Huisdieren

Huisdieren zijn niet zomaar dieren, ze zijn onderdeel van je gezin. Ze brengen vreugde in ons leven en bieden troost als dat nodig is. Maar net als bij andere gezinsleden, gelden ook voor huisdieren regels, bijvoorbeeld over aansprakelijkheid. En soms brengt dat juridische vraagstukken met zich mee. Als huisdiereigenaar ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je huisdier. Dit betekent dat als je huisdier schade aanricht, je daar mogelijk aansprakelijk voor gesteld kan worden. Hier vind je diverse artikelen over de aansprakelijkheid van huisdieren en hun eigenaren. Aan de hand van voorbeelden zie je waar je in verschillende situaties op kunt rekenen.

Hondenbeet: Wie is aansprakelijk?

Een hondenbeet is op meerdere vlakken een nare ervaring. Je kunt je lelijk bezeren en je kleding kan kapot gaan. Of je kunt er blijvende angst voor honden aan overhouden. De schade die je oploopt door een hondenbeet wil je vergoed krijgen. Op wie kun je schade door een hondenbeet verhalen? En wat zijn de juridische stappen die je kunt nemen? Lees er meer over in dit artikel: Gebeten door een hond, wat kan ik doen?

Huisdier heeft schade veroorzaakt

Als huisdier eigenaar probeer je het natuurlijk te voorkomen. Maar het kan gebeuren dat jouw huisdier schade veroorzaakt. Bijvoorbeeld als jouw paard een andere ruiter bijt. Een dier kan zelf nooit aansprakelijk kan worden gehouden. Je vraagt je misschien af wie er dan verantwoordelijk is voor de schade. En of er uitzonderingen zijn. In dit artikel over schade veroorzaakt door huisdieren vind je alle informatie over dit onderwerp.

Huisdier aangereden: wie betaalt?

Je moet er niet aan denken dat je huisdier wordt aangereden. Maar 1 onoplettend moment is genoeg. Je eerste zorg is natuurlijk dat het goed gaat met jouw huisdier. Maar als er toch schade is door een aanrijding en je met kosten zit? Wie moet die kosten dan betalen? Lees hier of je recht hebt op een schadevergoeding als je huisdier wordt aangereden.

Hond die ik bij de fokker kocht is ziek

Stel je voor: je besluit een puppy te kopen. Na lang wachten mag je het beestje eindelijk bij de fokker ophalen. Het hondje is al snel onderdeel van het gezin en je kinderen zijn dol op hem. Maar al snel wordt de puppy ziek. Gelukkig maakt de dierenarts hem weer beter, maar de kosten zijn hoog. Wil je weten of je de kosten voor je zieke huisdier kunt verhalen bij de fokker? Lees dan dit artikel over het op de fokker verhalen van kosten voor zieke dieren.

Waar moet je op letten als je een paard koopt?

Een paard of een pony koop je niet iedere dag. Gevoel en emotie zijn belangrijk bij deze aankoop. En je moet een klik hebben met het dier. Qua rechten en plichten is het kopen van een paard soms ook ingewikkelder dan het kopen van bijvoorbeeld een wasmachine. Benieuwd naar de adviezen die we voor u hebben voor het kopen van een paard? Lees dan ons artikel met tips voor het kopen van een paard.

Voorbeeldbrieven bij Huisdieren

Voorbeeldbrief bijtwond hond DOCX, 28 kB
Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling DOCX, 28 kB

Juridische vraag over huisdieren?

vrouw met bril achter laptop

Heb je juridische vragen over jouw huisdier? Neem dan contact op met de juristen van Achmea Rechtsbijstand en meld je zaak snel en eenvoudig online. We staan voor je klaar!

Zaak melden
vrouw met bril achter laptop