Golf aan faillissementen verwacht na stopzetting coronasteun. Wat nu?

06-04-2022 - De corona-pandemie heeft veel schade opgeleverd. Niet alleen op het gebied van gezondheid, ook economisch heeft het diepe sporen achtergelaten. Er verschijnen dan ook steeds meer berichten over ondernemers die ten onder dreigen te gaan. En dat terwijl het aantal faillissementen tot nu toe opvallend laag was. Een belangrijke reden voor de verwachte faillissementen is het stoppen van de corona steunmaatregelen door de overheid.

stel leest slecht nieuws in een brief

Wat betekent dit voor de ondernemers en werknemers van die bedrijven? En wat kun je eventueel doen om de schade te beperken? Misschien bent of raakt u zelf ook betrokken bij een faillissement.

Naast ondernemers en werknemers dreigen er nog meer groepen slachtoffer te worden van de nasleep van de coronapandemie. Consumenten, leveranciers en zakelijke klanten worden mogelijk benadeeld doordat bestellingen niet betaald of geleverd worden. In welke situatie zich ook zit, wij hebben voor u relevante kennisartikelen op een rij gezet. Klik daarvoor op de links naar de artikelen binnen de verschillende juridische thema's.

Werk en inkomen

Mijn werkgever is failliet en ik moet nog loon krijgen

Wat als uw werkgever failliet gaat en u nog recht heeft op salaris? Bij wie kunt u dan aankloppen? Lees er meer over in dit kennisartikel.

Mijn werkgever is failliet en ik word ontslagen

Wat zijn uw rechten als werknemer bij een ontslag door een faillissement? Lees verder in ons kennisartikel over dit onderwerp.

Mijn werkgever is failliet en ik wil een faillissementsuitkering aanvragen bij het UWV

Uw werkgever is failliet en u wilt natuurlijk niet zonder inkomen komen te zitten. Wat kan het UWV in dat geval voor u betekenen? Lees er alles over in dit artikel.

Ondernemen

Ik ben ondernemer en ik wil een faillissement voorkomen

U vreest dat uw onderneming failliet zal gaan en wil dit uiteraard graag voorkomen. Wat zijn dan de eventuele mogelijkheden om een faillissement af te wenden? Lees er meer over in ons artikel over het voorkomen van een faillissement.  

Kopen

U bent consument en uw leverancier/reparateur gaat failliet? Wat dan?

Een bedrijf kan plotseling failliet gaan. Dat is vervelend voor de ondernemer, maar als u toevallig nog een product of dienst moet krijgen waar u wel al voor betaald heeft, is dat ook erg frustrerend voor u als klant. Hoe komt u van deze overeenkomst af en, als u al eerder betaalde, hoe vordert u uw geld terug ?  Tot wie moet u zich wenden? En hoe doet u dat? Maak gebruik van onze voorbeeldbrief. 

Voorbeeldbrief nakoming overeenkomst na faillissement

Maak gebruik van onze voorbeeldbrief

Meer voorbeeldbrieven
Voorbeeldbrief: Nakoming overeenkomst aan curator na faillissement verkoper DOCX, 21 kB Download

Diensten

Garantiefondsen en faillissement

U boekt een reis en uw reisorganisatie gaat failliet. Of u koopt een leuke bank bij een woonwinkel die failliet gaat. Wat kunt u dan het beste doen ?
Bestaan er ook alternatieven als het gefailleerde bedrijf zelf geen verhaal biedt? Lees wat uw rechten zijn in dit artikel over garantiefondsen en faillissementen.
 

Wonen

Uw aannemer gaat failliet voordat uw woning is afgebouwd.

Check dan of er mogelijk een afbouwgarantie van organisaties als SWK of Woningborg geldt. Lees meer in dit artikel over failliete aannemers.