Hoelang is een cadeaubon geldig?

Bijna iedereen heeft weleens een cadeaubon gekregen. Leuk om zelf op een later moment een product of activiteit uit te kunnen kiezen, maar de bonnen verdwijnen nog weleens onderin een la. Wanneer de bon weer gevonden wordt, kan het zomaar zijn dat de cadeaubon is verlopen. Of toch niet? In dit artikel leest u informatie over de geldigheid van een cadeaubon en leert u hoe u kunt achterhalen of een verkoper een cadeaubon nog moet accepteren.

Voorbeeld

U herinnert zich dat u een tijd geleden een cadeaubon heeft gekregen voor een etentje bij een restaurant in uw woonplaats. U wilt niet voor verrassingen komen te staan en zoekt op de cadeaubon naar de vervaldatum, maar die staat er niet op. U vraagt zich af of de cadeaubon nog geldig is.

Regels over de geldigheidsduur van cadeaubonnen

De informatie die bij een cadeaubon is afgegeven, bepaalt de geldigheidsduur ervan. Deze informatie vindt u terug op de bon of in de algemene voorwaarden. Belangrijk is de aanwezigheid van een uitgiftedatum en/of vervaldatum. Hieronder staan de verschillende opties die bij een cadeaubon kunnen gelden.

Geen uitgiftedatum & geen vervaldatum = onbeperkt geldige cadeaubon

Juridisch gezien kan bij een cadeaubon waarop bovenstaande informatie ontbreekt, niet bepaald worden wanneer de verjaringstermijn voor de vordering is gaan lopen. Van deze uitgiftedatum zou de verkoper in sommige gevallen nog bewijs kunnen leveren. Daarnaast is geen vervaldatum bepaald waardoor de periode dat u de bon in kunt wisselen niet beperkt wordt. Zolang het bedrijf waar de cadeaubon inwisselbaar is bestaat, kunt u de bon daar inleveren. Sommige bedrijven verstrekken bewust onbeperkt houdbare cadeaubonnen, wat vanuit oogpunt van klantvriendelijkheid ook zeker de voorkeur verdient.

Wel een uitgiftedatum & geen vervaldatum = 5 jaar geldige cadeaubon

Ontbreekt alleen de vervaldatum maar is er wel een uitgiftedatum bepaald? Dan volgt uit de wet dat de cadeaubon na 5 jaar verjaard is. Overigens wil dit niet zeggen dat u na 5 jaar de bon moet weggooien. Bespreek eerst uw situatie met de verkoper en vraag wat de mogelijkheden zijn. Misschien is de verkoper bereid u een nieuwe cadeaubon te geven voor het volledige bedrag of voor een deel daarvan.

Uitgiftedatum & vervaldatum minimaal 1 jaar later = geldig tot vervaldatum

Zijn zowel de uitgiftedatum als de vervaldatum aangegeven op (of in de informatie bij) de cadeaubon? Dan is de cadeaubon geldig tot aan de vervaldatum. Hierna hoeft de verkoper de bon niet meer te verzilveren, maar zoals eerder aangegeven kan een gesprek met de verkoper uitkomst bieden.

Uitgiftedatum & vervaldatum van korter dan 1 jaar = 5 jaar geldige cadeaubon

Bij deze combinatie doet de verkoper iets dat niet mag. In de wet is een lijst opgenomen met afspraken die je als bedrijf niet met een consument mag maken. 1 van die afspraken die niet is toegestaan, is een vervaltermijn van minder dan 1 jaar voor cadeaubonnen hanteren. Spreekt de verkoper toch een vervaltermijn van korter dan een jaar af met een consument, dan kan de consument die afspraak vernietigen. Daardoor is er geen vervaldatum meer bepaald voor de cadeaubon. Dan valt de geldigheid van de cadeaubon terug naar de situatie dat er wel een uitgiftedatum is en geen vervaldatum, dus een cadeaubon die 5 jaar geldig is.

Cadeaubonnen uitgegeven vanaf 1 januari 2022 zijn minimaal 2 jaar geldig

Speciaal voor cadeaubonnen wordt de wet aangepast. Koop je vanaf 1 januari 2022 een cadeaubon dan moet deze minimaal 2 jaar geldig zijn. Staat er een kortere termijn op de cadeaubon dan is deze termijn ook te vernietigen, waardoor je de bon langer kunt gebruiken. Hiervoor gelden verder dan de regels zoals hierboven uitgelegd over de uitgiftedatum en de vervaldatum. Volgens de toelichting die bij dit wetsvoorstel is gegeven, is er sprake van een cadeaubon als deze "naar zijn aard bestemd is om als cadeau te dienen". Dit kunnen papieren cadeaubonnen zijn, maar ook de tegenwoordig gangbare cadeaubonnen in de vorm van pasjes. Ook digitale cadeaubonnen vallen onder dit begrip. Het maakt ook niet uit of de cadeaubon door een particulier gekocht is of bijvoorbeeld door een werkgever voor een werknemer, voor beide cadeaubonnen geldt vanaf 1 januari 2022 een minimale geldigheidsduur van 2 jaar.

Het keurmerk voor cadeaukaarten

Sinds 2016 bestaat er een keurmerk voor cadeaukaarten, Stichting Keurmerk Cadeaukaarten. Uitgevers van cadeaubonnen die zich bij dit keurmerk willen aansluiten, moeten cadeaubonnen voor producten minimaal 3 jaar geldig maken. Cadeaubonnen voor belevenissen moeten minimaal 2 jaar geldig zijn, met een mogelijkheid tot verlenging na 2 jaar met 1 jaar tegen een kleine bijbetaling. Koopt u een cadeaubon bij een bedrijf dat bij het keurmerk is aangesloten, dan bent u dus verzekerd van bovenstaande minimale geldigheidsduur.

Hulp nodig van een jurist?

Rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea? Meld uw zaak. Onze juristen staan voor u klaar.

Geen rechtsbijstandverzekering?

LegalGuard geeft snel juridisch advies voor een vast laag tarief.

Zaak melden
Ga naar LegalGuard