Mag mijn staanplaats op de camping zomaar worden opgezegd? Of geldt er huurbescherming?

Een grote groep Nederlanders heeft een vaste camping met een vaste staanplaats waar ze meerdere keren per jaar verblijven. Er zijn regelmatig berichten van vaste campinggasten die hun vaste staanplaats opgezegd zien worden vanwege grootschalige veranderingen op het park. Vaak gaat het dan om het upgraden van een camping naar een luxe vakantiepark. Wij krijgen regelmatig de vraag of dit is toegestaan en of er geen huurbescherming geldt. In dit artikel kunt u lezen wat uw rechten zijn.

Voorbeeld

Patricia en Ronald huren al sinds jaar en dag een staanplaats op een camping in Zeeland. Afgelopen week ontvingen ze bericht van de campingeigenaar. Hij heeft een aanbod gehad van een investeringsmaatschappij. Dit bod was zo aantrekkelijk dat hij het niet kon weigeren. Dit nieuws is ingeslagen als een bom bij Patricia en Ronald en de andere huurders. Volgens de geruchten heeft de investeringsmaatschappij grote plannen voor de camping. Er wordt gesproken over het veranderen van de camping in een luxe vakantiepark. Patricia en Ronald zijn bang dat hun jaarlijkse staanplaats nu zal worden opgezegd of dat de prijzen enorm zullen stijgen. Het stel is benieuwd of dit zomaar mag en of er regelgeving is die ze hier tegen beschermd.

Heb ik huurbescherming voor mijn staanplaats op de camping?

De wet biedt geen huurbescherming

Als u een staanplaats huurt op de camping, huurt u eigenlijk een stukje grond. Voor het (tijdelijk) huren van grond kent de wet geen bijzondere regels. De algemene regels bieden helaas geen bescherming tegen het eindigen van de huurovereenkomst. De huur eindigt op de afgesproken datum of door opzegging.

Soms biedt uw contract bescherming

Toch kunt u soms bescherming krijgen. Naast de wet is namelijk belangrijk wat is opgenomen in de overeenkomst. Bekijk daarom goed de overeenkomst en de toepasselijke voorwaarden. Staat er iets geschreven over het opzeggen van de huurovereenkomst? Lees dan goed welke voorwaarden gelden. Bezwaar maken tegen het eindigen van de huurovereenkomst is alleen zinvol als u duidelijk kunt maken waarom de huurovereenkomst niet kan eindigen.

Tip:

Kijk bijvoorbeeld of de Recron-voorwaarden gelden. Recron heeft vijf verschillende sets voorwaarden ontwikkeld:

  • Vaste plaatsen
  • Seizoenplaatsen
  • Toeristische plaatsen
  • Vakantieverblijven
  • Groepsaccommodaties

Op uw staanplaats moeten de voorwaarden van “vaste plaatsen” van toepassing zijn verklaard. Een belangrijk punt dat in de Recron-voorwaarden voor vaste plaatsen geregeld wordt, is de opzegging van de huurovereenkomst van de grond. Opzegging wegens herstructurering is mogelijk, maar daaraan zijn wel voorwaarden verbonden, zoals het hebben van een concreet en uitvoerbaar plan en eventueel de benodigde vergunningen.

Daarbij geldt een opzegtermijn van 1 jaar én de verplichting u een andere plek aan te bieden indien mogelijk. Kan u geen andere plek worden geboden dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding om, bijvoorbeeld, uw chalet te verplaatsen. Die vergoeding bedraagt € 1.482,- tot € 2.233,-. Bovendien hoeft u in dat laatste geval de laatste 6 maanden geen stageld te betalen.

Zit u in een vergelijkbare situatie en twijfelt u of uw staanplaats wel opgezegd mag worden?

Als u verzekerd bent bij 1 van de bij ons aangesloten verzekeraars, dan kijken we graag samen met u of de opzegging terecht was en of er mogelijkheden zijn om bezwaar te maken.