Opbouw min-uren: rechten en plichten van de werknemer

Werknemers in branches zoals zorg of horeca krijgen weleens te maken met min-uren. Je werkt dan minder uren dan je van tevoren had afgesproken. Lees in dit artikel wat je rechten en plichten zijn als je min-uren opbouwt.

Voorbeeld

Je hebt een arbeidsovereenkomst met een gemiddelde arbeidsduur van 24 uur per week. Het gaat slecht met het bedrijf waar je werkt en daardoor werk je nog maar 15 uur per week. Je krijgt wel je volledige loon doorbetaald. Zo bouw je per week 9 min-uren op. Je wilt weten wat jouw rechten en plichten zijn met betrekking tot de min-uren.

Wat zijn min-uren?

In de wet is geen definitie opgenomen van min-uren. In veel cao’s of arbeidsovereenkomsten is wel iets over min-uren geregeld. Meestal is schriftelijk afgesproken wat de gemiddelde arbeidsduur van een werknemer per week of per jaar is. Als de werknemer deze afgesproken uren niet kan werken, bouwt de werknemer min-uren op. Bij het opbouwen van min-uren ontvangt de werknemer in beginsel volledig loon. De werknemer moet de niet-gewerkte uren dan vaak op een later moment inhalen.

Regels min-uren

Om te bepalen welke regels over min-uren gelden, moet je de arbeidsovereenkomst of cao controleren. Vooral in cao’s is vaak afgesproken wat de regels over min-uren zijn. In veel cao’s staat dat opgebouwde min-uren binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar moeten worden ingehaald. Als dit niet gebeurt, komen de min-uren na deze periode te vervallen. Daarnaast is vaak ook afgesproken of en wanneer de werknemer openstaande min-uren bij het einde van het dienstverband moet terugbetalen. Min-uren mogen niet zomaar ingehouden worden als een werknemer een ‘vast’ aantal uren per week heeft. Dit speelt vooral bij werknemers met een ‘gemiddeld’ aantal werk-uren per week volgens hun arbeidsovereenkomst of cao. Of wanneer de werknemer zelf niet alle uren beschikbaar was en daardoor min-uren opbouwde.

Inhalen van min-uren

Als de werkgever tijdelijk niet voldoende werk heeft, komt dit in principe voor rekening en risico van de werkgever. De werkgever betaalt dan ook het loon over de niet-gewerkte uren door. Vervolgens wordt gekeken of de uren op een later moment kunnen worden ingehaald. Als de werknemer (meerdere keren) een redelijk verzoek om de uren in te halen zonder goede reden weigert, kan dit gevolgen hebben. Als de werkgever kan aantonen dat de werknemer niet beschikbaar was om de min-uren in te halen, kunnen de min-uren voor rekening van de werknemer komen. Het is dan mogelijk dat de werknemer de openstaande min-uren aan het einde van het dienstverband dan (deels) moet terugbetalen.

Veelgestelde vragen over minuren

Hoeveel minuren mag je hebben?
Het aantal minuren dat je mag hebben, hangt af van je arbeidsovereenkomst en eventuele cao-afspraken. Als er geen specifieke afspraken zijn, geldt dat de werkgever verantwoordelijk is voor het aanbieden van voldoende werk. Minuren mogen niet onbeperkt oplopen en moeten op een redelijke manier gecompenseerd kunnen worden.
Wat zijn je rechten bij minuren?
Je werkgever mag minuren niet zomaar verrekenen met je loon, tenzij hierover afspraken in je contract of cao staan. Als jij door omstandigheden buiten je schuld minder uren hebt gewerkt, moet je werkgever je salaris in principe gewoon doorbetalen. Alleen als er structurele onderbezetting of afspraken over flexibele uren zijn, kan hier een uitzondering op gelden.
Wat als je teveel minuren hebt?
Heb je veel minuren opgebouwd, dan is het verstandig om dit met je werkgever te bespreken. Mogelijk kun je de uren op een later moment inhalen. Je werkgever mag minuren alleen met je salaris verrekenen als dit vooraf contractueel is vastgelegd. Zonder zo’n afspraak blijft je werkgever verantwoordelijk voor het uitbetalen van je volledige loon.
Kan een werkgever minuren verrekenen?
Minuren mogen alleen verrekend worden als dit expliciet is vastgelegd in je arbeidsovereenkomst of cao. Is dit niet het geval, dan mag je werkgever niet zomaar loon inhouden. De werkgever heeft namelijk de plicht om jou voldoende werk aan te bieden. Werk je minder uren door oorzaken buiten jouw invloed, dan mag dit niet ten koste van je salaris gaan.
Wat als ik minder werk dan mijn contracturen?
Als je structureel minder werkt dan je contracturen, kan dit gevolgen hebben voor je salaris en rechten. Bespreek dit altijd met je werkgever, vooral als de verminderde uren niet door jou komen. In sommige gevallen kunnen minuren worden opgebouwd en later worden ingehaald, maar zonder duidelijke afspraken mag je werkgever dit niet zomaar verrekenen met je salaris.
Wie is verantwoordelijk voor het bijhouden van minuren?
Je werkgever is verantwoordelijk voor het bijhouden van je werkuren en moet ervoor zorgen dat je voldoende uren kunt maken. Jij hebt als werknemer wel de verantwoordelijkheid om je gewerkte uren correct te registreren en afwijkingen te melden. Als je merkt dat je structureel minder werkt dan in je contract staat, is het verstandig om hier tijdig met je werkgever over in gesprek te gaan.
Wat gebeurt er als je minuren hebt?
Minuren kunnen op verschillende manieren worden opgelost, afhankelijk van de afspraken die erover zijn gemaakt. In sommige gevallen kun je ze op een later moment inhalen, maar je werkgever mag ze niet zomaar inhouden op je salaris zonder een contractuele of cao-afspraak. Als je merkt dat je structureel te weinig uren werkt, is het belangrijk om dit met je werkgever te bespreken en samen naar een oplossing te zoeken.