Wonen

Buren zetten met elkaar een schutting in de achtertuin overeind.

Weer meer conflicten rondom verbouwingen en nieuwbouwwoningen 

  • Aantal bouwgeschillen stijgt voor het tweede jaar op rij
  • Aantal hulpvragen over verbouwingen stijgt met maar liefst 41% 

De trend dat verbouwingen leiden tot meer conflicten zet door in 2022

We noteren een stijging van maar liefst 41% ten opzichte van een jaar geleden: van 3198 in 2021 naar 4494 juridische hulpvragen in 2022. De geschillen die dan kunnen ontstaan gaan bijvoorbeeld over verborgen gebreken, opleverpunten van de woning etc. Of verbouwingen duren langer door een tekort aan mensen of langere levertijden van de materialen. Door de stijgende prijzen zien we ook regelmatig dat een aannemer een hogere prijs wil doorbelasten of dat de aannemer een overeenkomst met een vast prijsafspraak open wil breken. Hij wil dan een hogere prijs in rekening te brengen bij de consument onder het mom van ‘gestegen inkoopkosten’ of geeft zelfs aan: als je geen hogere prijs wil betalen, dan kom ik niet.

Bij elkaar zorgen verbouwzaken in 2022 voor 4494 juridische hulpvragen

Een stijging van maar liefst 41% ten opzichte van vorig jaar. Maar ook bij nieuwbouwwoningen zien we het nodige gedoe ontstaan, met een groeiende vraag naar juridische hulp. Wij kregen in 2022 2180 juridische hulpvragen over nieuwbouw ten opzichte van 1814 in 2021. 

Aantal bouwzaken 

Staafdiagram Aantal bouwzaken

Burenrechtzaken vooral over warmtepompen, airco’s en zonnepanelen 

Na een jarenlange stijging die we onder meer zagen door Corona is het aantal burenrechtzaken in 2022 weer afgenomen.  Wel zijn veel mensen bezig met de verduurzaming van hun woning, wat we ook terugzien in de aard van de conflicten. Wij zien in onze praktijk een groeiende trend in conflicten over warmtepompen en airco’s die buiten de woning worden geplaatst en mogelijk geluidsoverlast (hinder) veroorzaken voor de buren. Of gedoe over zonnepanelen, die per ongeluk gedeeltelijk op het dak van de buren zijn geplaatst of waarbij een grote boom van de buren zorgt voor schaduw op de zonnepanelen.    

Tips van onze burenrechtjurist Sharon Bremer: 

1. Hoe voorkom je onrechtmatige geluidsoverlast bij je buren? 

We wonen in een dichtbevolkt land waarbij je enige geluidsoverlast van je buren zult moeten accepteren. Zorg bij het plaatsen van een warmtepomp of airco dat de geluidsoverlast voor je buren beperkt blijft tot de wettelijke eisen (bouwbesluit april 2021). Dit betekent een geluid van maximaal 40 decibel op de perceelgrens met de buren. Een goede installateur is daar ook van op de hoogte. Houd ook rekening met de locatie van de warmtepomp of airco. Een geluid van maximaal 40 decibel op de perceelgrens, maar bijvoorbeeld grenzend aan een slaapkamer, kan namelijk alsnog onrechtmatige hinder opleveren.  

2. Is er sprake van beplanting van de buren die schaduw geeft op jouw zonnepanelen?  

Als een boom van de buren op een rechtmatige plek staat (dat wil zeggen buiten de zogenaamde ‘verboden zone’) dan zul je dit moeten accepteren. Volgens de wet moet de afstand tussen bomen en de erfgrens 2 meter zijn, gemeten vanuit het hart van de stam. Voor heggen en heesters geldt een wettelijke afstand van een halve meter. Dat wordt de verboden zone genoemd. De gemeente mag in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of Bomenverordening van deze wettelijke regels afwijken. Het is dus belangrijk de gemeentelijke regels te checken. Er is geen wettelijke regel over de maximale hoogte van beplanting of een boom, mits de beplanting of de boom buiten de verboden zone staat en geen onrechtmatige hinder veroorzaakt. Staat de boom binnen de verboden zone, maar staat deze er al langer dan 20 jaar en komt deze al langer dan 20 jaar boven de erfafscheiding uit? Dan is de situatie verjaard en mag de boom ook blijven staan. Zorg er dus bij de plaatsing van zonnepanelen voor dat je met de leverancier  de beste plek uitzoekt om de panelen te leggen, rekening houdend met de huidige situatie en mogelijke groei van beplanting van de buren. 

Jurist Sharon Bremer

Sharon Bremer

 

Cijfers burenrechtzaken

Aantal burenrechtzaken

Staafdiagram Aantal burenrechtzaken

Top 5 burenrechtzaken

Staafdiagram Top 5 Burenrechtzaken