kapsalon waar u werkt tijdelijk sluit. Uw werkgever vraagt u om deze periode vakantie op te nemen. U vraagt zich af of dat mag.
Een werkgever mag een werknemer niet verplicht vakantie laten opnemen als er door het coronavirus minder werk is. Vakantie kan alleen in overleg worden opgenomen. Is er door het coronavirus onvoldoende werk, of besluit de werkgever de zaak tijdelijk te sluiten? Dan moet de werkgever het salaris van zijn werknemers doorbetalen. Als dit in de arbeidsovereenkomst of cao is afgesproken, kunnen in deze situatie wel min-uren opgebouwd worden. De werknemer moet deze uren dan op een later moment inhalen, als dat redelijk is.
Een werkgever kan een werknemer wel verplicht ADV-uren laten opnemen als er door het coronavirus minder werk is. Op basis van rechtspraak is de vakantiewetgeving niet van toepassing op ADV-uren. Daarom moet u altijd kijken welke schriftelijke afspraken er over ADV-uren zijn gemaakt. Als schriftelijk is afgesproken dat de werkgever kan bepalen wanneer u ADV-uren moet opnemen, dan heeft de werkgever waarschijnlijk een punt.
Vanwege het coronavirus komt het kabinet met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW). De regeling vervangt de regeling Werktijdverkorting. Als een werkgever door corona minder werk heeft voor zijn werknemers, wordt hij daarin grotendeels gecompenseerd. Werknemers ontvangen dan gewoon hun loon.
Meer over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid
Misschien biedt uw werkgever u de mogelijkheid te werken tijdens de coronacrisis, maar kunt u zelf minder werken omdat de school van uw kinderen is gesloten. In dat geval kunt u het beste met uw werkgever in gesprek gaan over een oplossing.
Meer over werken als de school van uw kind gesloten is vanwege het coronavirus