Slechte beoordeling op je werk, dit kun je doen

Als je ooit een slechte beoordeling hebt gekregen op je werk, dan weet je hoe vervelend en stressvol dat kan zijn. Een slechte beoordeling kan gevolgen hebben voor je salaris, carrière en welzijn. Gelukkig hoeft het niet het einde van de wereld te zijn. Daarnaast kun je bepaalde stappen nemen om in ieder geval jouw standpunt kenbaar te maken. Lees verder en ontdek hoe je kunt omgaan met een slechte beoordeling.

Voorbeeld

Je werkt al jaren met plezier als administratief medewerker bij een bank. Tijdens je jaarlijkse beoordelingsgesprek hoor je tot je verbazing dat je dit jaar een ‘onvoldoende’ beoordeling krijgt. Je leidinggevende geeft als reden op dat je te weinig initiatief toonde in vergaderingen en projecten. Dit nieuws komt volledig uit de lucht vallen en je bent het er niet mee eens. Je doet altijd netjes je werk en je hebt niet eerder negatieve feedback gekregen over jouw functioneren. Je vraagt je af wat je kunt doen tegen deze slechte beoordeling.

Wat is een beoordelingsgesprek?

Een beoordelingsgesprek is een gesprek tussen jou en je leidinggevende over je prestaties, resultaten en ontwikkeling in een bepaalde periode. Aan een beoordeling ligt vaak een gevolg vast. Zo kun je afhankelijk van je beoordeling het volgende jaar meer salaris gaan verdienen. Of het opent de deur naar een promotie. Bij een slechte beoordeling kun je dit soort vooruitzichten dus wel eens als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Een beoordelingsgesprek is niet wettelijk verplicht. Wel zijn veel bedrijven eraan gebonden vanuit afspraken in de cao of het eigen bedrijfsreglement.
Tijdens het gesprek geeft de leidinggevende feedback en waardering aan de werknemer. Ze bespreken daarbij zaken als:

  • Sterke en zwakke punten
  • Doelen
  • Acties
  • Eventuele gevolgen voor het salaris
  • Eventuele gevolgen voor de carrière

Waarom krijg ik een beoordelingsgesprek?

Werkgevers voeren beoordelingsgesprekken om de kwaliteit en motivatie van hun personeel te bevorderen. Andere werkgevers gebruiken de beoordeling alleen als feedback en ontwikkelinstrument. Je kunt je leidinggevende of de HR-afdeling vragen hoe de beoordeling wordt gebruikt in jouw organisatie.

Wanneer heb je een beoordelingsgesprek?

Een beoordelingsgesprek vindt meestal 1 keer per jaar plaats. Aan het einde van het jaar of aan het begin van het nieuwe jaar. Maar vaker mag ook. En in sommige organisaties is het gebruikelijk om het beoordelingsgesprek bijvoorbeeld in juli te voeren.

Ik ben het niet eens met mijn beoordeling

Krijg je tijdens het beoordelingsgesprek negatieve feedback waar je het niet mee eens bent? Dan is je eerste reflex waarschijnlijk om er meteen tegenin te gaan. Vaak gebeurt dat dan uit emotie en zeg je daarbij misschien dingen die achteraf niet erg handig waren. Verstandiger is om schriftelijk aan te geven waar je het niet mee eens bent en dit te onderbouwen. Weeg wel zorgvuldig af wat het je waard is. Want het kan misschien wel schade toebrengen aan de goede arbeidsrelatie met je werkgever.

Tip: Blijf feitelijk en objectief. Voorkom verwijten en houd het zo constructief mogelijk.

Het is helemaal niet erg om hier even mee te wachten. Niet te lang natuurlijk, maar 2 weken is een redelijke termijn. Dat toont ook aan dat je de tijd hebt genomen om te reflecteren. Het is raadzaam om jouw reactie bij jouw beoordeling in je personeelsdossier te laten opnemen, ongeacht het resultaat ervan. Zo kun je later altijd aantonen dat je het niet eens was met de beoordeling.

Beoordeling tekenen voor akkoord of gezien

Vaak zal je werkgever je vragen jouw beoordeling te ondertekenen. In principe teken je de stukken dan ‘voor akkoord’. Ben je het niet eens met de beoordeling en heb je al gereageerd of ga je dat nog doen? Dan kun je ook tekenen ‘voor gezien’. Je zegt daarmee: ik heb de beoordeling gelezen, maar ben het er niet mee eens. Let echter wel op: met expliciet tekenen ‘voor gezien’ geef je wel een duidelijk signaal af. Het kan de boel op scherp zetten. Bedenk dus goed wat het betekent voor de relatie met je werkgever en het vervolg van je carrière.

Aanpassen van de beoordeling

Als je werkgever het eens is met jouw standpunt? Mooi! Maar vergeet dan niet ook om de aangepaste beoordeling in jouw personeelsdossier te laten vastleggen. Dit is iets dat wel eens vergeten wordt.

Kan ik ontslagen worden vanwege een slechte beoordeling?

Onze juristen spreken veel mensen die bang zijn dat een slechte beoordeling leidt tot ontslag. Maak je niet meteen zorgen. Een slechte beoordeling is heel vervelend, maar geen geldige reden voor ontslag. Je werkgever moet je eerst de kans geven om je prestaties te verbeteren. Bovendien moet hij je daarbij begeleiden. Als je werkgever je toch wil ontslaan, kan een slecht beoordelingsgesprek wel aanleiding zijn voor een zogeheten disfunctioneringstraject. De werkgever moet dan een goed dossier opbouwen dat aantoont:

  • Dat je tijdig hebt gehoord dat je ongeschikt bent voor je functie;
  • Dat je ongeschiktheid niet komt door ziekte;
  • Dat je niet voldoet aan de redelijke eisen die aan je worden gesteld;
  • Dat je geen andere passende functie binnen de organisatie kunt vervullen;
  • Dat een andere functie ook niet kan na begeleiding of scholing vanuit de werkgever.

Daarnaast moet hij ook de juiste ontslagprocedure volgen en je een redelijke ontslagvergoeding betalen. Er moet dus heel wat gebeuren en voor je daadwerkelijk de deur gewezen wordt.

Veelgestelde vragen bij Slechte beoordelingen

Wat is een slechte beoordeling?
Een slechte beoordeling betekent dat je werkgever vindt dat je onvoldoende presteert of niet voldoet aan de verwachtingen. Dit kan betrekking hebben op je productiviteit, samenwerking, houding of andere aspecten van je werk. Een beoordeling moet gebaseerd zijn op objectieve feiten en niet op persoonlijke meningen of willekeur. Als je een slechte beoordeling krijgt, moet je werkgever dit onderbouwen met concrete voorbeelden en jou de kans geven om hierop te reageren of verbeteringen aan te brengen.
Is een beoordelingsgesprek eenzijdig?
Nee, een beoordelingsgesprek is niet eenzijdig, maar een gesprek waarin zowel de werkgever als de werknemer hun visie mogen geven. Je mag aangeven als je het ergens niet mee eens bent en vragen om onderbouwing van kritiekpunten. Werkgevers moeten zich baseren op objectieve criteria en functioneringsgesprekken kunnen helpen om een eerlijk beeld te krijgen van je prestaties. Als je vindt dat je onvoldoende gehoord wordt, kun je een tegenreactie schriftelijk vastleggen in je personeelsdossier.
Hoeveel negatieve beoordelingen voor ontslag?
Er is geen wettelijk vastgelegd aantal negatieve beoordelingen dat automatisch tot ontslag leidt. Een werkgever moet kunnen aantonen dat je structureel onvoldoende functioneert en je eerst een eerlijke kans geven om je prestaties te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door een verbetertraject op te zetten. Als er geen verbetering optreedt en de werkgever goed gedocumenteerd heeft dat je niet voldoet, kan ontslag volgen. Soms kan een enkele ernstige misser leiden tot ontslag, maar meestal gaat er een traject aan vooraf.
Wat als je het niet eens bent met je beoordeling?
Als je het niet eens bent met je beoordeling, kun je dit tijdens het gesprek aangeven en vragen om onderbouwing. Als je werkgever vasthoudt aan de beoordeling, kun je een schriftelijke reactie toevoegen aan je dossier waarin je jouw kant van het verhaal geeft. Je kunt ook in gesprek gaan met HR of een vertrouwenspersoon om te kijken of er ruimte is voor aanpassing. In sommige gevallen kan mediation helpen als er een groot verschil van inzicht is tussen jou en je werkgever.
Hoe reageer je op een slechte beoordeling?
Een slechte beoordeling kan confronterend zijn, maar het is belangrijk om kalm te blijven en te luisteren naar de feedback. Vraag om specifieke voorbeelden en verduidelijking als iets onduidelijk is. Probeer open te staan voor verbeterpunten en vraag hoe je je prestaties kunt verbeteren. Als je het niet eens bent met bepaalde kritiek, geef dan je eigen visie en vraag om een vervolggesprek als dat nodig is. Als de beoordeling onterecht is, kun je dit schriftelijk vastleggen in je dossier en juridisch advies inwinnen als je vreest dat het gevolgen heeft voor je baan.
Hoe om te gaan met een slechte evaluatie?
Een slechte evaluatie hoeft niet direct gevolgen te hebben, maar het is belangrijk om het serieus te nemen. Vraag om concrete feedback en kijk of je verbeterpunten kunt oppakken. Als je denkt dat de beoordeling onterecht is, kun je hier bezwaar tegen maken en je eigen visie op papier zetten. Blijf professioneel en zoek naar oplossingen, bijvoorbeeld door extra begeleiding te vragen of duidelijke afspraken te maken over wat er van je wordt verwacht. Als je merkt dat de beoordeling oneerlijk is en onderdeel lijkt van een ontslagstrategie, kun je juridische hulp inschakelen om je positie te versterken.