Wat is het prijsplafond voor energieprijzen en wat betekent het voor mij?

Door verschillende redenen is de prijs voor gas en elektriciteit hoger dan ooit. Veel mensen hebben grote zorgen over de vaak enorm gestegen energierekening en vragen zich af of ze het allemaal nog kunnen betalen. Dat dit zorgt voor veel stress en onzekerheid is begrijpelijk. De overheid heeft daarom plannen gepresenteerd voor een maximumprijs voor energie. Oftewel, het prijsplafond. Wat dit precies is en wat u er aan heeft leggen wij u in dit artikel uit.

Voorbeeld

U heeft tot 1 oktober een vast contract bij een energieleverancier. Door het aflopen van het contract gaan de nieuwe, veel hogere energieprijzen gelden. U bent bang dit niet te kunnen betalen en wilt weten welke acties de overheid neemt om geldproblemen te kunnen voorkomen.

De overheid heeft afspraken met de energiebedrijven gemaakt over een maximumprijs voor energie

Die lagere prijzen gelden tot een gemiddeld gebruik van 1200m3 gas en 2400 kilowattuur elektriciteit*. De energiebedrijven worden voor de rest gecompenseerd door de overheid. Gebruikt uw huishouden meer dan het gemiddelde gebruik? Dan geldt voor dat gebruik wel de historisch hoge energieprijs (voor elektriciteit en gas).

*Over wat nu precies een ‘gemiddeld verbruik’ is wordt nog overleg gevoerd en kan dus nog wijzigen.  

Wat zijn de vier belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023? 

  1. Vanaf 1 januari 2023 is er een officieel prijsplafond voor zowel gas als elektriciteit.  
  2. Vanaf 1 november 2022(!) gaat de energierekening al omlaag en wordt het prijsplafondtarief als het ware al ingevoerd.
  3. De BTW zal in 2023 weer verhoogd worden naar 21 procent. Dat is nu (sinds 1 juli 2022) 9%.
  4. Vanaf 1 januari 2023 moet een energiebedrijf weer vaste contracten – met dus vaste tarieven - aanbieden die langer duren dan 1 jaar. 

Er is nog veel niet duidelijk

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) zegt ook dat er nog onduidelijkheden zijn aan de uitvoering van de regeling. Ook staat de maximumprijs nog niet vast. Waarschijnlijk is dit 1,50 euro per m3 gas en 0,70 eurocent per kilowattuur elektriciteit. Het gemiddelde verbruik voor een gezin wordt, zoals het er nu naar uit ziet, vastgesteld op 1200 m3 gas en 2400 kilowattuur elektriciteit. 

De regeling is tijdelijk

De prijsplafond-regeling gaat gelden vanaf 1 januari 2023 t/m 31 december 2023, maar er wordt gewerkt aan een manier om deze tarieven al in op 1 november 2022 in te laten gaan. 

Let op: de energierekening kan nog steeds vrij fors zijn

Bij een gemiddeld verbruik als gezin (1200m3 gas en 2400 kilowattuur elektriciteit) bent u rond de 3840,- euro per jaar kwijt. Per maand dus: 290,- euro. 

Wat als ik nog een vast contract heb?

Heeft u nog een vast contract met prijzen onder het gemiddelde? Dit betekent: waarschijnlijk onder de 1,50 m3 gas en onder de 0,70 per kWh, dan is uw energierekening een stuk voordeliger dan de tijdelijke plafondregeling. U blijft dan aanspraak houden op de tarieven van uw vaste contract. Loopt uw contract af en krijgt u een variabel contract? Dan kunt u wel aanspraak maken op de prijsplafond-regeling. 

Niet iedereen heeft voordeel bij de regeling

Denk bijvoorbeeld aan de situaties:

  • Een alleenstaande die in een niet-duurzaam huurhuis woont en de eigenaar verduurzaamt deze ook niet. In dat geval verbruikt hij/zij waarschijnlijk meer dan het gemiddelde en is alsnog duur uit, tenzij het huis wordt verduurzaamd.
  • Eigenaren van elektrische niet energiezuinige apparaten, zoals een traplift, elektrische rolstoel, beademingsmachine etc. Ook dan is het verbruik waarschijnlijk hoger dan gemiddeld. 
  • Voor werklozen geldt dat zij meer thuis zitten en overdag niet op een warm kantoor zullen zitten. Zij zullen ook meer verbruiken dan de groep werkenden. Helemaal als deze werkenden het werk volledig op locatie doen en niet vanuit huis kunnen werken. Zoals iemand die in de verpleging in een ziekenhuis werkt.

Dit zijn enkele voorbeelden. Het is nog niet bekend of er hiervoor uitzonderingen gaan gelden op de prijsplafond-regeling. Wel is bekend gemaakt dat voor de mensen met een minimaal inkomen weer een energietoeslag komt. Die kan via de gemeente worden aangevraagd en zal ongeveer 1.300,- euro zijn.

Wat nu als je een warmtepomp hebt of stadsverwarming?

Het is nog onduidelijk wat er dan gebeurt met de energiekosten.

Hoe worden ondernemers gecompenseerd?

Ook dat is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat ondernemers gecompenseerd worden via een soort tegemoetkoming in vaste lasten, vergelijkbaar met een regeling tijdens de coronacrisis.

Er lijkt ook een steunpakket te komen voor energie-intensieve ondernemers, maar de details hiervan zijn nog niet bekend.

De prijsplafond-regeling zal naar alle waarschijnlijk ook 1 op 1 gaan gelden voor ondernemers die recht hebben op een belastingvermindering in de energiebelasting.

Wanneer is er meer bekend?

Het kabinet liet weten dat binnen 2 weken na Prinsjesdag de uitwerking van de prijsplafond-regeling bekend wordt gemaakt.

Via deze website houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen. Op dit moment is het voor iedereen een kwestie van afwachten hoe de regeling er verder uit zal zien.

Heeft u problemen met een energieleverancier? Bijvoorbeeld over uw contract?

Meld uw zaak dan snel en eenvoudig online. Onze juristen helpen u graag verder.