4 tips om internetoplichting te voorkomen

In dit artikel krijgt u een aantal tips waar u op kunt letten om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van internetoplichting.

Voorbeeld

In uw online zoektocht naar een nieuwe televisie, komt u een webshop tegen die het model dat u wilt hebben voor een veel lagere prijs verkoopt dan concurrenten. U twijfelt of u deze online winkel wel kunt vertrouwen.

Wat is internetoplichting?

Internetoplichting doet zich voor op online handelsplaatsen. Dat kan (een website die lijkt op) een webwinkel zijn, maar ook websites als Marktplaats en eBay, of social media zoals Facebook waar spullen of diensten te koop worden aangeboden. 

In veel gevallen biedt een verkoper een product of dienst aan, maar wordt na betaling niet geleverd wat was afgesproken. De koper is dan zijn geld kwijt en de verkoper is niet te achterhalen.

Direct online advies?

vrouw met bril achter laptop

Onze juristen staan altijd voor u klaar bij een juridische hulpvraag. Maar soms wilt u gewoon meteen weten waar u aan toe bent. Onze gratis adviestools geven u direct informatie en advies over verschillende juridische onderwerpen. 

Bekijk onze adviestool
Meld uw zaak online
vrouw met bril achter laptop

Hoe voorkomt u internetoplichting?

We kopen tegenwoordig veel producten via internet. Helaas zijn er ook veel oplichters online actief. Let daarom in ieder geval op onderstaande tips als u op het punt staat een aankoop via internet te doen.

Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak het geval
Vergelijk het aanbod vooraf met andere aanbieders en kijk goed naar de voorwaarden. U vindt de voorwaarden meestal onderaan de website of via een link waar je ook vaak een vinkje moet zetten om verder te kunnen.

1. Doe onderzoek naar de aanbieder

 • Controleer of het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven.
  Google de webshop en kijk of er reviews en ervaringen van andere klanten op staan.
 • Controleer of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan op de pagina Internetoplichting van de politie.
 • Controleer hoe lang de webshop al in de lucht is via www.sidn.nl. Als de site nog maar kort bestaat, kan dat bij twijfel een reden zijn om niet tot koop over te gaan.
 • Controleer of de webshop een keurmerk heeft. Zo ja, dan geldt het volgende: de logo's op de webshops behoren aanklikbaar te zijn zodat u rechtstreeks naar de site van het keurmerk gaat. Twijfelt u? Informeer dan bij het Keurmerk zelf.
 • Als u iets wilt kopen via Marktplaats, raadpleeg dan de ook de tips die Marktplaats geeft.

2. Bekijk de betaalmogelijkheden

 • U bent niet verplicht vooraf te betalen. Vaak kunt u achteraf betalen of onder rembours (u betaalt het product dan bij aflevering aan de pakketbezorger).

 • Als u met uw creditcard betaalt en het product niet ontvangt, kunt u mogelijk het geld terugkrijgen van uw creditcardmaatschappij. Informeert u daar naar de voorwaarden. Wees wel extra voorzichtig met het geven van uw gegevens zodra u met creditcard betaalt.

 • Bij kopen van een particulier is betalen met Paypal vaak een veilige oplossing. Via Paypal is net namelijk mogelijk je geld terug te krijgen als je je aankoop niet ontvangt.

3. Leg zoveel mogelijk vast

 • Bewaar zoveel mogelijk gegevens (print screens) en correspondentie van de aanbieding, bestelling en bevestiging. Hoe meer u bewaart en vastlegt, hoe meer u achteraf kunt bewijzen.

Download onze voorbeeldbrief over: Herroepen online aankoop

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.  

Meer brieven
Voorbeeldbrief: herroepen online aankoop DOCX, 23 kB Download