Wanneer moet mijn werkgever laten weten of mijn tijdelijke contract wordt verlengd?

Wat als je contract bij je werkgever binnenkort afloopt, maar je hebt nog niets gehoord over het vervolg? In dit artikel lees je binnen welke termijn een werkgever een werknemer moet laten weten of een tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt verlengd of beëindigd. En op welke manier de werkgever dat aan de werknemer moet laten weten.

De werkgever heeft een aanzegverplichting

De Wet werk en zekerheid verplicht werkgevers om hun werknemers met een tijdelijk contract van minimaal 6 maanden op tijd te informeren over het wel of niet verlengen van het contract. In de wet staat dit beschreven met de term ‘aanzegtermijn’. Deze aanzegtermijn geldt voor tijdelijke contracten:

  • met een periode van minimaal 6 maanden

  • met een vastgestelde einddatum (dus geen contract voor onbepaalde tijd)

De aanzegtermijn geldt niet voor uitzendovereenkomsten met een uitzendbeding. De aanzegverplichting ligt dan bij (bijvoorbeeld) het uitzendbureau. 

Online advies over je arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

stel zit aan tafel met een macbook

Met onze online adviestool over werken krijg je direct advies over je arbeidsovereenkomst bepaalde tijd.

Naar de adviestool
stel zit aan tafel met een macbook

Wanneer informeren over het verlengen van het contract?

Als de werkgever het contract wil voortzetten, is hij verplicht minstens 1 maand van tevoren aan te geven onder welke voorwaarden hij de arbeidsovereenkomst wil verlengen. Vergeet de werkgever de werknemer te informeren over het einde van het contract en blijft de werknemer doorwerken? Dan loopt het contract automatisch door met dezelfde duur en dezelfde arbeidsvoorwaarden, met een maximum van 1 jaar. We noemen dit een ‘stilzwijgende verlenging’.

Wanneer informeren over het niet verlengen van het contract?

Als de werkgever het tijdelijke contract niet wil voortzetten, moet hij dat ook minstens 1 maand van tevoren aangeven. De werkgever is daarbij niet verplicht te vermelden waarom hij de arbeidsovereenkomst niet verlengt.

De werkgever moet de werknemer schriftelijk informeren

Een werkgever moet zijn werknemers schriftelijk informeren over het wel of niet verlengen van het tijdelijke contract. Dat mag per brief, maar ook een e-mail wordt tegenwoordig als schriftelijk gezien. Het is daarbij verstandig om de brief of e-mail door de werknemer te laten ondertekenen. Een ondertekende brief voorkomt onduidelijkheid en eventuele boetes voor de werkgever, omdat er dan bewijs van verzending en/of ontvangst is.

De werkgever riskeert een boete als hij de werknemer niet tijdig informeert

Werknemers hebben recht op een vergoeding als hun werkgever hen niet schriftelijk of niet tijdig (minstens 1 maand van tevoren) informeert over het beëindigen of verlengen van het contract. Per dag dat de werkgever deze datum overschrijdt, moet de werkgever een dag loon uitbetalen. We noemen deze vergoeding de ‘aanzegboete’.
Bijvoorbeeld: als een werkgever een werknemer een week te laat schriftelijk informeert over het eindigen van zijn contract, is hij de werknemer nog een week loon (extra) verschuldigd. De maximum vergoeding is 1 bruto maandloon. Ondanks de vergoeding blijft de einddatum die in het contract is opgenomen hetzelfde. Om de vergoeding te claimen, moet de werknemer binnen 2 maanden na de einddatum van het contract een procedure starten bij de kantonrechter.

Soms vervalt het recht op vergoeding

Het recht op vergoeding voor de werknemer komt in sommige situaties te vervallen:

  • Als hij te laat (2 maanden na einddatum contract) een procedure start bij de kantonrechter;

  • Als de werkgever failliet is verklaard;

  • Als de werkgever in de schuldsanering zit;

  • Als het bedrijf onder surseance van betaling staat.

De werkgever kan in het contract al voldoen aan de aanzegverplichting

Een werkgever kan voorkomen dat hij vergeet zijn werknemers te informeren over het wel of niet voortzetten van het contract door in de arbeidsovereenkomst al te voldoen aan de aanzegverplichting. Daarmee kan een vergoeding voorkomen worden.

Bijvoorbeeld: "Deze arbeidsovereenkomst eindigt op de afgesproken datum van rechtswege en zal niet worden verlengd. Hiermee wordt de arbeidsovereenkomst bij voorbaat aangezegd als bedoeld in artikel 7:668 lid 1 Burgerlijk Wetboek."

Veelgestelde vragen over contractverlenging

Wat zijn je rechten met een tijdelijk contract?
Met een tijdelijk contract heb je recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers, zoals loon, vakantiedagen en verlofregelingen. Je mag niet zonder reden worden ontslagen voor de einddatum, tenzij er een proeftijd of tussentijds opzegbeding in je contract staat. Als je meerdere tijdelijke contracten hebt gehad, kan er na drie contracten of drie jaar automatisch een vast contract ontstaan. In de cao kan hiervan afgeweken worden.
Wat als je tijdelijke contract afloopt?
Als je tijdelijke contract afloopt, eindigt je dienstverband automatisch. Je werkgever moet je op tijd laten weten of je contract wordt verlengd of niet. Dit moet minimaal één maand voor het einde van je contract gebeuren bij een contract van zes maanden of langer. Wordt je contract niet verlengd en heb je recht op een WW-uitkering? Vraag deze dan op tijd aan.
Wat gebeurt er als je jaarcontract afloopt?
Een jaarcontract eindigt automatisch op de afgesproken einddatum. Als je werkgever je contract wil verlengen, moet hij dit uiterlijk één maand voor het aflopen laten weten. Heb je drie opeenvolgende contracten gehad, of werk je langer dan drie jaar op basis van tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever? Dan ontstaat vaak automatisch een vast contract, tenzij er een onderbreking van meer dan zes maanden is geweest tussen de contracten. In de cao kan hiervan afgeweken worden.
Hoe lang van tevoren moet je horen of je contract wordt verlengd?
Bij een tijdelijk contract van zes maanden of langer moet je werkgever uiterlijk één maand voor de einddatum laten weten of je contract wordt verlengd. Dit heet de aanzegplicht. Houdt je werkgever zich hier niet aan? Dan kun je aanspraak maken op een vergoeding ter hoogte van één bruto maandsalaris als de aanzegging helemaal is vergeten, of een evenredig deel daarvan als de aanzegging te laat is gedaan. Een werkgever kan dit voorkomen door in de arbeidsovereenkomst al aan de aanzegplicht te voldoen.
Hoe lang mag een contract stilzwijgend verlengd worden?
Bij stilzwijgende verlenging wordt het contract voor dezelfde duur nog een keer verlengd. Als je al drie contracten hebt gehad of langer dan drie jaar in tijdelijke dienst bent, kan dit zelfs betekenen dat je automatisch een vast contract krijgt.
Wat als de werkgever vergeet een contract te verlengen?
Als je na de einddatum doorwerkt zonder dat je werkgever iets heeft aangegeven, ontstaat er meestal een nieuw contract onder dezelfde voorwaarden. Dit kan betekenen dat je contract wordt verlengd voor dezelfde duur als je vorige contract, maar maximaal één jaar. Als je al drie tijdelijke contracten hebt gehad of langer dan drie jaar in dienst bent, kan dit – afhankelijk van de cao - zelfs betekenen dat je automatisch een vast contract hebt gekregen.

Hulp nodig van een jurist?

Zaak melden
Ga naar LegalGuard