Voorbeeldbrief Herroepen online aankoop

U heeft online een nieuwe laptop gekocht. Na ontvangst van de bestelling merkt u dat uw aankoop toch niet is wat u er van verwacht had. U wilt het product graag terugsturen naar de webshop. Met deze voorbeeldbrief kunt u uw online aankoop herroepen.

Wilt u uw online aankoop herroepen? Dit kunt u doen

Als u een aankoop of afstand doet, zoals via een webwinkel of via een catalogus, kunt u niet altijd goed inschatten of het product dat u koopt aan uw verwachtingen voldoet. Misschien is de maat van een kledingstuk niet goed, of lijkt de kleur toch net wat anders dan toen u het op internet zag. Als u een product ‘op afstand koopt’, dan heeft u volgens de wet het recht om de overeenkomst te herroepen. Dat houdt in dat u de afspraken terugdraait. U kunt bijgaande voorbeeldbrief gebruiken om uw aankoop op afstand te herroepen.

Doorloop de volgende stappen:

  1. Als u iets koopt op afstand heeft u bijna altijd een termijn van 2 weken om de overeenkomst te herroepen. Het houdt in dat u 2 weken tijd hebt om u te bedenken. Als u de overeenkomst herroept wordt alles teruggedraaid. Het product gaat terug naar de verkoper en u krijgt uw geld terug. De 2 weken gaan in na de dag dat u de aankoop ontvangt.
  2. Gebruik het formulier dat u van de verkoper kreeg of onze voorbeeldbrief. Een verkoper moet volgens de wet duidelijk aangeven dat u kunt herroepen en op welke manier. Vaak krijgt u een retourformulier meegestuurd bij uw aankoop. Anders vindt u deze vaak terug op de website van de verkoper. U vindt daar meestal ook het adres waarnaar u het product kunt terugsturen.
  3. U stuurt het product meteen mee met de brief. U geeft de verkoper een termijn van 14 dagen om het bedrag dat u betaalde terug te storten. De brief met het product kunt u het beste aangetekend versturen. U krijgt dan een bewijs van verzenden en de verkoper moet tekenen voor ontvangst. Daarmee bewijst u dat u de overeenkomst op tijd heeft herroepen. Extra voordeel als u het pakket aangetekend terugstuurt: bij verlies of beschadiging van het pakket is de waarde verzekerd tot €500,-.
  4. Uw geld krijgt u terug als de verkoper het product ontvangt. Als hij niets laat weten, kunt u uw geld terugeisen als u kunt bewijzen dat u alles heeft verstuurd.
  5. Soms heeft u langer tijd om de overeenkomst te herroepen. Dit is het geval wanneer de verkoper u niet volledig informeerde over uw herroepingsrecht. Bijvoorbeeld als de verkoper niet voor een formulier heeft gezorgd. Dan heeft u nog 1 jaar extra om de overeenkomst te herroepen. Dat wordt korter als de verkoper alsnog met alle informatie komt.
  6. U betaalt zelf de kosten van het terugsturen van het product. De verkoper moet u hiervoor bij de verkoop wel aangeven dat u de kosten van terugsturen betaalt. Wanneer de verkoper dat niet heeft aangegeven dan komen de kosten voor het terugsturen van het product voor rekening van de verkoper. Als u verzendkosten betaalde voor het ontvangen van het product krijgt u die wel terug.
  7. Komt u er met de verkoper niet uit? Schakel dan een jurist in voor advies.

Voorbeeldbrief: Herroepen online aankoop

Download de voorbeeldbrief en pas deze aan naar uw persoonlijke situatie. 

Meer voorbeeldbrieven
Voorbeeldbrief: herroepen online aankoop DOCX, 23 kB Download