Je werkt graag volgens een duidelijk rooster. Zo kun je je week plannen en rekening houden met andere verplichtingen, zoals kinderopvang of sport. Maar wat als je werkgever je werkrooster wil aanpassen? In dit artikel lees je alles over je rechten bij roosterwijziging en wat je werkgever wel en niet mag. Maar ook wat je kunt doen als je het niet eens bent met de wijziging. We behandelen ook wat de regels zijn over hoe lang van tevoren een rooster bekend moet zijn.
Een roosterwijziging betekent dat je werkgever het werkrooster aanpast. Dit kan gaan om andere werktijden op een bepaalde dag, een wijziging van de dagen waarop je werkt of verschuiving van diensten. Soms gaat het om een incidentele aanpassing, soms om een structurele wijziging per week.
Nee, dat mag niet zomaar. Je werkgever moet rekening houden met redelijke belangen van jou als werknemer. Een wijziging moet goed onderbouwd zijn en mag niet zonder overleg worden opgelegd. Zeker bij een grote of structurele aanpassing moet je werkgever jouw situatie meewegen.
In de Arbeidstijdenwet staat dat het werkrooster minstens 28 dagen van tevoren bekend moet zijn. Je werkgever moet zich hieraan houden. In cao's of arbeidsovereenkomsten kunnen andere termijnen afgesproken zijn. Bijvoorbeeld dat het rooster per week minimaal 7 dagen van tevoren bekend moet zijn. Voor oproepkrachten kunnen andere afspraken gelden.
Vaak staat in je arbeidsovereenkomst of cao hoe ver van tevoren het rooster bekend moet zijn. Ook kan er in staan of roosterwijzigingen geaccepteerd moeten worden, en onder welke voorwaarden. Het is dus belangrijk om altijd je arbeidsovereenkomst en cao goed te bekijken.
Ben je het niet eens met de nieuwe werktijden? Geef dan zo snel mogelijk aan waarom de wijziging voor jou niet haalbaar is. Denk aan vaste zorgtaken of onregelmatig vervoer. Zorg dat je dit per mail of app doet. Zo kun je aantonen dat je op tijd jouw belangen duidelijk hebt gemaakt. Als jullie er samen niet uitkomen, kan een jurist of mediator helpen. Achmea Rechtsbijstand ondersteunt regelmatig bij zulke situaties, om escalatie te voorkomen.
Ook bij parttime werk gelden afspraken over het rooster. Vaak zijn de vaste werkdagen of -tijden schriftelijk vastgelegd. Deze mag een werkgever niet zomaar aanpassen. Is er sprake van een incidentele wijziging en kun je echt niet? Dan hoef je daar niet automatisch in mee te gaan.
Voorbeelden van geldige redenen voor een roosterwijziging zijn:
Je werkgever moet daarbij altijd jouw persoonlijke situatie meewegen.
Je mag een wijziging weigeren, maar alleen als deze onredelijk is en niet past bij eerder gemaakte afspraken. Ook bij plotselinge wijzigingen zonder overleg, kun je bezwaar maken. Doe dit wel op tijd, onderbouwd en denk er goed over na. Als je structureel weigert zonder redelijke grond, kan dat gevolgen hebben voor je positie.