Wettelijke bedenktijd na aankoop van een woning, wat betekent dat?

Na het tekenen van de koopovereenkomst voor een woning heeft u als koper wettelijke bedenktijd. Wat dat inhoudt leest u in dit artikel.

Voorbeeld

U heeft de koopovereenkomst voor uw nieuwe woning getekend. Het was een spannend proces en u vraagt zich af of de koop nu definitief is. Of kunt u er misschien toch nog onderuit? Niet dat u dat wilt, maar u vraagt zich af waarom de overeenkomst vaak een ‘voorlopige koopovereenkomst’ wordt genoemd. Uit die woorden zou je namelijk kunnen opmaken dat de verkoop toch nog niet definitief is. 

De koopovereenkomst is bindend

Zodra u uw handtekening zet, is de koop definitief geworden. Soms is het daarna nog spannend. Krijgt u bijvoorbeeld de geldlening die u nodig heeft voor het kopen van de woning? Of misschien staan er nog andere voorwaarden benoemd in de koopovereenkomst. Als dat niet het geval is, dan bent u definitief koper geworden van deze woning. Gefeliciteerd!

U heeft wel een wettelijke bedenktijd

Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft u 3 dagen bedenktijd. In deze periode kunt u kosteloos van de koop af zonder hiervoor een reden op te geven. Deze periode kan langer zijn als het weekend of een feestdag in deze periode ligt. De bedenktijd start om 00:00 uur op de dag dat de koper en de verkoper allebei de ondertekende koopovereenkomst ontvangen. Eindigt de bedenktijd op zaterdag, zondag of op een feestdag? Dan wordt de bedenktijd verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.

Het onderstaande voorbeeld geeft u vast meer duidelijkheid:

Stelt u zich voor dat de koopovereenkomst op maandag door partijen getekend wordt. De wettelijke bedenktijd gaat dan in op maandag om middernacht (00:00 uur dus) en eindigt op donderdag om 23:59 uur. Als de koopovereenkomst op vrijdag wordt getekend, kunt u voor dinsdag 23:59 uur nog een beroep doen op de bedenktijd. Vraag ons gerust om hulp als u zeker wilt weten dat u op tijd een beroep doet op de wettelijke bedenktijd

Kijk na het tekenen van de overeenkomst wanneer de bedenktijd eindigt

Het is even een rekensom, maar als er iets gebeurt waardoor u de koop toch niet door kan laten gaan, dan is dat geen probleem als u op tijd bent. Houd daarom de termijn goed in de gaten. Als u gebruik wilt maken van de wettelijke bedenktijd, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de verkoper. Het is belangrijk dat u dit schriftelijk doet. Bijvoorbeeld per e-mail met ontvangstbevestiging of per aangetekende post. Zo kunt u aantonen dat u op tijd, binnen de wettelijke bedenktijd, de koopt ontbonden hebt.

Als de bedenktijd voorbij is, kunt u niet meer van de koop afzien zonder dat dit gevolgen heeft

De kans is namelijk groot dat het u dan geld kost. Dit is anders wanneer u een beroep kan doen op een voorwaarde uit de koopovereenkomst, zoals het financieringsvoorbehoud. Bekijk ook ons artikel over dit onderwerp.

Komt u er niet uit of heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met een jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand. We helpen u graag!