Vrije tijd, reizen en vakantie

Heb je een vakantie geboekt of een dagje uit gepland, maar gaat er iets mis? Je reis wordt bijvoorbeeld onverwacht geannuleerd, je vlucht is vertraagd of je accommodatie is slecht geregeld. Of je staat al jaren op dezelfde camping, maar je krijgt ineens te horen dat je plek wordt opgezegd. Lees wat je rechten zijn in dit soort situaties. Je krijgt juridische uitleg over reizen, verblijven, dagjes uit en recreatiewoningen.

Vertraging of annulering van je vlucht

Een vertraagde of geannuleerde vlucht kan je hele reis overhoop gooien. Gelukkig zijn er binnen de EU duidelijke regels die jouw rechten als passagier beschermen. Als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is, heb je in veel gevallen recht op een financiële compensatie. Die kan oplopen tot 600 euro, afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging. De luchtvaartmaatschappij moet ook zorgen voor eten, drinken en eventueel een hotelovernachting als je moet wachten.
Wordt je vlucht geannuleerd, dan moet de maatschappij je de keuze bieden tussen terugbetaling van je ticket of een vervangende vlucht. Daarnaast kan ook hier recht op compensatie bestaan, tenzij de annulering is veroorzaakt door overmacht, zoals extreem weer of stakingen die buiten de schuld van de luchtvaartmaatschappij liggen.
Ook als je zonder geldige reden de toegang tot het vliegtuig wordt geweigerd, bijvoorbeeld door overboeking, heb je recht op compensatie. In dat geval moet de luchtvaartmaatschappij je bovendien zo snel mogelijk omboeken of je de kosten van je ticket terugbetalen.
Wil je een claim indienen? Dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk gegevens bewaart: je instapkaart, boekingsbevestiging en communicatie met de maatschappij. Je kunt eenvoudig online controleren of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Vlucht vertraagd: dit zijn je rechten
Vlucht geannuleerd: wat nu?
Je vlucht werd vooraf geannuleerd door drukte op Schiphol
Toegang geweigerd tot vliegtuig: wat zijn je rechten?

Klachten over je accommodatie of verblijf

Valt je vakantieverblijf tegen? Bijvoorbeeld omdat het vies, onveilig of heel anders is dan wat je geboekt hebt? Dan kun je een klacht indienen. Het is belangrijk om direct te reageren zodra je merkt dat er iets mis is. Meld je klacht altijd ter plaatse de reisorganisatie of verhuurder op het moment dat je het probleem constateert. Zo geef je hen de kans om het op te lossen.
Maak wel altijd foto's of video's van de situatie en bewaar je communicatie, zoals e-mails of appjes. Die kunnen later belangrijk zijn als je recht op compensatie wilt claimen. In sommige gevallen kun je een deel van je reissom terugkrijgen als blijkt dat de geboden accommodatie niet overeenkomt met wat was beloofd.
Meer weten over klachten op vakantie?
Klacht over je vakantie-accommodatie oplossen

Wat zijn je rechten bij een geannuleerde reis?

Wordt je reis onverwacht geannuleerd, dan heb je soms recht op terugbetaling van de reissom. Dit geldt vooral bij georganiseerde reizen (pakketreizen), waarbij vervoer en verblijf samen geboekt zijn. In zulke gevallen gelden er extra beschermingsregels op grond van de Europese richtlijn pakketreizen.
Er zijn ook situaties waarin een reis door overmacht niet kan doorgaan, zoals bij natuurgeweld of politieke onrust. Juridisch gezien spreken we dan van onvoorziene omstandigheden, en of je recht hebt op compensatie hangt af van je contract en de wijze van boeken.
Tot slot: boek je een reis via een buitenlandse aanbieder, dan gelden mogelijk andere regels. Niet elke buitenlandse partij is aangesloten bij een garantiefonds zoals het Nederlandse SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Daardoor loop je risico dat je je geld niet terugkrijgt bij annulering of faillissement.
Geld terug als je reisorganisatie failliet is
Reizen naar een onveilig land: wat zijn je rechten?

Ook bij een dagje weg moet je opletten

Een ticket gekocht voor een concert, pretpark of boottocht, maar het evenement gaat niet door? Dan wil je natuurlijk je geld terug. Bij betaalde dagjes uit gelden ook consumentenrechten. Let goed op de algemene voorwaarden en bewaar je aankoopbewijs.
Evenement afgelast: wat zijn je rechten?
Tips bij het huren van een boot of activiteit op het water

Je vaste staanplaats op de camping wordt opgezegd

Heb je al jaren een vaste plek op een camping, maar krijg je ineens een opzegging? Dan is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Soms mag de camping je plaats opzeggen, maar niet zomaar. Dit hangt af van het soort contract, de opzegtermijn en de reden van beëindiging.
Wat te doen als je staanplaats op de camping wordt opgezegd

Veelgestelde vragen over reizen en vakanties

Heb je met een van deze situaties te maken? Lees verder via de gelinkte pagina’s of neem contact op voor juridisch advies. Zo weet je precies waar je recht op hebt.

Hulp bij problemen op reis

vrouw met bril achter laptop

Heb je problemen op reis waar je met de organisatie niet uitkomt? Of loop je vast met het krijgen van een vergoeding voor je vertraagde vlucht? Meld je zaak en onze juristen helpen je graag. 

Zaak melden
vrouw met bril achter laptop

Voorbeeldbrieven bij Vrije tijd en reizen

Voorbeeldbrief Klacht over accommodatie DOCX, 28 kB
Voorbeeldbrief Vluchtproblemen - Vertraging DOCX, 29 kB
Voorbeeldbrief Vluchtproblemen - Annulering DOCX, 29 kB
Voorbeeldbrief Vluchtproblemen - Gemiste aansluiting DOCX, 29 kB
Voorbeeldbrief Vluchtproblemen - Instapweigering DOCX, 29 kB