U wilt in beeld krijgen waar u recht op heeft als u straks met pensioen gaat. Volgens uw pensioenoverzicht heeft u minder pensioen opgebouwd dan u dacht. U wilt weten waar dit aan ligt.
Misschien is er geen sprake van een vergeten pensioen, omdat u geen pensioen heeft opgebouwd. In het verleden gold in de meeste pensioenregelingen een toetredingsleeftijd van 25 jaar. Als u jonger was, is het redelijk aannemelijk dat u geen pensioen heeft opgebouwd. Verder gold bij deelname korter dan 1 jaar dat bij de meeste pensioenuitvoerders de opgebouwde aanspraken weer zouden vervallen. Als u korter dan 1 jaar heeft deelgenomen, kan het dus zijn dat u uiteindelijk geen pensioen heeft opgebouwd. Bovendien bepaalde de wet tot 1973 dat ontslagen werknemers geen pensioenaanspraken meekregen als ze minder dan vijf jaar in dienst van de werkgever waren. Tenslotte was het gebruikelijk om alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te laten deelnemen aan de pensioenregeling. Dat zou dus ook een mogelijke uitsluiting kunnen zijn.
Tegenwoordig is de registratie van pensioenen meestal goed geregeld gelukkig. Van iedereen die nu pensioen opbouwt in een regeling is het burgerservicenummer (BSN) bekend. Dat betekent dat verhuizingen via de gemeente automatisch worden doorgegeven. De kans op een vergeten pensioen is dus kleiner. Alleen als iemand naar het buitenland vertrekt zonder zich uit te schrijven bij de gemeente, dan kan iemand toch ‘spoorloos’ raken.
Pensioenuitvoerders kunnen niet altijd de adresgegevens van hun deelnemers achterhalen. Zij mogen hun bestanden niet vergelijken met bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank. De pensioensector gaat wel aan de Tweede Kamer toestemming vragen om dat wel te doen. Zij willen namelijk graag dat iemand het pensioen ontvangt waar hij of zij recht op heeft.
Het is belangrijk om pensioengegevens van vroeger goed te bewaren. U kunt op mijnpensioenoverzicht.nl kijken of al uw pensioenen daar terug te vinden zijn. Als u wel pensioenoverzichten heeft, maar dit pensioen niet terug kunt vinden op mijnpensioenoverzicht.nl, dan kunt u contact zoeken met het pensioenfonds of verzekeraar. Wellicht is het pensioen overgedragen of is er een andere reden waardoor er toch geen opbouw heeft plaats gevonden.
De wettelijke bewaartermijn voor verzekeraars is 7 jaar. Het is daarom belangrijk om zelf bij te houden waar u pensioen heeft opgebouwd en over welke periode. Bewaar ook bijvoorbeeld het pensioenreglement en de uniforme pensioenoverzichten. Heeft u een waardeoverdracht aangevraagd bij een wisseling van werkgever? Bewaar die documenten dan ook. U houdt dan zelf overzicht over uw opbouw en waar uw pensioen zich bevindt.