Wat is het prijsplafond voor energieprijzen en wat betekent het voor mij?

vrouw bekijkt rekening

Door verschillende redenen is de prijs voor gas en elektriciteit hoger dan ooit. Veel mensen hebben grote zorgen over de vaak enorm gestegen energierekening en vragen zich af of ze het allemaal nog kunnen betalen. Dat dit zorgt voor veel stress en onzekerheid is begrijpelijk. De overheid heeft daarom plannen gepresenteerd voor een maximumprijs voor energie. Oftewel, het prijsplafond. Wat dit precies is en wat u er aan heeft leggen wij u in dit artikel uit (update: 14 december 2022).

Voorbeeld

U heeft tot 1 oktober een vast contract bij een energieleverancier. Door het aflopen van het contract gaan de nieuwe, veel hogere energieprijzen gelden. U bent bang dit niet te kunnen betalen en wilt weten welke acties de overheid neemt om geldproblemen te kunnen voorkomen.

De overheid heeft afspraken met de energiebedrijven gemaakt over een maximumprijs voor energie

Die lagere prijzen gelden tot een gemiddeld gebruik van 1200m3 gas en 2900 kilowattuur elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) bij stadsverwarming. De energiebedrijven worden voor de rest gecompenseerd door de overheid. Gebruikt uw huishouden meer dan het maximum gebruik? Dan geldt voor dat gebruik wel de historisch hoge energieprijs (voor elektriciteit en gas) die u met uw energieleverancier heeft afgesproken.

Wat zijn de 5 belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023?

Er is meer informatie over het prijsplafond bekend geworden op 9 december 2022. Het volgende is nu bekend:

  1. Per 1 januari 2023 geldt een prijsplafond van 1,45 euro per m3 gas tot een jaargebruik van 1200m3 gas. Daarboven geldt dus het duurdere tarief.
  2. Voor elektriciteit geldt per 1 januari 2023 0,40 euro kWh tot een jaargebruik van 2900 kW.
  3. Voor stadsverwarming geldt per 1 januari 2023 47,38 euro per GJ tot een jaarverbruik van 37 GJ.
  4. Voor de maanden november en december zal een energiecompensatie gaan gelden van 190 euro netto per maand.
  5. Voor wie geldt de regeling? De regeling zal gelden voor consumenten en alle klein zakelijk verbruikers. 

De regeling is tijdelijk

De prijsplafond-regeling gaat gelden vanaf 1 januari 2023 t/m 31 december 2023. In de maanden november en december zal er een nettovergoeding gaan gelden van 190 euro per maand.

Moet ik nu zelf actie ondernemen om te vallen onder prijsplafond of energiecompensatie te krijgen?

Nee, dat hoeft niet. Alle consumenten en klein-zakelijke verbruikers worden gecompenseerd via de energierekening. Dit geldt ook voor de energiecompensatie van 190 euro per maand. Dit wordt ook verrekend met de energierekening of u ontvangt het bedrag rechtsreeks op uw rekening door de energieleveranciers. 

Wat als ik nog een vast contract heb?

Heeft u nog een vast contract met prijzen onder het gemiddelde? Dit betekent: waarschijnlijk onder de 1,45 euro per m3 gas, onder de 0,40  euro per kWh en onder 47,38 euro per GJ. In dat geval is uw energierekening een stuk voordeliger dan de tijdelijke plafondregeling. U blijft dan aanspraak houden op de tarieven van uw vaste contract. Loopt uw contract af en krijgt u een variabel contract? Dan kunt u wel aanspraak maken op de prijsplafond-regeling. 

Ik heb een winkel en verbruik extra veel stroom door het aard van het werk

Denk bijvoorbeeld aan: bakkerszaken. Hier is voor bekend gemaakt dat er een speciale regeling volgt. Dit wordt de "Tegemoetkoming Energiekosten-regeling". Het is nog niet precies bekend wanneer dit gaat gelden, maar waarschijnlijk 1 april 2023. Dan geldt het wel met terugwerkende kracht per 1 november 2022. Hoe deze regeling er verder precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Houd deze website in de gaten voor updates.

Wat moet ik nú doen met de hoge energierekening? 

Deze moet u gewoon betalen, de verrekening gaat achteraf plaatsvinden en wordt geregeld en uitgevoerd door de energieleveranciers. De nota kunt u wel "onder protest" betalen. Zo laat u weten het er niet mee eens te zijn en kunt u er op een later moment op terugkomen. 

Niet iedereen heeft voordeel bij de regeling

Denk bijvoorbeeld aan de situaties:

  • Een alleenstaande die in een niet-duurzaam huurhuis woont en de eigenaar verduurzaamt deze ook niet. In dat geval verbruikt hij/zij waarschijnlijk meer dan het gemiddelde en is alsnog duur uit, tenzij het huis wordt verduurzaamd.
  • Eigenaren van elektrische niet energiezuinige apparaten, zoals een traplift, elektrische rolstoel, beademingsmachine etc. Ook dan is het verbruik waarschijnlijk hoger dan gemiddeld. 
  • Voor werklozen geldt dat zij meer thuis zitten en overdag niet op een warm kantoor zullen zitten. Zij zullen ook meer verbruiken dan de groep werkenden. Helemaal als deze werkenden het werk volledig op locatie doen en niet vanuit huis kunnen werken. Zoals iemand die in de verpleging in een ziekenhuis werkt.

Dit zijn enkele voorbeelden. Het is nog niet bekend of er hiervoor uitzonderingen gaan gelden op de prijsplafond-regeling. Wel is bekend gemaakt dat voor de mensen met een minimaal inkomen weer een energietoeslag komt. Die kan via de gemeente worden aangevraagd en zal ongeveer 1.300,- euro zijn.

Er zijn nog wel een paar punten die nog niet helder zijn

Studenten die meestal geen eigen energiecontract hebben kunnen geen beroep doen op de prijfsplafond

De student kan bij de gemeente waar de student is ingeschreven een tegemoetkoming in de kosten aanvragen. De student moet dan in ernstige financiële problemen komen door de sterk stijgende energieprijzen. De student kan dan bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Hoe hoog de financiële ondersteuning is, hangt af van de individuele situatie.

Mogelijk betaalt de gebruiker voor een deel van het jaar toch een hoger tarief ook al blijft de gebruiker onder het maximum verbruik

Het moment wanneer u de jaarrekening van de energieleverancier ontvangt kan een rol spelen. De jaarrekening maakt de energieleverancier op de dag dat in het verleden het energiecontract werd afgesloten. Het lijkt erop dat maximum verbruik per dag wordt berekend. Dit kan tot gevolg hebben dat de gebruiker een deel van het jaar meer verbruikt dan wat volgens het maximum verbruik per dag zou mogen ook al zou u voor het gehele jaar 2023 onder het maximum verbruik blijven. Hier worden op dit moment nog vragen over gesteld.  

Heeft u problemen met een energieleverancier? Bijvoorbeeld over uw contract?

Of over de terugleververgoeding voor het salderen van zonnepanelenMeld uw zaak dan snel en eenvoudig online. Onze juristen helpen u graag verder.

Hulp nodig van een jurist?

Rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea? Meld uw zaak. Onze juristen staan voor u klaar.

Geen rechtsbijstandverzekering?

LegalGuard geeft snel juridisch advies voor een vast laag tarief.

Zaak melden
Ga naar LegalGuard