Evenement afgelast door corona: waar heb ik recht op?

Door het coronavirus zijn veel evenementen afgelast. Grote en kleine evenementen zoals concerten, festivals en voorstellingen worden geannuleerd of verplaatst naar een later moment. In dit artikel leest u waar u recht op heeft als een evenement vanwege het coronavirus wordt afgelast.

Voorbeeld

U heeft al maanden geleden tickets voor een concert van uw favoriete band gekocht. Ineens leidde de uitbraak van het coronavirus in korte tijd tot een wereldwijde pandemie. Nadat verschillende landen coronamaatregelen troffen werd al snel duidelijk: het concert van uw favoriete band is afgelast. U wilt weten of u nu uw geld terug kunt krijgen.

Evenement op een andere datum door corona

Als een evenement niet doorgaat door het coronavirus, kan het soms worden verplaatst naar een andere datum. De organisatie van een festival kan dan bijvoorbeeld aanbieden dat de bezoeker met het eerder gekochte kaartje naar binnen kan. Als u op de nieuwe datum kunt en wil gaan, dan kunt u dat accepteren. U krijgt dan alsnog het concert waar u voor betaald heeft. Voor veel organisaties kan zo hun financiële verlies beperkt blijven. Als heel veel mensen hun geld terugvragen, kan dit immers zelfs betekenen dat een organisatie failliet gaat. Wilt u echter echt niet op een ander moment naar het festival? Dan heeft u recht om uw geld terug te krijgen.

Geld terug na annuleren door corona

U heeft het recht om uw geld terug te krijgen als een concert, festival of ander evenement niet doorgaat door het coronavirus. Terugbetalen van het geld voor uw kaartje moet gebeuren binnen een redelijke termijn vanaf het moment dat duidelijk is dat het evenement niet doorgaat. Dat is bijvoorbeeld 14 dagen. De organisatie kan in geval van annulering door het corona misschien een beroep doen op overmacht. U heeft dan nog steeds het recht om uw geld terug te krijgen. U kunt dan alleen geen schadevergoeding eisen voor overige kosten, zoals een hotelovernachting die u al had geboekt.

Ook servicekosten terug na annulering door corona?

Als door het coronavirus een concert, festival of ander evenement niet doorgaat moet u ook betaalde servicekosten terugkrijgen. De Autoriteit Consument en Markt heeft dat bevestigd. De organisator heeft geen juridische grond om de servicekosten niet terug te betalen als het evenement niet doorgaat. Ook als dit in de algemene voorwaarden van de organisator staat, moet hij de servicekosten toch terugbetalen.

Wat als de organisatie geen geld wil teruggeven?

Dan kunt u een brief sturen naar de organisatie met het dringend verzoek dat alsnog te doen. Heeft dit geen effect? Dan kunt u de zaak eventueel aan de rechter voorleggen.

Meer over het coronavirus

Bekijk onze speciale pagina over het coronavirus