Ik wil minder uren werken. Heb ik daar recht op?

In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je het aantal uren dat je werkt, of de plaats waar je werkt wilt veranderen.

Voorbeeld

Je wilt meer vrije tijd. Na wat rekenwerk trek je de conclusie dat je best kunt rondkomen als je een dag minder zou werken. Je weet alleen niet hoe je dit aan de werkgever moet voorleggen.

De wet Flexibel Werken

Een werknemer kan er om welke reden dan ook behoefte aan hebben om het aantal uren waar zijn werkweek uit bestaat te vermeerderen, te verminderen of de werktijden aan te passen. Of misschien wil hij vanuit huis gaan werken. De Wet flexibel werken bevat regels voor het indienen en beoordelen van zo’n verzoek. De wet geldt voor aanpassingen in de arbeidsduur, de arbeidsplaats en de werktijden.

Voor wie is de Wet flexibel werken?

Niet iedere werknemer of ambtenaar kan een beroep doen op de Wet flexibel werken. Er gelden een aantal voorwaarden:

  • De werknemer of ambtenaar is minimaal een halfjaar in dienst.

  • De werkgever heeft minstens 10 werknemers in dienst. Gaat het om een kleiner bedrijf, dan is de wettelijke regeling niet van toepassing. De werkgever moet dan zelf een regeling opstellen voor dergelijke verzoeken.

  • De werknemer heeft gedurende een jaar geen verzoek voor aanpassing gedaan.

Moet de werkgever altijd instemmen met mijn verzoek?

Als de werknemer aan bovenstaande voorwaarden voldoet, moet de werkgever in principe instemmen met het verzoek om een aanpassing van de arbeidsduur of de werktijd. Tenzij hij zwaarwegende belangen heeft bij het weigeren van het verzoek. Denk bijvoorbeeld aan problemen met het inroosteren van zijn personeel of problemen van financiële aard. De werkgever is vrij om een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats te weigeren. Daarvoor is geen zwaarwegend belang vereist.

Hoe vraagt een werknemer een aanpassing aan?

De werknemer dient de schriftelijke aanvraag -al dan niet aangetekend- minimaal 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum in. In de aanvraag staan in ieder geval de gewenste aanpassingen en de gewenste ingangsdatum. Indien van toepassing staat ook in de aanvraag hoe de uren verspreid worden over de week. 

Vaker dan 1 keer per jaar een aanpassing vragen

Als er sprake is van onvoorziene omstandigheden mag een werknemer vaker dan 1 keer per jaar vragen om aanpassing van de arbeidsduur, werktijd of arbeidsplaats. Van onvoorziene omstandigheden is bijvoorbeeld sprake als een ouder van de werknemer plotseling hulpbehoevend wordt en de werknemer hierdoor tijdelijk minder wil werken. In deze situatie hoeft de aanvraag ook niet tenminste 2 maanden van tevoren te gebeuren. Als een werkgever zwaarwegende redenen heeft, mag een werkgever dit verzoek wel weigeren.

Afwijken van de wet Flexibel werken

Vraagt de werknemer vermeerdering van de arbeidsduur aan of een aanpassing van zijn werktijden of arbeidsplaats? Dan kan van de wet worden afgeweken. Afwijkingen kunnen in de cao opgenomen worden. Maar ook in regelingen van daartoe bevoegde bestuursorganen. Is er geen cao of regeling van toepassing? Dan mogen partijen afwijken als de werkgever daarover schriftelijke afspraken heeft gemaakt met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Reactie op het verzoek tot aanpassing

De werkgever reageert uiterlijk 1 maand voor de gewenste ingangsdatum schriftelijk op de aanvraag van de werknemer. Krijgt de werknemer geen schriftelijk bericht? Dan stemt de werkgever volgens de wet automatisch in met het verzoek.

Veelgestelde vragen over minder uren werken

Wat als je minder uren werkt dan in je contract staat?
Als je structureel minder uren werkt dan in je contract is vastgelegd, kunnen er minuren ontstaan. Minuren mogen niet zomaar verrekend worden met je salaris, tenzij hierover afspraken zijn gemaakt in je arbeidsovereenkomst of cao. Als de minder gewerkte uren niet jouw schuld zijn, bijvoorbeeld door onvoldoende werkaanbod, blijft je werkgever verplicht om je loon door te betalen.
Kan je zomaar minder uren gaan werken?
Je kunt niet zonder overleg minder gaan werken. Wil je je contracturen verlagen, dan kun je een verzoek indienen bij je werkgever via de Wet flexibel werken. Je werkgever is verplicht om dit verzoek te overwegen, maar mag het afwijzen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn, zoals roosterproblemen of financiële impact. Bespreek daarom altijd je wensen met je werkgever.
Hoeveel scheelt 1 dag minder werken?
Hoeveel salaris je precies inlevert bij een dag minder werken, hangt af van je bruto loon, belastingtarieven en toeslagen. Gemiddeld betekent een werkweek van vier dagen in plaats van vijf een salarisverlaging van 20%. Wel betaal je mogelijk minder belasting en behoud je bepaalde toeslagen, waardoor het netto verschil kleiner kan zijn.
Is 32 uur werken voordeliger?
Of 32 uur werken financieel voordeliger is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je inkomen wordt lager, maar je kunt profiteren van belastingvoordelen en toeslagen. Daarnaast heb je een betere werk-privébalans en houd je mogelijk recht op dezelfde pensioenopbouw en vakantiedagen.
Wat als de werkgever niet genoeg werk heeft?
Als er tijdelijk minder werk is, blijft je werkgever in principe verplicht om je loon door te betalen. Je werkgever kan je niet zomaar minder uren laten werken of je loon verlagen zonder duidelijke afspraken. In uitzonderlijke gevallen kan werktijdverkorting of deeltijdontslag een optie zijn, maar daar gelden strikte regels voor.
Kan een werkgever het aantal uren verminderen?
Een werkgever mag je uren niet zomaar verminderen. Een wijziging van je contracturen kan alleen als jij hiermee instemt of als er een zwaarwegende bedrijfsreden is. In dat laatste geval moet je werkgever onderbouwen waarom de wijziging noodzakelijk is en kan het niet zonder overleg worden doorgevoerd. Stem je niet in? Dan moet de werkgever je formeel ontslaan voor die uren. Dat kan alleen na toestemming van UWV of rechter.
Kan een werkgever contracturen wijzigen?
Je contracturen kunnen niet eenzijdig door je werkgever worden gewijzigd, tenzij er een wijzigingsbeding in je contract staat. Zelfs dan moet je werkgever aantonen dat de wijziging noodzakelijk is. Als je contract zonder zo’n beding is opgesteld, moet een wijziging altijd in overleg en met jouw instemming gebeuren.

Hulp nodig van een jurist?

Zaak melden
Ga naar LegalGuard