Energie: van zonnepanelen tot tariefwijzigingen

Heb je te maken met een juridisch probleem rond energie? Bijvoorbeeld een energierekening die ineens veel hoger is dan je gewend bent? Of verandert je energieleverancier de tarieven terwijl je net een nieuw contract hebt afgesloten? Ook bij het plaatsen van zonnepanelen kun je vragen hebben over je rechten en plichten. Bijvoorbeeld als de installatie niet goed gaat. Lees hier alles over jouw rechten bij energiecontracten, verduurzaming en zonnepanelen.

Wat mag je verwachten van een energiecontract?

Een energiecontract is een afspraak tussen jou en een energieleverancier. Hierin staan onder andere je energietarieven, de looptijd van het contract en de opzegvoorwaarden. Toch ontstaan er vaak misverstanden. Denk aan onverwachte verlenging van je contract, tarieven die tussentijds wijzigen, of problemen bij overstappen.

👉 Lees hier wat je kunt doen als je energieleverancier tarieven wijzigt binnen 30 dagen: Energiebedrijf wijzigt energietarieven binnen 30 dagen

Je energieleverancier mag de tarieven niet zomaar aanpassen als je net een vast contract hebt afgesloten. Gebeurt dit toch, dan kun je bezwaar maken. Controleer altijd goed de kleine lettertjes van je contract. Let ook op of het om een vast of variabel tarief gaat. Bij variabele tarieven mogen prijzen tijdens het contract veranderen, maar daarover moet alles duidelijk zijn uitgelegd.

Energieleverancier failliet of onduidelijke energierekening?

Soms stopt een leverancier of gaat hij failliet. Dan krijg je tijdelijk een andere leverancier. Die is mogelijk duurder, maar je mag dan wel overstappen.

Is je energierekening opeens heel hoog? Kijk dan goed naar je verbruik en of het bedrag goed is berekend. Denk je dat er een fout is gemaakt? Maak dan bezwaar. Lukt dat niet? Dan kun je naar de Geschillencommissie Energie gaan. Die helpt bij meningsverschillen.

Zonnepanelen: wat zijn je rechten als consument?

Zonnepanelen zijn populair. Maar soms gaat het mis bij de installatie of komt de leverancier zijn afspraken niet na. Juridisch gezien heb je recht op een goed werkend product en een correcte installatie. Maak daarom duidelijke afspraken over de prijs, de datum van plaatsing en de garantie. Zet dit op papier. Bewaar ook alle mails, offertes en bonnetjes. Die heb je nodig als er iets fout gaat.
👉 Let dus op bij het plaatsen van zonnepanelen. Lees hierover meer in: Zonnepanelen plaatsen: waar moet je op letten?

Hoe werkt de salderingsregeling?

Als je zonnepanelen hebt, wek je vaak meer stroom op dan je verbruikt. De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het net. Dit heet salderen.
👉 Lees meer over je rechten bij salderen per maand of per jaar in: Salderingsregeling zonnepanelen.
Hoeveel geld je terugkrijgt, hangt af van wanneer je de stroom opwekt en gebruikt. De energieleverancier moet dit eerlijk berekenen. Klopt het niet? Dan kun je bezwaar maken.

Duurzaam wonen en regels

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Bijvoorbeeld door zonnepanelen, warmtepompen of betere isolatie. Maar ook verduurzaming roept juridische vragen op:

  • Mag je als huurder zonnepanelen laten plaatsen?
  • Moet de VvE toestemming geven?
  • Wie is verantwoordelijk voor schade door installatiefouten?

Als je te maken krijgt met tegenwerking of onduidelijkheid, is het belangrijk om te weten wat jouw rechten zijn als consument of huurder. Veel rechten zijn afhankelijk van je contract met de verhuurder of de regels van je VvE. Als je huurt, heb je meestal toestemming nodig van de verhuurder. Woon je in een gebouw met een VvE? Dan moeten de leden meestal gezamenlijk besluiten over aanpassingen aan het gebouw. Zoek dit goed uit voordat je begint.

Voorbeeldbrieven bij Energie

Voorbeeldbrief Bezwaar tegen Tariefverhoging Binnen 30 dagen na Mededeling DOCX, 26 kB
Voorbeeldbrief Bezwaar Verhogen Energieprijzen Vast DOCX, 25 kB
Voorbeeldbrief Bezwaar Verhogen Energieprijzen Variabel DOCX, 25 kB

Hulp bij energieproblemen

vrouw met bril achter laptop

Zaak melden
vrouw met bril achter laptop