Corona en vakantie in het buitenland: Ga wijs op reis (en voorkom teleurstellingen)

Door de versoepelingen op de coronamaatregelen komt een vakantie naar Spanje, Duitsland, Italië of Frankrijk weer dichterbij. In veel gevallen hoeft u niet meer in meer in quarantaine. Soms moet u wel een negatieve coronatest (PCR-test) laten zien. Daarnaast wordt er gewerkt aan een coronapaspoort voor mensen die hun vaccinatie hebben. Maar wat zijn nu precies de regels voor vakanties en corona?

Voorbeeld

Portugal is het favoriete vakantieland van Roger en Angela. Door corona moesten Roger en Angela hun vakantieplannen tijdelijk in de ijskast zetten. Nu is Portugal een ‘geel’ land. Snel boeken dus voor een welverdiende vakantie. Althans, dat was de bedoeling. Eenmaal aangekomen in hun hotel in Portugal wacht Roger en Angela een zeer vervelende verrassing. In Portugal gelden op het moment van hun vakantie namelijk inreisbeperkingen. Bezoekers vanuit het buitenland moeten eerst 2 weken in quarantaine, waardoor Roger en Angela hun hele vakantie op hun hotelkamer moeten doorbrengen. Buiten is het mooi weer… Weg is het blije vakantiegevoel.

Welke landen zijn ’veilig’ om op vakantie te gaan?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen op basis van (wekelijkse) adviezen van het RIVM . Het RIVM brengt de risico’s van reizen van, naar en in het buitenland met betrekking tot corona in beeld. Zij betrekt hierin ook de coronacijfers van het ECDC (het “Europese RIVM”) en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Zo werken de kleurcodes van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Nederland hanteert een vierkleurensysteem. Deze kleuren geven een beeld van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s, maar ook van de coronamaatregelen in landen of gebieden:

 • Code groen: geen reisbelemmeringen
  Dit betekent dat de situatie rondom corona vergelijkbaar is met wat u in Nederland bent gewend. Denk hierbij aan de mondkapjesplicht en de 1,5 meter-afstandsregel. U hoeft dus geen PCR test te laten zien of in quarantaine U hoeft dus geen PCR test te laten zien of in quarantaine.

 • Code geel: reizen mag, maar met de nodige voorzichtigheid
  Er zijn wel risico’s en, als het aantal besmettingen toeneemt in dit land, kunnen er extra maatregelen worden opgelegd. Denk bijvoorbeeld aan een avondklok.

 • Code oranje: Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan
  U loopt het risico op strengere maatregelen. Denk aan een lockdown, een avondklok of minder mogelijkheden weer terug naar Nederland te reizen. Als u naar Nederland teruggaat moet u een negatieve coronatest laten zien en thuis in quarantaine gaan.

 • Code rood: alle reizen worden afgeraden
  De besmettingsgraad van het coronavirus is levensgevaarlijk en u loopt grote risico’s. U kunt het land mogelijk niet in- of uitreizen en de Nederlandse overheid kan u niet terughalen naar Nederland.

Let op: De risico’s worden wekelijks opnieuw bekeken. Daarom kunnen de kleurcodes voor bepaalde landen ook weer veranderen. De website van de Rijksoverheid bevat hierover de meest actuele informatie.

Hoef ik alleen rekening te houden met het Nederlandse reisadvies?

Hoewel het Nederlandse reisadvies omtrent corona in eerste instantie maatgevend is, is een reis of vakantie nog altijd niet hetzelfde als vóór de corona-pandemie. Ook landen met een groen of geel reisadvies kunnen zélf besluiten om reisbeperkingen op te leggen. Deze reisbeperkingen kunnen van grote invloed zijn op het vakantieplezier, zeker als reizigers hiermee onbekend waren.

Voorbeelden van mogelijke inreisbeperkingen

 • Registratieplicht, waarbij u uw bezoek vooraf bij het te bezoeken land moet aankondigen;

 • Negatieve coronatest laten zien;

 • Quarantaineplicht bij aankomst, soms in speciale door de reiziger zelf te betalen quarantainehotels. De verplichte quarantaine kan soms wel 2 weken duren. Dat is net zo lang als de gemiddelde vakantie.

De reisverzekering en corona

Informeer van te voren goed of uw reis- en annuleringsverzekering aanvullende voorwaarden rondom corona stelt aan de reis. Vaak biedt uw verzekering alleen dekking als u op vakantie gaat naar een land met een geel of groen reisadvies. Als het reisadvies wijzigt tijdens uw vakantie, bijvoorbeeld doordat de situatie rondom corona verslechtert, dan valt dit meestal onder de dekking van de verzekering. Mogelijk is het advies dan wel om het land te verlaten. Als u dit niet doet, vervalt mogelijk de dekking op uw reisverzekering.

Zo voorkomt u onaangename verrassingen als u op vakantie gaat

 • Bekijk vóór het boeken van een reis maar ook voordat u feitelijk vertrekt, regelmatig de informatiesite van de Rijksoverheid voor actuele informatie over de coronamaatregelen in het land van bestemming.

 • U kunt ook altijd informeren bij de reisorganisatie en/of de vervoerder (boot-bus- of luchtvaartmaatschappij) met welke beperkingen u rekening moet houden en wat u zelf moet regelen, bijvoorbeeld een PCR test. U bent er namelijk zelf verantwoordelijk voor dat u voldoet aan de eisen van de land van bestemming. Een gewaarschuwd mens...

Stichting Achmea Rechtsbijstand wenst u een fijne, veilige en vooral probleemvrije vakantie toe.