Er zijn verschillende redenen waarom je niet mee mag op een vlucht, zoals bij een overboeking. Geweigerd worden op een vlucht is natuurlijk heel vervelend. Zeker als dit onterecht was. Lees hier over je rechten en plichten als je – bijvoorbeeld door overboeking - niet met je vlucht mee mag.
Je staat op het vliegveld op het punt om door de gate te gaan. Dan hoor je dat de vlucht overboekt is en je niet met het vliegtuig mee mag. Mag dit zomaar? En kun je hiervoor gecompenseerd worden?
Als je niet met een vlucht mee mag heet dit ‘instapweigering’. Afspraken over instapweigering staan in Europese wet- en regelgeving. Hierbij geldt dat:
Je mag op een vlucht geweigerd worden als dit gebaseerd is op ‘redelijke gronden’. Zoals redenen die te maken hebben met de veiligheid, beveiliging of gezondheid. Of als je laat bent of geen reisdocumenten hebt. In zulke gevallen krijg je geen vergoeding van extra kosten of compensatie.
Mag je om andere reden niet aan boord van de vlucht? Dan heb je misschien recht op schadevergoeding. Dit geldt bijvoorbeeld bij een overboekte vlucht. De vliegmaatschappij vraagt dan eerst vrijwilligers om hun plaats op te geven in ruil voor een vergoeding. Bij onvoldoende vrijwilligers kiest de vliegmaatschappij willekeurig passagiers uit om te weigeren op de vlucht.
Onterechte instapweigering aantonen is niet gemakkelijk als de luchtvaartmaatschappij niet meewerkt. Werken ze mee, dan bieden ze een compensatie en vergoeding. Doen ze dit niet, dan moet je bewijzen dat je onterecht niet mee mocht met de vlucht. Je moet dan het volgende bewijzen:
Soms word je al geweigerd bij het inchecken en kom je niet tot de gate. Voor deze weigering gelden dezelfde regels als een instapweigering aan de gate.
Ben je onterecht geweigerd op de vlucht, dan kun je recht hebben op:
Een luchtvaartmaatschappij mag een andere vorm van betaling aanbieden, maar dat hoef je te accepteren.
De luchtvaartmaatschappij moet een ‘redelijke’ alternatieve vlucht aanbieden. Kom je door de vervangende vlucht meer dan 5 uur later aan op je bestemming? Dan kun je dit alternatief weigeren en je ticketgeld terugvragen. Let op: Boek je zelf een alternatieve vlucht, dan krijg je alleen het bedrag van je oorspronkelijke ticket vergoed. Biedt de luchtvaartmaatschappij geen alternatieve vlucht aan? Of is dit niet redelijk? Dan kun je zelf een alternatieve vlucht boeken. De luchtvaartmaatschappij moet die dan betalen. De alternatieve vlucht moet wel vergelijkbaar zijn met de oorspronkelijke vlucht. Dus dezelfde bestemming en in dezelfde vliegklasse.
Ook bij een onterechte instapweigering kun je een vertragingscompensatie krijgen. Kijk voor meer informatie over vertragingscompensatie in ons artikel: Vlucht vertraagd, heb ik recht op compensatie?
Gebruik bijgaande voorbeeldbrief om gebruik te maken van je recht op compensatie als je niet met je vlucht mee mocht.
Veel vliegmaatschappijen bieden op hun website de mogelijkheid om een compensatie aan te vragen. Hieronder vind je links van bekende vliegmaatschappijen. Tip: zorg ervoor dat je alle boekingsgegevens bij de hand hebt.