In dit artikel leest u over veel voorkomende oplichtingsmethodes van oplichters op Marktplaats. Ook krijgt u aandachtpunten om op te letten voor u een aankoop of verkoop doet via Marktplaats.
U heeft een mooie designlamp gevonden op Marktplaats. En de prijs is een stuk lager dan die van andere aanbieders. Snel neemt u contact op met de verkoper. Die bevestigt binnen 5 minuten dat de lamp nog beschikbaar is. Het is geen probleem om de lamp meteen te versturen. De verkoper vraagt u het bedrag over te maken. Na de betaling ontvangt u echter geen lamp. En de verkoper lijkt met de noorderzon te zijn vertrokken.
Oplichters op internet worden steeds slimmer en gebruiken verschillende methodes om geld van u te krijgen. Als u bent opgelicht via Marktplaats is de kans dat u uw geld terugkrijgt heel erg klein. Vaak kloppen naam en adresgegevens niet en het rekeningnummer is bijvoorbeeld van iemand anders die ook is opgelicht. Ook worden rekeningen snel leeggehaald of opgeheven.
U verkleint de kans om opgelicht te worden als u weet welke methodes internetoplichters op Marktplaats gebruiken. Lees hier welke trucs wij de afgelopen tijd zijn tegengekomen.
Het gebeurt vaak dat iemand iets koopt via Marktplaats, maar het product uiteindelijk niet ontvangt. De oplichter reageert aanvankelijk snel op berichtjes, maar zodra betaald is, blijft het opeens doodstil.
Het aanbod is te mooi om waar te zijn
De foto’s zien er goed uit. De advertentietekst zit logisch in elkaar. De prijs is veel lager dan bij andere verkopers, maar de oplichter heeft daar een goed verhaal bij. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is dat het ook. Laat het aanbod links liggen en zoek verder.
Controleer de gegevens van de verkoper vooraf
Dit is misschien herkenbaar: u heeft een bestelling gedaan en betaald en wacht al dagen op een track&trace-code. Als u vervolgens op internet de gegevens van de verkoper controleert, ontdekt u dat deze een bekende oplichter is. U kunt deze informatie vooraf opzoeken op de website van de politie. Dat kost u een paar minuten en kan u een hoop frustratie besparen.
Gebruik Kopersbescherming van Marktplaats
Om oplichting tegen te gaan heeft Marktplaats de betaalwijze Kopersbescherming bedacht. Hierbij wordt het aankoopbedrag op een tussenrekening geplaatst. De verkoper ontvangt het bedrag pas als u het juiste product in de afgesproken staat heeft ontvangen. Als u niets doorgeeft aan Marktplaats, dan ontvangt de verkoper na 7 dagen het aankoopbedrag. Let erop dat dit proces volledig via Marktplaats loopt. Kopersbescherming vraagt u aan via Marktplaats zelf en gaat nooit via e-mail, Whatsapp of sms. Aan kopersbescherming via Marktplaats zijn kosten verbonden.
Stel vragen
Door vragen te stellen kunt u een betere indruk krijgen van de verkoper. Vraag bijvoorbeeld naar het aankoopbewijs of de reden van verkoop. Ook kunt u voorstellen om het product op te halen. Oplichters bieden deze mogelijkheid niet aan. Oplichters bereiden zich vaak goed voor op dit soort vragen en kunnen dus de mooiste antwoorden hebben. Hier geldt meteen weer tip1: is het aanbod te mooi om waar te zijn, geef de aanbieder geen kans en zoek verder.
Ook verkopers worden vaak opgelicht via Marktplaats. Daarbij worden oplichters steeds geniepiger.
Lees onze tips om internetoplichting te voorkomen.
Lees dan ons artikel met tips voor wat u kunt doen als u bent opgelicht via het internet.
Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.
Rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea? Meld uw zaak. Onze juristen staan voor u klaar.
LegalGuard geeft snel juridisch advies voor een vast laag tarief.