Ik heb een aanrijding gehad in Duitsland. Kan ik mijn schade verhalen bij de tegenpartij?

In het buitenland gelden vaak andere regels in het verkeer. In dit artikel leest u wat u moet doen als u een aanrijding krijgt in Duitsland.

Voorbeeld

U bent op vakantie in Duitsland en komt daar in botsing met een andere auto. Gelukkig is er alleen blikschade. Maar u had voorrang en wilt dus weten wat u moet doen om de schade op de andere bestuurder te verhalen.

Aansprakelijkheid in Duitsland

Om uw schade te verhalen, moet u de schuld aantonen van de andere partij. Dit kunt u bijvoorbeeld aantonen aan de hand van een verklaring van een getuige van het voorval.

Vul het Europees schadeformulier in

In Duitsland is het niet gebruikelijk om een Europees schadeformulier in te vullen. Maar als dit wel is ingevuld, kan dit dienen als bewijsstuk. Het is dan ook altijd verstandig om samen met de andere partij een schadeformulier te ondertekenen.

Het is in Duitsland gebruikelijk om de politie in te schakelen na een aanrijding

De politie maakt een rapport op of een zogeheten ‘unfallmitteilung’. Op een unfallmitteilung wordt door de politie als ‘partij 1’ meestal de partij genoteerd die volgens de politie schuldig is aan de aanrijding.

Schadeposten die in Duitsland worden vergoed

De volgende schadeposten worden volgens het Duitse recht vergoed:

  • Reparatiekosten: alleen als u een reparatienota kunt overleggen, komen de reparatiekosten volledig voor vergoeding in aanmerking. Als u geen reparatienota hebt, kunt u de schade alleen exclusief BTW verhalen. Dan moet er wel een offerte of expertiserapport worden overlegd. Als het voertuig ‘total loss’ is verklaard wordt de waarde van het voertuig na het ongeval afgetrokken van de waarde van het voertuig voorafgaand aan het ongeval. Het resultaat van deze berekening is de schade die u kunt verhalen bij de tegenpartij. Maar ook in dit geval wordt de BTW niet betaald, als u geen aanschafnota kunt overleggen van een ander aangeschaft voertuig. Als u deze wel hebt, wordt de BTW vergoed ter hoogte van de BTW die u betaalde bij de aanschaf.

  • Expertisekosten: deze kosten worden vergoed door de Duitse verzekeraar, tenzij een expertiserapport niet noodzakelijk was.

  • Kosten voor vervangend vervoer: met een huurnota komen deze kosten in principe voor vergoeding in aanmerking. De acceptabele periode voor vervangend vervoer is 2 a 3 weken als het beschadigde voertuig total loss is. Anders is dit de periode die nodig is voor de schadevaststelling en reparatie. Houd rekening met een mogelijk aftrek van de vergoeding van de huurnota in verband met besparing die u heeft, omdat u uw eigen voertuig niet gebruikt. In plaats van vervangend vervoer kan ook gebruiksderving geclaimd worden. Hoeveel gebruiksderving u per dag kunt claimen, is afhankelijk van het merk en type voertuig dat beschadigd is en de leeftijd van het voertuig.

  • Administratiekosten: in Duitsland kunt u standaard een vergoeding van 25 euro claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij voor de eventuele administratieve kosten, zoals telefoonkosten.

  • Kosten voor een overnachting: deze kosten worden alleen vergoed als u kunt bewijzen dat uw eigen voertuig niet kon rijden zonder noodreparatie of dat u geen vervangend vervoer kon krijgen.

  • Letselschade: medische kosten, zorgkosten, verlies aan arbeidsvermogen, verlies aan huishoudelijk vermogen en smartengeld komen mogelijk voor vergoeding in aanmerking. Misschien heeft u ook andere schade die voor vergoeding in aanmerking komt. Zeker bij letselschade is het aan te raden u bij te laten staan door een gespecialiseerd jurist of advocaat.

De belangrijkste verkeersregels die gelden in Duitsland vindt u op de website van de ANWB.

Meer over aansprakelijkheid in het verkeer in het buitenland:

Aansprakelijkheid in Frankrijk
Aansprakelijkheid in België