Zo voorkomt u oplichting via Marktplaats

In dit artikel leest u over veel voorkomende oplichtingsmethodes van oplichters op Marktplaats. Ook krijgt u aandachtpunten om op te letten voor u een aankoop of verkoop doet via Marktplaats.

Voorbeeld

U heeft eindelijk een mooie designlamp gevonden op Marktplaats. En de prijs is ook nog eens een stuk lager dan die van andere aanbieders. Snel neemt u contact op met de verkoper en hij bevestigt binnen 5 minuten dat de lamp nog beschikbaar is. Het is ook geen probleem om de lamp morgenochtend te versturen. De verkoper wil zeker zijn van de verkoop en vraagt u het bedrag over te maken.

Ken de methodes van internetoplichters

Oplichters op internet worden steeds slimmer en gebruiken verschillende methodes om geld van u te krijgen. Als u bent opgelicht via Marktplaats is de kans dat u uw geld terugkrijgt heel erg klein. Vaak blijken de naam en adresgegevens niet te kloppen en het rekeningnummer leidt meestal naar iemand anders die mogelijk ook is opgelicht is. Ook worden rekeningen snel leeggehaald of opgeheven.

U verkleint de kans om opgelicht te worden als u weet welke methodes internetoplichters op Marktplaats gebruiken. We vertellen u graag welke trucs wij de afgelopen tijd zijn tegengekomen. 

Voorkom oplichting als u iets wilt kopen via Marktplaats

Het komt vaak voor dat iemand iets via Marktplaats gekocht heeft, maar het product uiteindelijk niet ontvangt. De oplichter reageert in het begin vaak snel op berichtjes, maar zodra betaald is, blijft het opeens doodstil.

Let op de volgende aandachtspunten

 • Het aanbod is te mooi om waar te zijn
  De foto’s zien er goed uit. De advertentietekst zit logisch in elkaar. De prijs is (veel) lager dan die bij andere aanbieders en de oplichter heeft een goed verhaal waarom dat zo is. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is dat het ook. Laat het aanbod links liggen en zoek verder.

 • Controleer gegevens van de verkoper vooraf
  Dit klinkt misschien herkenbaar: u hebt uw bestelling gedaan en betaald, wacht al dagen op een track & trace code en besluit dan op internet de gegevens van de verkoper te controleren (bijvoorbeeld op de website van de politie). Dan komt u erachter dat de verkoper een bekende oplichter is. Het opzoeken van deze informatie vooraf kost u nog geen 3 minuten en kan u een hoop frustratie besparen.

 • Gebruik ‘Kopersbescherming’ van Marktplaats
  Om oplichting tegen te gaan heeft Marktplaats de betaalwijze ‘Kopersbescherming’ bedacht. Hierbij wordt het aankoopbedrag op een tussenrekening geplaatst en wordt dit bedrag aan de verkoper betaald op het moment dat u aan Marktplaats laat weten dat u het juiste product in de afgesproken staat ontvangen hebt. Laat u niks aan Marktplaats weten dan ontvangt de verkoper na 7 dagen het aankoopbedrag. Let erop dat dit proces volledig via Marktplaats moet lopen. Kopersbescherming vraag je aan via de Berichtenservice in Marktplaats en gaat nooit via e-mail, Whatsapp of sms. Aan de kopersbescherming via Marktplaats zijn kosten verbonden.

 • Stel vragen
  Door vragen te stellen kunt u een betere indruk krijgen van de verkoper. Vraag bijvoorbeeld naar het aankoopbewijs of de reden van verkoop. Ook kunt u voorstellen om het product op te halen. Oplichters bieden deze mogelijkheid niet aan. Oplichters bereiden zich vaak goed voor op dit soort vragen en kunnen dus de mooiste antwoorden hebben. Hier gaan we eigenlijk direct terug naar tip 1: is het aanbod te mooi om waar te zijn, geef de aanbieder niet de mogelijkheid u te overtuigen en zoek verder naar een ander aanbod.

Direct online advies?

Vrouw op de laptop de adviestool aan het doorlopen

Onze gratis adviestools geven u meteen duidelijke informatie en advies over verschillende juridische onderwerpen. Ga direct zelf aan de slag en kies uw hulpvraag. 

Meer online advies
Meld uw zaak online
Vrouw op de laptop de adviestool aan het doorlopen

Voorkom oplichting als u iets wilt verkopen via Marktplaats

Ook verkopers worden vaak opgelicht via Marktplaats. Daarbij worden de oplichters steeds geniepiger.

Let op de volgende aandachtspunten:

 • Een tikkie van 1 cent
  “Ik heb in het verleden een slechte ervaring gehad via Marktplaats waarbij ik veel geld ben verloren, zou u een tikkie van 1 cent kunnen voldoen zodat ik weet dat u wel te vertrouwen bent?“
  Vaak noemt de oplichter ook een specifiek bedrag dat ze zijn kwijtgeraakt door oplichting. Hierdoor is een verkoper sneller geneigd om akkoord te gaan met dit verzoek. Het verzoek oogt niet alleen onschuldig, het wekt het ook medeleven op. Dit maakt het een bijzonder effectieve oplichtingsmethode.
  Als u het tikkie opent, wordt u doorgeleid naar een andere website die er uitziet als de bekende Tikkie website. U vult vervolgens uw bankgegevens in en dan heeft de oplichter ze ook. Een betaalverzoekje van 1 cent kan zo duizenden euro’s aan schade opleveren. Een variant hierop is de vraag van de koper of ze ‘even uw IBAN mogen verifiëren’ en daarvoor een betaalverzoek van 1 cent sturen.
  Ga nooit in op dit soort betaalverzoeken van marktplaatsverkopers.
 • Screenshot van betaling/ uitgevoerde betaling
  U heeft een koper gevonden voor uw laptop en hij haalt hem aan de deur op. Terwijl hij aan de deur staat voert hij de betaling uit en laat u als bewijs het scherm van zijn telefoon zien. U vertrouwt deze bevestiging en geeft de laptop mee. Zodra u uw eigen bankapp opent ziet u dat u geen geld ontvangen heeft. Vertrouw niet op het bewijs wat de koper u laat zien, kijk op uw eigen telefoon in uw eigen bankapp of het geld binnen is. Trap niet in het verhaal dat het nog een paar dagen duurt voordat de betaling binnen is omdat de koper bij een andere bank zit. Sinds dit jaar zijn de grote banken overgestapt op het zogeheten Instant Payments systeem waardoor een overschrijving via een mobiele app of internetbankieren binnen 5 seconden op de rekening van de ontvanger staat.
 • Gelijk oversteken
  Als verkoper kunt u ook gebruik maken van ‘gelijk oversteken’ van Marktplaats. Het kost u €0,40 voor de IDEAL betaling en 4,5% van het aankoopbedrag, maar u krijgt er meer zekerheid voor terug.

Download onze voorbeeldbrief over het herroepen van je online aankoop

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.

Meer brieven
Voorbeeldbrief: herroepen online aankoop DOCX, 23 kB Download

Andere oplichtingsmethodes

 • Sms of e-mail van uw bank dat uw bankpas aan vervanging toe is
  Vaak zien deze sms-berichten en e-mails er goed uit. Oplichters kunnen als afzender bij een sms zelfs de naam van de bank invoeren, waardoor het nog betrouwbaarder lijkt. Klik nooit op de hyperlinks in de sms berichten van bekende of onbekende banken. Als u uw bankgegevens invult op de pagina die opent krijgt de oplichter toegang tot uw rekening en kan er grote financiële schade optreden. Neem bij twijfel contact op met uw bank. Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens uit het sms bericht of de e-mail zelf.
 • Oplichting via Whatsapp
  WhatsApp wordt op verschillende manieren voor oplichting gebruikt. Op social media houden ze in de gaten wanneer iemand (vaak een zoon of dochter) op vakantie gaat. Ze kopiëren vervolgens een foto van die persoon en sturen een WhatsApp bericht naar een van de ouders. Hierin doen zij zich voor als de zoon of dochter en vragen de ouder een groot geldbedrag over te maken omdat ze problemen hebben op vakantie. Als profielfoto ziet de ouder het kind en het taalgebruik komt vaak ook overeen met dat van het kind. Want dat hebben de oplichters allemaal bestudeerd op social media. Veel mensen denken er niet aan om het nummer van zoon of dochter te bellen/ appen en maken snel geld over. En weg is uw geld.

  Ook sturen oplichters soms berichtjes via WhatsApp waarin ze u enthousiast begroeten en vragen te raden wie het bericht stuurt. Uw eerste gok zal juist zijn. Vervolgens zal de oplichter aangeven geld nodig te hebben, in de hoop dat u geld overmaakt.
 • Online inkopen doen voor de feestdagen
  Voor de feestdagen schieten er altijd een groot aantal extra webshops uit de grond die merkproducten verkopen tegen hoge kortingen. Vaak gaat dit om nepwebshops die alleen gemaakt zijn om in korte tijd veel bestellingen aan te nemen en vervolgens te verdwijnen zonder dat er ooit iets geleverd wordt. Technisch zitten veel van deze webshops steeds beter in elkaar waardoor het onderscheiden van echt en nep steeds moeilijker wordt. Beste tip: kies ook in deze tijd van het jaar voor de webshop die u kent en waar u ervaring mee heeft. Wilt u wel voor die korting bij een onbekende webshop gaan, zorg dan dat u de website goed checkt.

Meer tips om internetoplichting te voorkomen

Lees onze tips om internetoplichting te voorkomen.

Bent u toch online opgelicht?

Lees dan ons artikel met tips voor wat u kunt doen als u bent opgelicht via het internet.

Hulp nodig van een jurist?

Rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea? Meld uw zaak. Onze juristen staan voor u klaar.

Geen rechtsbijstandverzekering?

LegalGuard geeft snel juridisch advies voor een vast laag tarief.

Zaak melden
Ga naar LegalGuard