De relatie met de buren tijdens Corona

Door corona ziet de wereld er heel anders uit. Dat geldt ook voor onze directe persoonlijke omgeving. Door de coronamaatregelen zijn we allemaal veel meer thuis, zitten in huis dicht op elkaar en missen onze normale uitlaatkleppen zoals sport, cultuur en ander vertier. Veel mensen werken tijdens de coronacrisis vanuit huis en dat brengt uitdagingen met zich mee. Ook houden we ons meer bezig met opruimen en klussen in en om ons huis, met bijvoorbeeld meer geluidsoverlast tot gevolg. Hoe houden we het voor iedereen een beetje leuk en wat kunt u doen als u te maken krijgt met overlast door uw buren?

Voorbeeld

Door de uitbraak van het coronavirus kunt u al maanden niet naar kantoor en bent u volledig thuis aan het werk. Dagelijks heeft u online vergaderingen met meerdere collega’s. Midden in een vergadering begint uw buurman ineens te boren. U kunt uw collega’s niet meer verstaan en vindt dat erg vervelend. Wat kunt u in zo’n situatie het beste doen?

Meer burengedoe tijdens Corona?

In de media komt regelmatig voorbij dat de politie tijdens de coronacrisis meer meldingen ontving over burenoverlast. In onze cijfers zien wij ook meer zaken die gaan over burenproblemen, al zien wij deze toename altijd wel in de lente en zomer. Mensen zijn in die seizoenen meer buiten, gaan tuinieren, BBQ-en, kinderen springen op een trampoline of plonzen in een zwembad.

Toename van het aantal zaken door een onrechtmatige daad

Het gaat dan om de ene buur die een onrechtmatige daad pleegt richting de andere buur. Denk aan de buurman die de beukenhaag terug snoeit, terwijl dit (mede) uw eigendom is. De meldingen gingen van 117 in 2019 naar 162 meldingen in 2020. Een stijging van 38%.

Hoe kunt u hier goed mee omgaan?

Het is logisch dat in de coronatijd waarin we meer thuis waren, er meer dingen van uw buren opvallen. Uiteraard is het met name in deze tijd geven en nemen. Alles valt of staat met wat buren elkaar gunnen, en wat iemands tolerantiegrens is.

Wat kunt u het beste zelf doen richting uw buren?

Communicatie is vaak de sleutel. Geef bijvoorbeeld even een seintje voordat u gaat BBQ-en, zodat de buren de ramen dicht kunnen doen. Kondig van te voren aan als u overdag gaat klussen met veel lawaai zoals boren. En ruim uw klusrommel zo snel mogelijk op en laat die bijvoorbeeld niet in de voor- of achtertuin liggen. De meeste mensen hechten waarde aan een opgeruimde leefomgeving, ook buiten hun eigen tuin. Houd ook rekening met het volume van muziek. En probeer afspraken te maken met uw kinderen. Dus niet de hele dag op de trampoline of in het zwembad, maar op bepaalde tijden.

Tips van onze juristen om gedoe met de buren in tijden van corona te voorkomen

Onze juristen burenrecht zien vooral dat het gesprek aangaan het belangrijkste is. En dan het liefst vooraf. Zo weet u wat er bij de ander speelt. Is de buurman bijvoorbeeld verplicht de hele dag thuis aan het werk? In welke kamer? Op welke tijden? Of kan hij incidenteel wel naar zijn werk? Alleen dan kunt u rekening met elkaar houden. Laat van tevoren aan elkaar weten als er bijvoorbeeld geboord moet worden, zodat de buurman eventueel een uitwijkmogelijkheid kan zoeken of die belangrijke bespreking kan verplaatsen naar een ander tijdstip. Dit is al belangrijk als de relatie met de buren goed is, maar nog belangrijker als die relatie niet optimaal is. Sterker nog, juist door het dan te doen kunt u ervoor zorgen dat de relatie beter wordt dan hij ooit geweest is.

Bij het voorbeeld van het boren van de buurman bleek dat de buurman net per ongeluk door een leiding gegaan was. Hij stond stijf van de stress en dit moest heel snel opgelost worden. Dit weten stemt veel milder als het om een belangrijke werkvergadering gaat. Het boren kon echt niet op een ander moment.

Lukt het echt niet met uw buren, vraag dan om hulp

Uit onze praktijk blijkt dat – ook in tijden van corona - het belangrijkste bij burenzaken is om de angel er uit te trekken. Welke ergernissen zijn er allemaal? Of is er een diepere oorzaak van het probleem? Heeft de buurman echt last van de grote bomen in de tuin van de buren of irriteert hij zich eigenlijk aan de luidruchtigheid van de buren en de vele BBQ’s? Burenrechtzaken zijn soms lastig om op te lossen vanwege de emotie die erbij komt kijken. Iemand met een frisse blik van buiten die niet emotioneel betrokken is, zoals een jurist, kan dan goed helpen om de situatie op te lossen.

Onze juristen helpen u hier graag bij. Neem hiervoor contact met ons op.