Burenoverlast oplossen: 5 tips van onze juristen

Burenoverlast kan heel vervelend zijn. Geluidsoverlast, parkeerproblemen of rook van een barbecue of vuurkorf kunnen uw woongenot ernstig verstoren. Als u weet hoe u hier op een effectieve manier mee kunt omgaan, blijft de relatie met uw buren intact en voorkomt u een hoop gedoe.

Tips bij burenoverlast

Onze juristen Burenrecht geven u in dit artikel 5 tips voor het omgaan met overlast van de buren. En u leest wat uw juridische positie is als u er ondanks de tips niet uitkomt met uw buren.

Tip 1: Ga het gesprek aan bij overlast

Goede communicatie voorkomt een hoop geschillen. Praat met uw buren en deel eventuele zorgen of irritaties voordat ze escaleren. Vaak zijn mensen zich niet volledig bewust van de irritatie die ze veroorzaken en kan een gesprek leiden tot begrip en verandering. Het is belangrijk naar elkaars standpunten te luisteren en een goede compromis te bereiken. Of het nu gaat om geluidsoverlast, overhangende takken of andere burenruzies, open en eerlijke communicatie kan veel problemen voorkomen.

Voorbeeld

U ervaart geluidsoverlast van uw buurvrouw die regelmatig harde muziek draait. U kunt daardoor niet slapen. U hoeft niet meteen naar juridische stappen te grijpen. U kunt ook uw buurvrouw benaderen en vriendelijk vragen of ze de muziek zachter zet na een bepaald tijdstip. Dit geeft ruimte voor een gesprek en kan tot een oplossing leiden waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Tip 2: Schrijf op wanneer u hinder van de buren ervaart

Als de overlast aanhoudt na een gesprek, is het handig om de specifieke incidenten bij te houden. Schrijf de datum, tijdstip en de aard van de overlast op. Zo krijgt u een nauwkeurig overzicht van de situatie. Dat kan nuttig zijn als u toch verdere stappen moet ondernemen.

Voorbeeld

U kunt er bijna de klok op gelijk zetten: ieder weekend steekt de buurman de barbecue aan. De rook die van de barbecue afkomt drijft steeds precies uw kant op. U moet daardoor zelfs in de zomer ramen en deuren dichthouden om niet in de rook te zitten. Schrijf in zo’n geval op wanneer de rookoverlast begint en hoelang het duurt. Maar ook wat u moet doen om er geen last van te hebben. Schrijf ook andere relevante informatie op, zoals gesprekken die u heeft gehad met uw buurman over de overlast. Of maak foto’s.

Tip 3: Schakel een bemiddelaar in

Als de eerdere stappen niet tot een oplossing leiden, kunt u overwegen een neutrale derde partij in te schakelen. Een goede voorbeeld hiervan is buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt u een constructief gesprek te voeren met uw buren en te zoeken naar een compromis dat voor iedereen aanvaardbaar is.

Voorbeeld

U heeft al jaren gedoe over de takken van de boom van de buren die boven uw tuintafel hangen. Een ervaren buurtbemiddelaar kan u begeleiden bij het oplossen van de overlast. Bijvoorbeeld door met elkaar een afspraken te maken over het snoeien van de takken.

Tip 4: Ken de regels en voorschriften

Zorg dat u de regels en voorschriften kent die bij uw situatie passen. Denk hierbij aan geluidsniveaus, bouwvoorschriften en huisdierenbeleid. Woont u in een huurwoning? Bekijk dan wat er in uw huurovereenkomst staat over bijvoorbeeld geluidsoverlast. Als de overlast blijft voortduren, kunt u het probleem melden bij de verhuurder. Als eigenaar van een koopwoning kunt u regelgeving uit uw gemeente raadplegen.

Voorbeeld

In uw huurovereenkomst staan specifieke regels over geluidsoverlast en het gedrag van bewoners. Mogelijk kan de verhuurder de buren aanspreken als de overlast in strijd is met de huurovereenkomst.

Tip 5: Meld burenoverlast bij gemeente of politie

Als het echt niet anders kan en de hinder van de buren blijft aanhouden, kunt u overwegen om contact op te nemen met de gemeente of politie, bijvoorbeeld via de wijkagent. Afhankelijk van het soort de overlast kunnen zij misschien maatregelen treffen om het probleem aan te pakken. Wees hier echter in de basis terughoudend mee. Als deze stap gezet is, doet dat meestal niet veel goeds voor het eventuele hertstel van de relatie met uw buren.

Voorbeeld

U heeft meerdere pogingen gewaagd er samen uit te te komen. Desondanks blijven uw buren toch nog harde muziek draaien op momenten dat u probeert te slapen. U kunt dan contact opnemen met de politie om de geluidsoverlast te melden. Zij kunnen in sommige gevallen maatregelen nemen, als de overlast in strijd is met de wet.

Hoe spreek ik buren aan op overlast?

Een persoonlijk gesprek is vaak een goede keuze, maar in sommige situaties wilt u misschien liever schriftelijk contact. Daarvoor kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken. Tips om met uw buren te overleggen leest u in ons artikel met Tips om overlast met uw buren te bespreken.

Buren aanspreken op overlast

Gebruik deze brief als voorbeeld om uw buren aan te spreken op overlast.

Voorbeeldbrief Burenoverlast DOCX, 25 kB Download

Hulp van de juristen van Achmea Rechtsbijstand bij burenoverlast

Overlast van de buren kan frustrerend zijn. Door het gesprek aan te gaan, een logboek bij te houden, bemiddeling in te schakelen, de regels te kennen of indien nodig melding bij gemeente of politie te doen, vergroot u de kans om het probleem op te lossen. Komt er en toch samen niet uit? Dan staan onze juristen voor u klaar om u te helpen.

Last van overgroeiende planten? Dit kun je doen

2 buurmannen praten met elkaar bij de schutting

Ervaar je overlast van beplanting van de buren? Doorloop de vragen en ontdek direct wat je kunt doen om het probleem op te lossen.   

Krijg meteen advies
2 buurmannen praten met elkaar bij de schutting