Opgelicht via internet. Wat te doen?

Internetoplichting komt helaas vaak voor. Daarbij word je bijvoorbeeld opgelicht door een webshop. Of je bent het slachtoffer van marktplaats fraude. Je wilt dan weten welke stappen je kunt ondernemen. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je vermoed dat je bent opgelicht via internet.

Voorbeeld

Je vindt via Marktplaats een webshop die goedkoop de nieuwste smartphones aanbiedt. Nadat je de factuur voor je bestelling hebt betaald, blijft levering door de webwinkel echter uit.

Volg deze stappen bij internetoplichting

Online winkelen is makkelijk en soms goedkoper dan in de gewone winkel. Helaas zijn oplichters ook actief op het internet om nietsvermoedende consumenten hun geld afhandig te maken. Het is daarom verstandig om voor je een online aankoop doet onze tips om internetoplichting te voorkomen te lezen. Denk je desondanks dat je toch het slachtoffer van internetoplichting bent? Volg dan onderstaande stappen.

1. Check de verkoper bij de politie

Via de pagina 'Controleer handelspartij' van de politie kun je nagaan of er meldingen over de verkoper bekend zijn.

2. Neem contact op met de verkoper

Stuur binnen 2 maanden nadat je het probleem ontdekte een aangetekende brief naar de verkoper. Vraag in die brief het product alsnog binnen 14 dagen te leveren. Hiermee sluit je uit dat het om een misverstand gaat.
Je hebt hierna 2 jaar om een oplossing van de verkoper te eisen. Daarna kan het niet meer. De tijd gaat in op het moment dat de verkoper de klacht ontvangt.

3. Dien een klacht in

  • Als je iets koopt bij een webshop die bij een branchevereniging is aangesloten, kun je daar een klacht indienen. Denk daarbij aan Thuiswinkel Waarborg of Stichting Webshop Keurmerk. In de algemene voorwaarden van de verkoper lees je hier meestal meer over. Webshops die klanten oplichten zijn echter meestal niet bij een brancheorganisatie aangesloten.
  • Als je iets kocht bij een webwinkel via een online platform zoals Marktplaats, dan kun je daar een klacht indienen. Levert dit niet het gewenste resultaat op? Dan kun je de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie of de rechter. Als er geen geschillencommissie is, kun je alleen naar de rechter.
  • Bij koop van een particulier is een klacht indienen helaas niet mogelijk. Een particulier kan de zaak voorleggen aan de civiele rechter. Maar dit levert helaas vaak problemen op. Dit komt omdat de verkoper vaak niet traceerbaar is. Er is vaak geen adres bekend, of het adres is een nepadres. Of de verkoper heeft een zogenaamde ‘katvanger’ ingeschakeld. Bij die partij is niets te halen. Als je via een bank betaald hebt, dan geeft de bank niet de gegevens van de ontvanger van het geld.
    Is de verkoper wel bekend? Dan kun je die aanspreken op grond van het niet nakomen van de koopovereenkomst. Je vraagt dan om nakoming van die overeenkomst.

4. Doe aangifte van oplichting bij de politie

Aangifte doen is erg belangrijk voor het vervolg. Voor oplichting via internet heeft de politie een speciaal meldpunt opgericht: het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hier kun je ook digitaal aangifte doen. Er moeten wel duidelijke aanwijzingen zijn voor oplichting. Een geschil over een contract pakt de politie niet op.

5. Meld de oplichting bij de fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk verwijst je naar de juiste instantie. De Fraudehelpdesk heeft geen opsporingsbevoegdheid en vergoedt geen schade.

De kans bestaat dat je geld niet terugkrijgt

Het blijkt helaas lastig oplichters op te sporen en te vervolgen. Ze gebruiken vaak valse gegevens en ze reageren niet op berichten en waarschuwingen. Ook al heb je een aangetekende brief gestuurd en aangifte gedaan, de kans bestaat dat je je geld niet terugziet.

Ontevreden over een online aankoop?

vrouw met bril achter laptop

Onze gratis adviestools geeft u meteen duidelijke juridische informatie en advies als u ontevreden bent over een online aankoop.

Krijg meteen advies
Meld uw zaak online
vrouw met bril achter laptop

Hulp nodig van een jurist?

Rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea? Meld uw zaak. Onze juristen staan voor u klaar.

Geen rechtsbijstandverzekering?

LegalGuard geeft snel juridisch advies voor een vast laag tarief.

Zaak melden
Ga naar LegalGuard