U geeft als zelfstandige workshops bij bedrijven. Door het coronavirus zijn de komende tijd alle bijeenkomsten afgelast. Uw opdrachtgevers trekken daarom gedurende de coronacrisis de opdrachten in. U wilt weten wat u kunt doen tegen uw verlies aan inkomen door corona. Misschien kunt u de opdrachten na de coronacrisis inhalen?
Gaat een opdracht niet door vanwege het coronavirus? Dan is het belangrijk wat u heeft afgesproken. Is er een schriftelijke overeenkomst of niet? Zijn algemene voorwaarden van toepassing? In de overeenkomst of algemene voorwaarden is vaak geregeld hoe en wanneer opgezegd of geannuleerd kan worden. En wat de gevolgen van annuleren zijn.
De uitbraak van het coronavirus treft iedereen in Nederland. Probeer er daarom vooral samen met uw opdrachtgever uit te komen. Misschien kunt u de afgesproken opdracht na de coronacrisis alsnog doen. Leg herziene afspraken - over bijvoorbeeld levertijd, prijs, maar ook een (gedeeltelijke) ontbinding – wel goed vast.
Door corona doet een afnemer of opdrachtgever misschien een beroep op overmacht. In sommige overeenkomsten of voorwaarden is geregeld hoe om te gaan met een overmachtsituatie. Daar wordt ook benoemd welke situatie overmacht oplevert. De gevolgen van het coronavirus kunnen namelijk een buitengewone omstandigheid opleveren. Daardoor kan een zelfstandige mogelijk de opdrachtgever niet verplichten de overeenkomst na te komen. Is het coronavirus wat u betreft geen sprake van een buitengewone omstandigheid en kan uw opdrachtgever op een later moment alsnog nakomen? Dan is ons advies uw opdrachtgever aan te schrijven en een redelijke termijn te gunnen de overeenkomst alsnog na te komen.
Het is de vraag of u misgelopen omzet door het annuleren van opdrachten vanwege het coronavirus kunt verhalen. Het uitgangspunt van de wetgever is dat iedereen zijn eigen schade draagt. Tenzij er bijvoorbeeld sprake is van een wanprestatie of onrechtmatige daad. Het niet nakomen van de overeenkomst door het coronavirus is waarschijnlijk overmacht. De schade is dan niet te verhalen.
De overheid trekt voor ondernemers zoals zzp-ers miljarden uit om te helpen tijdens de coronacrisis.
Voor ondernemers met personeel is er de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid.
Omzet die u door de coronamaatregelen misloopt is hoogstwaarschijnlijk niet te verzekeren. U kunt uiteraard voor alle zekerheid de polisvoorwaarden uw verzekering bekijken. Een situatie zoals het coronavirus en bijbehorende maatregelen en schade die u daardoor lijdt is meestal uitgesloten door een bedrijfsschadeverzekering. Ook voor toekomstig gemiste omzet en schade kunt u zich waarschijnlijk niet verzekeren.