Moet ik bemiddelingskosten betalen voor een huurwoning?

In dit artikel leest u in welke gevallen een makelaar of bemiddelaar bemiddelingskosten mag vragen voor de huur van een woning of kamer.

Voorbeeld

U vindt via een bemiddelingskantoor een nieuwe huurwoning. Voor de bemiddeling brengt het kantoor administratiekosten aan u in rekening.

Dubbele bemiddelingskosten zijn verboden

Het komt voor dat makelaars en andere bemiddelaars bemiddelingskosten aan huurders in rekening brengen. Deze kosten kunnen oplopen tot honderden euro’s. Als de bemiddelaar echter werkt in opdracht van de verhuurder, mag hij geen kosten aan de huurder berekenen. De makelaar mag dan alleen kosten vragen aan de verhuurder. Dit is bijvoorbeeld het geval als een makelaar de woning van de verhuurder op zijn website aanbiedt.

Wanneer moet ik wel bemiddelingskosten betalen?

Op het moment dat u een makelaar of bemiddelaar benadert met de vraag om voor u een geschikte woning te vinden moet u wel bemiddelingskosten betalen. U heeft dan dus geen woning op het oog maar u wilt gebruik maken van de expertise van de makelaar of bemiddelaar om een woning te vinden die aan uw eisen voldoet. De kosten die bij u in rekening worden gebracht, moeten wel in verhouding staan tot de werkzaamheden die de makelaar of bemiddelaar uitvoert. In de situatie dat zowel de huurder als verhuurder een makelaar of bemiddelingsbureau heeft ingeschakeld wordt afhankelijk van de omstandigheden bepaald of u als huurder bemiddelingskosten moet betalen.

Contractkosten betalen aan verhuurder

Gaat u zonder tussenkomst van een bemiddelaar een huurovereenkomst aan met een verhuurder? Dan mag de verhuurder daarvoor contractkosten vragen. Deze kosten moeten echter wel redelijk zijn.

Heeft u vragen over uw situatie?

Neem dan contact op met onze juristen. Zij helpen u graag verder.