Hond aangereden, wie is aansprakelijk?

In dit artikel leest u wie aansprakelijk is voor de kosten die u moet maken als uw huisdier wordt aangereden.

Voorbeeld

Uw hond wordt aangereden door een onoplettende automobilist. Kunt u de schade, zoals medische kosten, dan verhalen op de automobilist?

Schade aan dieren in de wet

Sinds 1 januari 2013 staat in het Burgerlijk Wetboek (artikel 3.2a BW) dat dieren geen ‘zaken ’ zijn. In juridische zin worden ze echter wel nog steeds als zaken beschouwd. Daardoor verandert deze symboolwet niets aan de regels rond aansprakelijkheid of schadevergoeding.

Schadevergoeding voor huisdieren

Krijgt u nog wel een vergoeding van de aansprakelijke partij als u met uw hond naar een speciale hondenorthopeed in Zwitserland wil? Of wat als uw kat hoogbejaard is? Krijgt u dan te horen dat hij al bijna ‘op’ is? De praktijk leert dat de rechter praktisch met deze vraagstukken omgaat. De kosten worden naar redelijkheid vergoed. Was uw huisdier al in een slechte conditie? Dan zal de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij de schade hoogstwaarschijnlijk maar voor een gedeelte vergoeden. De hondeneigenaar krijgt waar hij recht op heeft. Maar u krijgt bijvoorbeeld geen compensatie als u vrij moet nemen om met uw hond naar de dierenarts te gaan.

Smartengeld voor huisdieren

Het zou fijn zijn om Max, Bello of Fikkie te verwennen na herstel van het letsel. Een huisdier is volgens de wet dan wel geen zaak meer, maar een hond, kat of cavia is ook niet gelijk aan een mens. Smartengeld voor dieren en hun eigenaren bestaat nog niet.