Voorkom een boete: denk aan het energielabel van uw woning of bedrijfspand

Bij de verkoop of verhuur van een woning of bedrijfspand moet je een (definitief) energielabel aan de koper of huurder geven. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel loopt van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Kun je geen energielabel overleggen, dan kan er een boete opgelegd worden. Wij vertellen u hoe u dit kunt voorkomen.

Voorbeeld

U heeft 20 jaar geleden een huis gekocht. Inmiddels heeft u een ander huis gekocht en bij de verkoop van uw woning wordt er gevraagd naar een energielabel. Deze heeft u niet en uw makelaar wijst u er dan ook op dat u hiervoor een boete kunt krijgen. U bent geschrokken van dit nieuws en wil graag weten wat nu te doen.

De boete voor het ontbreken van een energielabel is gestegen

Heb je als verkoper of verhuurder van een woning of bedrijfspand geen energielabel, dan geldt sinds 1 november 2021 een boete van € 435,- (dit was € 170,-). Voor rechtspersonen (dus zakelijk) is de boete zelfs € 870,- (dit was € 340,-). De Inspectie Leefomgeving Transport (ILT) heeft als taak op deze verplichting te controleren. In 2021 was de handhaving van deze verplichting tijdelijk opgeschort, dat is nu niet meer het geval. Bij overtreding legt de ITL boetes op en deze zijn dus inmiddels fors gestegen. 

Sinds 1 januari 2022 moet het energielabel ook in de woningadvertentie staan

Niet alleen moet u het energielabel aan de (potentiële) koper of huurder laten zien en bij de daadwerkelijke verkoop of verhuur ook worden overhandigd. Het is nu zo dat ook in de advertentie voor de verkoop of verhuur van de woning ook melding moet worden gemaakt van het energielabel. Als in de advertentie niet het energielabel staat, dan kan ook daarvoor een boete worden opgelegd.

U vraagt het energielabel aan bij een gecertificeerd en erkend energieadviseur

Om een definitief energielabel te krijgen, heeft u een energierapport nodig. Alleen een officieel gecertificeerde energieadviseur mag dit rapport opstellen. U vindt deze (volgens NTA8800) gecertificeerde energieadviseurs in het EP-register. De energieadviseur komt bij u thuis langs om het huis te inspecteren. In het rapport staat ook welke maatregelen genomen kunnen worden voor een duurzamere woning en daarmee een beter energielabel. Lees op de site van de Rijksoverheid meer over hoe je je energielabel kan aanvragen of vernieuwen.

De kosten voor een energielabel verschillen en waren in 2021 gemiddeld € 300,-

Het kan lonen om meerdere offertes aan te vragen. De prijs van een energielabel hangt af van het type woning, de beschikbare documenten over de woning en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur zelf de prijs van het energielabel. Gemiddeld was een woningeigenaar in 2021 zo’n €300,- kwijt voor een energielabel. Het is de verwachting dat dit in 2022 goedkoper wordt omdat er meer vakbekwame, erkende energieadviseurs worden verwacht en er daarmee meer concurrentie op de markt komt.

Heeft u een hulpvraag over uw energielabel?

Dan helpen onze juristen u graag verder. Neem hiervoor contact met ons op.