Rechter: geen opzegvergoeding voor energiecontract met variabel tarief

Een van onze klanten moest een forse opzegvergoeding betalen bij opzegging van het energiecontract met variabel tarief en een vaste looptijd. Onze jurist vond dit onredelijk en pogingen om er in gezamenlijk overleg uit te komen leidden tot niets. De enige optie was een gang naar de rechter. En met succes, want de rechter oordeelde in het voordeel van de klant.

Waarom geen opzegvergoeding?

De rechter bepaalde dat de hoogte van de opzegvergoeding vooraf duidelijk moet zijn. In dit geval was dat niet het geval, omdat de tarieven van de energiemaatschappij variabel zijn. Hierdoor kon de klant de opzegvergoeding niet zelf berekenen. Volgens de richtlijnen is een dergelijke opzegvergoeding dan ook niet redelijk en dus hoeft de klant deze niet te betalen.

Variabel tarief vastgezet

De energiemaatschappij hanteerde het tarief dat gold op het moment van contractbeëindiging. Dit betekent dat het variabele tarief als het ware werd vastgezet op de datum van opzegging. Dat mag niet, want het tarief is variabel.

Advies voor klanten met contracten met een variabel tarief

Als u een energiecontract heeft met een variabel tarief, raden wij aan om geen opzegvergoeding te betalen. Als de vergoeding nog niet is voldaan, is het aan de energiemaatschappij om actie te ondernemen en dit goed te onderbouwen. Is de opzegvergoeding al wel betaald, dan zijn er mogelijkheden om de energiemaatschappij hierop aan te spreken. Neem in beide gevallen contact op met de juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand als u een rechtsbijstandsverzekering heeft bij een van de merken van Achmea.

Meer vragen rondom energie?

Bekijk onze speciale themapagina Energie voor hulp bij problemen rondom bijvoorbeeld energietarieven, zonnepanelen en warmtepompen.

Belangrijke informatie over de gerechtelijke uitspraak

  • De uitspraak van de rechter dateert van maart 2024.
  • Er staat nog hoger beroep open tot 3 maanden na de uitspraak.