Mishandeling in het verkeer, wie vergoedt de letselschade?

Paul is op de fiets op weg naar een afspraak. Als hij bijna bij zijn afspraak is, ziet hij dat 2 auto’s de weg blokkeren. Het lukt hem niet om er met zijn fiets langs te gaan en hij besluit op de autoruit van 1 van de auto’s te tikken. De bestuurder stapt uit zijn auto en slaat Paul met zijn vuist in het gezicht. De klap komt zo hard aan dat zijn neus breekt en Paul naar het ziekenhuis moet om zijn neus te laten behandelen. Paul vraagt zich af of de verzekering deze schade vergoedt.

Wordt de letselschade vergoed door een verzekering?

De kosten die Paul moet maken om zijn neus te herstellen kan hij niet declareren bij een verzekering. Een autoverzekering vergoedt alleen schade die is ontstaan door een verkeersongeval. En de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen verzekeren schade door opzettelijk handelen of geweld niet. Paul kan de schade dus alleen verhalen op de persoon die hem geslagen heeft.

Doe aangifte

De jurist die Paul benadert adviseert hem om aangifte te doen van de mishandeling. De politie kan dan verder onderzoek doen. Als hij de schade wil verhalen op de autobestuurder, moet hij bewijzen dat die hem geslagen heeft. Misschien heeft iemand het voorval gezien of zijn er camerabeelden? Het is altijd goed om dat na te gaan, daarmee kan worden bewezen wat Paul is overkomen en kan de schade worden verhaald op de persoon die verantwoordelijk is voor de schade.