Wat doet de overheid voor ondernemers die te maken hebben met hoge energieprijzen?

De overheid heeft maximaal 3,1 miljard gereserveerd om ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf te helpen die veel energie verbruiken. Het gaat om over het algemeen kleine ondernemingen die veel energie gebruiken. Het gaat dan om bijvoorbeeld bakkers, slagers en tuinders. 

Op welke manier helpt de overheid de ondernemer bij de kosten van energie?

De overheid wil per 1 april 2023 de helft van de stijging van de energiekosten gaan vergoeden. Niet elke ondernemer komt in aanmerking voor de regeling. Er gelden een paar voorwaarden:

  • De regeling geldt alleen voor kleine en grote bedrijven met maximaal 250 werknemers in dienst.
  • De energiekosten moeten minstens 12,5 procent van de omzet zijn. 
  • Het verbruik moet meer zijn dan 5000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan stroom.
  • De maatregel gaat gelden als gas duurder is dan 1,19 per kuub en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. 
  • Per onderneming geldt een maximaal te vergoeden bedrag van 160.000 euro. Vanwege Europese regels geldt voor landbouwbedrijven, zoals de glastuinbouw een maximum van 62.000 euro.

De steunmaatregelen moeten nog door Europa worden goedgekeurd. Het kan zijn dat de datum van 1 april 2023 wordt uitgesteld. 

Kunt u niet wachten totdat de maatregelen zijn ingevoerd?

Bijvoorbeeld omdat u nu al in de financiële problemen zit? U kunt een verzoek voor uitstel van het betalen van belasting indienen. De belastingdienst heeft aangegeven hier soepel mee om te gaan. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor voorschotten van bedrijven die later aanspraak op de regeling kunnen maken.

Heeft u een juridische hulpvraag over uw energiecontract?

De juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand staan u bij met raad en daad. Meld uw zaak online en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.