Mijn vlucht is vertraagd of geannuleerd. Waar heb ik recht op?

schiphol chaos rij mensen

In dit artikel leest u wat uw rechten zijn als uw vliegtuig vertraging heeft en hoe u berekent welke vergoeding de luchtvaartmaatschappij moet betalen.

Voorbeeld

Uw gaat op vakantie en wilt zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. Helaas is uw vlucht vertraagd, waardoor u een stuk langer onderweg bent. Waar heeft u dan recht op?

Bereken de vertragingstijd

Afspraken over een vergoedingen na een vertraagde vlucht zijn vastgelegd in Europese wet- en regelgeving. Om te bepalen of er een vertraging is waardoor je mogelijk recht hebt op een vergoeding, moet u de duur van de vertraging bepalen. Daarvoor geldt de aankomsttijd. De verwachte aankomsttijd staat altijd op het vliegticket vermeld. De daadwerkelijke aankomsttijd is het moment dat de vliegtuigdeur opengaat en u het vliegtuig verlaat. De tijd tussen de aankomsttijd op het vliegticket en de daadwerkelijke aankomsttijd is de vertragingstijd.

Recht op verzorging

Vanaf een vluchtvertraging van 2 uur is de luchtvaartmaatschappij verplicht om u te voorzien van eten en drinken. Ongeacht de vliegafstand. Soms is er zelfs recht op een hotelovernachting.

Recht op gratis communicatie

Vanaf een vluchtvertraging van 2 uur heeft u naast eten en drinken ook recht op twee gratis telefoongesprekken, e-mails of faxen. Zo kun je het thuisfront dus met een gerust hart informeren zonder dat u zelf dat dure telefoontje vanuit het buitenland hoeft te bekostigen.

Recht op informatie

De vliegmaatschappij heeft de verplichting om u schriftelijk te informeren over uw rechten en plichten. In de meeste gevallen ontvangt u hiervoor een informatiebrief.

Recht op een vergoeding

In een aantal situaties heeft u recht op een vergoeding in geval van vliegtuigvertraging:

  1. De vlucht is meer dan 3 uur vertraagd en u vliegt vanaf een EU-luchthaven naar een Europese bestemming met een EU-luchtvaartmaatschappij. Of u heeft een overstap op een EU luchthaven en die vlucht heeft een vertraging.
  2. U bent geweigerd op de vlucht, bijvoorbeeld omdat de vlucht vol is. U heeft dan recht op terugbetaling van het ticket of een nieuwe vlucht, maar daarnaast kunt u ook een vergoedingsregeling overeenkomen met de vliegmaatschappij. Dat kan zijn: een vergoeding in geld, maar bijvoorbeeld ook een hotelovernachting. Voor deze vergoeding gelden geen vaste richtlijnen. Het weigeren op de vlucht mag niet komen door eigen schuld, zoals dronkenschap of geen geldig reisdocument kunnen tonen.
  3. De vlucht is geannuleerd. Hierbij is soms recht op een vergoeding. De hoogte hiervan hangt af van de vliegafstand en de bestemming en ligt tussen de € 250,-en € 600,-.
    Voor al deze situaties geldt dat er geen bijzondere omstandigheden mogen zijn, zoals een staking, vulkaanuitbarsting of aardbeving. Dan is de vliegtuigmaatschappij niet verplicht een vergoeding te betalen. Er is dan sprake van overmacht.

Hoe hoog is de vergoeding voor de vertraagde vlucht?

Hoe hoog de vergoeding is die u voor een vertraagde vlucht kunt krijgen, hangt af van hoe lang de vertraging heeft geduurd en hoe lang de vlucht duurt. Bepalend is met hoeveel vertraging u op de eindbestemming aankomt.

Vliegafstand

Vertraging bij aankomst

Compensatie

Tot 1500 km

Meer dan 3 uur

€ 250,00

1500 tot 3500 km

Meer dan 3 uur

€ 400,00

Meer dan 3500 km

Tussen de 3 en 4 uur

€ 300,00

Meer dan 3500 km

Meer dan 4 uur

€ 600,00

Sommige maatschappijen hebben een aanvullende hogere vergoeding in hun algemene voorwaarden staan.

Wat als de vlucht is geannuleerd?

Als dit niet het gevolg is van bijzondere omstandigheden heeft u recht op een andere vlucht of terugbetaling van het gekochte vliegticket. Soms is er ook recht op een vergoeding. De luchtvaarmaatschappij bepaalt zelf of er overmacht is en moet dit aantonen. Overmacht is bijvoorbeeld: een vulkaan die uitbarst of een terroristische aanslag.

Vliegtuig vertraagd? Verzamel bewijs!

Krijgt u te maken met vertraging van uw vlucht? Zorg dan dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt en informatie inwint. Denk aan:

  • Reden en duur van de vertraging
  • Informatiebrief van de vliegtuigmaatschappij
  • Wanneer wat gebeurde
  • Instapkaarten, bonnetjes en dergelijke

Ga niet zomaar akkoord met aangeboden tegoedbonnen in plaats van een vergoeding

Daarmee ziet u namelijk af van een vergoeding wegens vertraging.