U heeft een woning gekocht. Met welke kosten moet u naast de aankoopprijs rekening houden?

Goed nieuws! U heeft een bod gedaan op een koopwoning en de verkoper heeft uw bod geaccepteerd. Nu moet u de financiering van de woning nog rond krijgen. Met welke kosten moet u dan allemaal rekening houden? Hieronder zetten wij de belangrijkste kosten op een rij.

Voorbeeld:

U koopt een woning voor een prijs van € 400.000. Maar bij de notaris moet u € 415.000 betalen. U betaalt dus meer dan alleen de aankoopprijs. U wilt weten hoe dit kan en waaruit het bedrag is opgebouwd.

U moet de aankoopprijs betalen

Met de verkoper maakt u afspraken over de aankoopprijs. De aankoopprijs wordt vastgelegd in de koopovereenkomst. De aankoopprijs voor de woning betaalt u (meestal) met een hypotheek. Met een hypotheek leent u geld van de bank. Kunt u meer lenen dan u nodig heeft om de koopprijs te betalen? Dan is het mogelijk bij de bank een bouwdepot te regelen. Een bouwdepot is een aparte rekening. Vanuit het bouwdepot kunt u de kosten van verbouwingen betalen.

U betaalt (meestal) de kosten koper (k.k.)

Bij de koopprijs wordt vrijwel altijd ‘k.k.’ vermeld. Dit leest u bijvoorbeeld in een verkoopbrochure of in een advertentie op Funda. K.k. staat voor ‘kosten koper’. Dit zijn kosten voor de koper die bovenop de koopprijs komen. Meestal gaat het daarbij om de aankoop van een bestaande woning. Nieuwe woningen hebben namelijk vaak ‘“vrij op naam’” (v.o.n.) bij de verkoopprijs staan. Dit wil zeggen dat de bijkomende kosten al inbegrepen zijn in de verkoopprijs. 

Welke kosten vallen onder kosten koper?

Onder de kosten koper vallen verschillende kosten. Denk daarbij aan:

  •  de overdrachtsbelasting;
  • de kosten van de notaris;
  • de kosten van een makelaar;
  • de kosten van een taxateur;
  • de kosten van een hypotheekadviseur;
  • de kosten van een bouwkundige inspectie;
  • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • de kosten van een aanvraag van een bankgarantie.

Niet alle mogelijke kosten koper zijn verplicht

Alleen de overdrachtsbelasting en notariskosten moeten altijd betaald worden. De rest van de kosten maakt een koper soms wel, maar soms ook niet. U hoeft bijvoorbeeld niet altijd een hypotheekadviseur in te schakelen of een bouwkundige keuring te laten verrichten. Een bouwkundige keuring is wel aan te raden. In dit artikel  leest u waarom.

Vaak is het wel zo dat een bank informatie van u wil om een hypotheek te verstrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om een taxatierapport. Wilt u een hypotheek krijgen, dan moet u dus alsnog deze kosten maken.

Voor starters geldt een uitzondering

Voor starters die een woning kopen geldt een uitzondering. Zij betalen geen overdrachtsbelasting als ze jonger zijn dan 35 en een woning van maximaal € 400.000 kopen. Voor starters gelden soms ook andere gunstige regelingen. Zoals de mogelijkheid tot het krijgen van een startershypotheek. Dat is een hypotheek tegen gunstige voorwaarden, speciaal voor een eerste woning.

Kan ik de kosten koper met een hypotheek financieren?

Nee, dit kan helaas niet. Een hypotheek is alleen bedoeld om een woning mee te kopen. En om eventuele verbouwingen mee te betalen. U kunt alleen een hypotheek krijgen voor 100% van de woningwaarde.  De kosten koper betaalt u dus uit eigen zak. 

Hoe hoog zijn de kosten koper?

Dat verschilt per woning. Bij een dure woning zijn de kosten koper ook hoger. Meestal bedragen de kosten koper zo’n 2%-6% van de aankoopprijs. Dit hangt ook af van welke adviseurs (makelaar, hypotheekadviseur) u inschakelt en of u starter bent.

Komt u er niet uit of heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met een jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand. We helpen u graag!