Hoe kies ik een goede aannemer?

Door de hoge huizenprijzen en tekort aan personeel bij aannemers is het voor veel mensen lastig om snel een goede aannemer te vinden. In dit artikel leest u waarop u moet letten bij het kiezen van een goede aannemer en hoe u problemen voorkomt.

Voorbeeld

U heeft gezinsuitbreiding en u wilt graag meer ruimte creëren in de woning door het plaatsen van een dakkapel. U wilde eigenlijk verhuizen naar een grotere woning, maar dit is door de hoge huizenprijzen niet mogelijk. Hoe zorgt u er dan voor dat u een goede en betrouwbare aannemer kiest die u kan helpen met deze verbouwing?

Hoe zoek ik een geschikte partij?

Vraag bij drie verschillende aannemers een offerte op. Dan heeft u vergelijkingsmateriaal en kunt u nagaan wat een redelijke prijs is. Vraag in uw vrienden- of kenniskring of zij ervaring hebben met een goede aannemer in de buurt. Kies een aannemer die gespecialiseerd is in de klus die uitgevoerd moet worden. Zoek op internet naar ervaringen over de aannemer. Ook is het slim de aannemer bij u thuis uit te nodigen voor het opstellen van een offerte. Het is op dit moment erg druk bij aannemers, maar ben kritisch welke aannemer u selecteert. U kunt de werkzaamheden beter in één keer goed uit laten voeren door een deskundige aannemer. 

Kijk of de aannemer is aangesloten bij een branchevereniging of een keurmerk

Dit biedt zekerheid. Deze aannemers worden gecontroleerd op deskundigheid en of de financiën op orde zijn. Daarnaast worden duidelijke algemene voorwaarden gebruikt en wordt hulp geboden bij geschillen met de aannemer. Zo kan worden bemiddeld en kunt u de zaak laagdrempelig voorleggen aan een Geschillencommissie of Raad van arbitrage in bouwgeschillen. Brancheverenigingen die in de bouw veel voorkomen zijn Bouwgarant, SWK, Woningborg of VLOK. 

Meer over keurmerken in de bouwsector

Leg de afspraken goed vast

Het is belangrijk dat goed en volledig wordt beschreven welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Ook welke materialen hiervoor nodig zijn en duidelijkheid over wat wel en wat niet bij de prijs in zit. Zo weet u waar u aan toe bent. U kunt het beste een opdracht aangaan met de aannemer tegen een vast bedrag (vaste aanneemsom). Als u afspreekt dat de aannemer op basis van een uurtarief werkt, weet u op voorhand niet precies waar u aan toe bent.  De aannemer rekent dan namelijk af na het uitvoeren van het werk. 

Zodra de afspraken tijdens de werkzaamheden veranderen, is het belangrijk dat de aannemer de kosten die hieraan verbonden zijn, schriftelijk bevestigt. Betaal in ieder geval geen grote bedragen vooruit. Het is beter om een vast betaalschema af te spreken Bijvoorbeeld 10% bij aanvang van de klus, wat u betaalt tijdens de uitvoering van het werk en welk bedrag u betaalt wanneer het werk af is. Verder is het van belang dat een start- en opleverdatum zijn afgesproken en dat u garantie krijgt op het werk. 

Wat als de aannemer het werk niet of niet goed uitvoert? 

Houdt u tijdens de uitvoering van de werkzaamheden werk goed in de gaten hoe het werk verloopt. U kunt dan nog bijsturen als dat nodig is. Aannemers komen soms niet opdagen. Of u bent niet tevreden over het uitgevoerde werk. De dakkapel is bijvoorbeeld niet wind- en waterdicht. Dit is uiteraard erg vervelend en niet zoals u mag verwachten. Zorg er in dat geval voor dat u op tijd klaagt. 

Wanneer de aannemer het werk oplevert (de aannemer is gereed met het uitvoeren van de werkzaamheden) klaag dan gelijk. Alles wat u ziet bij oplevering, daar moet u op dat moment over klagen. Dit kan mondeling, maar bevestig het daarna nog wel per e-mail. U kunt er dan ook voor kiezen om een deel van de betaling achter te houden. U kunt bijvoorbeeld 5 of 10% achterhouden om meer druk op de aannemer te zetten. Levert dat niets op, dan stuurt u de aannemer een aangetekende brief met een redelijke termijn om de overeenkomst goed na te komen.  Dit noemen we een ingebrekestelling. Op onze website vindt u hiervan een voorbeeld.

Helpt het bovenstaande u niet verder en/of ontstaat er een discussie met de aannemer?

Als de aannemer bij een branchevereniging of keurmerk is aangesloten, kunt u de zaak voorleggen aan de Geschillencommissie of de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen. Deze organisaties beoordelen of de aannemer het werk goed heeft uitgevoerd of niet. Het werk wordt dan vaak door een onafhankelijke deskundige ter plaatse beoordeelt. In sommige gevallen zorgt de branchevereniging ervoor dat de aannemer de uitspraak nakomt. 

Onze juristen helpen u graag wanneer u nog vragen heeft

Ook wanneer u hulp nodig heeft bij het vastleggen van de problemen of gebreken. Of bijvoorbeeld bij het schrijven van een brief aan de aannemer. Bekijk hier de contactmogelijkheden. 

Gratis voorbeeldbrief

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.

Voorbeeldbrief Ingebrekestelling aannemer DOCX, 19 kB Download